Επιφυλακτικοί οι έμποροι Πελοποννήσου για τον νέο Νόμο Κατσέλη

Τα θετικά και αρνητικά σημεία του σχεδίου νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας κρίνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας

Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2019 07:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιφυλακτικοί οι έμποροι Πελοποννήσου για τον νέο Νόμο Κατσέλη

«Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών και τραπεζιτών, αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νέο “Νόμο Κατσέλη”, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία φορέων εκπροσώπησης των δανειοληπτών, προκαλώντας την δυσαρέσκεια του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου που εκπροσωπούμε» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΟΕΣΠ & ΝΔΕ) και προσθέτει: «Παρότι στο νέο νόμο θα συμπεριληφθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, ελάχιστοι είναι οι επιχειρηματίες που θα υπαχθούν σε αυτόν».

Η ΟΕΣΠ & ΝΔΕ θετικά κρίνει τα εξής σημεία:
- Στη ρύθμιση εντάσσονται και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας.
- Η ρύθμιση του δανείου θα γίνεται με επιτόκιο 2% και εξόφληση έως 25 έτη.
- Ετήσιο εισόδημα έως 12.500 ευρώ για άγαμο και έως 21.000 ευρώ για ζευγάρι προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί˙ μέχρι τρία (δηλαδή έως 36.000 ευρώ).
- Η επιδότηση θα γίνεται από το κράτος και θα αφορά το 1/3 της δόσης.
- Η υποβολή της σχετικής αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας.

Η ΟΕΣΠ &ΝΔΕ θεωρεί αρνητικό σημείο «το κούρεμα ενός δανείου να πραγματοποιείται όταν ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου και προτείνει το κούρεμα ενός δανείου να πραγματοποιείται όταν ξεπερνά την αξία του ακινήτου».

Αρνητικό σημείο, επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία «είναι το συνολικό ύψος του δανεισμού (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιοποιημένων τόκων ή για το σύνολο των δανείων από άλλες τράπεζες) που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ. Θα πρέπει να οριστεί μεγαλύτερο όριο δανείου έως τις 350.000 ευρώ περίπου».

Αρνητικό σημείο, ακόμα, «είναι ότι το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την προστασία της επαγγελματικής στέγης».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει με την εξής πρόταση:

«Προτείνουμε η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση προστασίας της κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης, καθώς η κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέψει και για τους ανέργους και για τους οικονομικά εξαθλιωμένους συναδέλφους μας οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη χωρίς να απαιτείται η προκαταβολή δόσης».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος