«Πάγωσαν» οι τιμές και η αγορά ελαιολάδου

Αποθέματα άνω των 1.000 τόνων από περυσινό προϊόν στη Λακωνία

Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πάγωσαν» οι τιμές και η αγορά ελαιολάδου

Σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι παραμένουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του ελαιολάδου, χωρίς ωστόσο να «ενδίδουν» στις πτωτικές πιέσεις, αλλά και χωρίς να σημειώνουν -μικρή έστω- άνοδο που προσδοκούν οι παραγωγοί, προκειμένου να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Στην Πελοπόννησο, μπορεί το ενδιαφέρον των Ιταλών να έχει «αναθερμανθεί» -περισσότερο στη Μεσσηνία και λιγότερο στη Νότια Λακωνία-, ωστόσο, οι παραγωγοί δεν ικανοποιούνται από τις προσφερόμενες τιμές, καθώς τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες έχουν διαμορφωθεί στα 2,90-3 ευρώ για οξύτητες έως 0,5, ενώ μετρημένες ποσότητες που διατέθηκαν μέσω διαγωνισμών (με οξύτητες έως 5/10), ξεπέρασαν το «φράγμα» των 3 ευρώ.

Ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άλλες χρονιές, που η τιμή ήταν υψηλότερη, τέτοια περίοδο είχε ήδη φύγει ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγή. Οι Ιταλοί έρχονται μεν, όμως προσαρμόζονται στις τιμές που ισχύουν εδώ. Έτσι, οι παραγωγοί διστάζουν να δώσουν, ελπίζοντας να τσιμπήσουν αργότερα κάτι παραπάνω».

Στη Νότια Λακωνία, οι τιμές κυμαίνονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα στα 3,50-3,55 ευρώ για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,35, ωστόσο η αγορά δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα.     Όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, «υπάρχει ζήτηση, αλλά είναι περιορισμένη στις γνωστές ιταλικές εταιρείες που ανέκαθεν προτιμούσαν τη Λακωνία. Δεν είναι ότι χτυπάνε τα τηλέφωνα για μεγάλες παραγγελίες». «Οι παραγγελίες είναι για 1-2 βυτία την εβδομάδα χύμα ελαιολάδου οξύτητας 4/10» τονίζει, ενώ  ότι υποστηρίζει ότι στον νομό υπάρχουν περσινά αποθέματα, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.000 τόνους.

Πάντως, ο ίδιος χαρακτηρίζει θετικό ότι οι τιμές διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό οιωνό για τη συνέχεια της φετινής και για την επόμενη σεζόν» (εφόσον δεν διαπιστώνονται «σκαμπανεβάσματα» προηγούμενων ετών) και συμπληρώνει ότι «κομβικό για την κατεύθυνση της αγοράς θα είναι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου».

ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος