Έμποροι Πελοποννήσου: «Οι 120 δόσεις δίνουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις»

Τα θετικά και αδύναμα σημεία της ρύθμισης

Παρασκευή, 10 Μάιος 2019 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έμποροι Πελοποννήσου: «Οι 120 δόσεις δίνουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις»

Κατατέθηκε τη Δευτέρα 6 Μαΐου στην Βουλή από την Κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Το πακέτο των ρυθμίσεων αυτών δικαιώνει την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), καθώς όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «συμπεριλαμβάνει διατάξεις που αποτέλεσαν και προτάσεις της. Δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, εφόσον τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό».

Σύμφωνα με την ΟΕΕΣΠ, όσον αφορά την ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, «ο επανυπολογισμός των εισφορών, το κούρεμα των προσαυξήσεων και η πληρωμή των οφειλών, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η-12-2018, σε πολλές δόσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε αρκετούς οφειλέτες να βάλουν οριστικό τέλος στα οικονομικά βάρη του παρελθόντος. Σημαντικό ευεργέτημα στην ρύθμιση αυτή είναι και ο απεγκλωβισμός περίπου 80.000 ασφαλισμένων που ήθελαν να πάρουν σύνταξη αλλά δεν μπορούσαν λόγω οφειλής τους  προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις, να πληρώσουν και την οφειλή τους. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά ούτε εισοδηματικά κριτήρια».

Τα σημεία της ρύθμισης
που χρήζουν επανεξέτασης
Ωστόσο, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «κάποια από τα σημεία της ρύθμισης που θα ήταν καλό να σταθούμε και που θεωρούμε ότι χρειάζονται επανεξέταση για να μην χαθούν τα οφέλη της ρύθμισης χρεών για την αγορά είναι η αφαίρεση της χρέωσης του κλάδου ασθενείας, εφόσον ο οφειλέτης δεν ήταν ασφαλισμένος λόγω χρεών. Επίσης είναι το πάγωμα των οφειλών μετά τον επανυπολογισμό σε όσους -λόγω αδυναμίας- δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και η δυνατότητα να αφαιρεθούν στο μέλλον από την σύνταξη. Ακόμα είναι η μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο για όσους αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση και τέλος η ευκαιρία παραμονής στην ρύθμιση ακόμα και αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ως και τέσσερις συνεχόμενες δόσεις, άλλως πάγωμα του υπολειπόμενου ποσού και παρακράτηση στο μέλλον από την σύνταξη».

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση προς την φορολογική διοίκηση, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου ισχυρίζεται ότι «είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι επιτρέπει σε εκατομμύρια φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποκτώντας τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και τακτοποιώντας τις υποθέσεις τους µε την Εφορία. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι τα τεκμαρτά.

Τέλος, σχετικά με τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από πολίτες και επιχειρήσεις προς τους δήμους και τους δημοτικούς φορείς με την διαγραφή των προσαυξήσεων μεταξύ 50% και 100% που θα πετύχουν όσοι ζητήσουν ρύθμιση σε έως και 100 δόσεις, θα παρέχεται η δυνατότητα αφενός σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί χρόνια δεν εξυπηρετούνταν».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία τονίζει ότι στοχεύει «στη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας εμπόρων και επιχειρηματιών και να συμβάλει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην επανεκκίνηση της μικρής επιχείρησης για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών