Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Πελοποννήσου

Αναμένονται υπογραφές και για το θαλάσσιο οικόπεδο νότια της Περιφέρειας

Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Πελοποννήσου

Δύο νέες συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου -δυτικά της Πελοποννήσου- υπεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα προσδοκώμενα έσοδα από ένα τέτοιο κοίτασμα ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. δολάρια το χρόνο για το Ελληνικό Δημόσιο και 20 εκατ. για τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, εκτιμάται ότι 120 εκατ. θα κατευθυνθούν στους εκατοντάδες εργαζόμενους που θα απασχοληθούν.

Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε, αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην ΑΟΖ των Περιφερειών Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου παρευρέθηκε την Τρίτη 9/4 και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου συζήτησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το οικόπεδο με ονομασία «Δυτικά της Κρήτης», το οποίο ανήκει κατά 95 % στην ΑΟΖ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατά 5% στα Κύθηρα και την Περιφέρεια Αττικής.

«Οι αγώνες πολλών χρόνων δικαιώνουν τις προσπάθειές μας ώστε η Πελοπόννησος να αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι στην εξέλιξη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε «πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη για την εκμετάλλευση του οικοπέδου από δύο κοινοπραξίες μεγαθήρια, την ExxonMobil – Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με σημαντικές αντιπαροχές στην Πελοπόννησο, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αυτοχρηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσου».

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος,  σημειώνοντας ότι «η χώρα μας έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη και η οποία είναι η αυστηρότερη διεθνώς». Τόνισε ακόμη ότι «με τη σημερινή υπογραφή αλλά και με τις αντίστοιχες συμβάσεις για την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός υπογράμμισε, ακόμα, ότι «οι εξελίξεις στον τομέα αποτελούν μέρος των εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία μπαίνει στο χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή».

DIO 2255

Με πληροφορίες από ert.gr, protothema.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος