Επανέρχονται οι Ιταλοί για το λακωνικό ελαιόλαδο

Στα 3,50-3,60 ευρώ τα τρίγραμμα στη Λακωνία

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2019 09:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επανέρχονται οι Ιταλοί για το λακωνικό ελαιόλαδο

Παρά τις διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν τη φετινή ελαιοκομική χρονιά, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η παραγωγή (λόγω προσβολής από δάκο και δυσμενών καιρικών συνθηκών), σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ύπαιθρος», χαρακτηριστική της φετινής ελαιοκομικής περιόδου που οδεύει στο τέλος, ήταν η διαφοροποίηση των τιμών, λόγω των διακυμάνσεων στις οξύτητες των ελαιολάδων, ενώ προβληματική ήταν και η  κατηγοριοποίηση βάσει των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Ειδικά, για τη Λακωνία, φαίνεται ότι «αναζωπυρώθηκε» μερικώς το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου στην Ισπανία, είχαν στραφεί προς την παραγωγή της ιβηρικής χερσονήσου. Μιλώντας στην «Ύπαιθρο», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛΛ) κ. Γιώργος Γραμματικάκης επεσήμανε: «Βλέπουμε ότι κινούνται λίγο καλύτερα από ό,τι έναν με ενάμιση μήνα πριν, που είχαν φύγει προς την Ισπανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην τιμή των 3,50-3,60 ευρώ το κιλό πωλούνται σταθερά τα ποιοτικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα του νομού (τριών γραμμών οξύτητας), ενώ τα προϊόντα 5-6 γραμμών διατίθενται στην τιμή ακόμα των 3 ευρώ το κιλό. «Μέχρι στιγμής ό,τι είναι για πώληση φεύγει, κυρίως μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ και η τιμή είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται η πορεία των λαδιών μεγαλύτερης οξύτητας, 5-6 γραμμών, τα οποία εμφανίζουν μία εμπορική δυσκολία, αφού αφορούν ποιότητα που έχει παραχθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας» διευκρίνισε ο κ. Γραμματικάκης και κατέληξε: «Αυτά τα βαριά λάδια μπορεί να έχουν και άλλα ελαττώματα, όπως αλλοιώσεις στα αρώματα και στη γεύση που προκλήθηκαν λόγω των προσβολών από δάκο και γλοιοσπόριο».

Εντυπωσιακός ο τζίρος
των εξαγωγών
Εξάλλου, στο 1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» o καθηγητής Γεωπονίας και Δασολογίας του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ Δημήτρης Γερασόπουλος, επισημαίνοντας την εξαγωγική δυναμική των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ προειδοποίησε ότι τα περισσότερα κράτη που ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή αυξάνουν την έκταση των ελαιώνων τους. «Τα περισσότερα κράτη που ασχολούνται με την ελαιοκομία αυξάνουν τις καλλιέργειές τους, συνεπώς όποιος μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες» πρόσθεσε ο κ. Γερασόπουλος και συνέχισε: «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς σιγά - σιγά να αυξάνουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων».

«Να έχουμε ως δεδομένο ότι η παραγωγή έχει πολύ μεγάλες αυξομειώσεις» διευκρίνισε ο κ. Γερασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, κλιματικούς και άλλους. Πρόσθεσε ότι λόγω της ετήσιας διακύμανσης, μια χρονιά χαμηλής παραγωγικότητας «μπορεί να βλάψει και τις εξαγωγές και το μερίδιο της αγοράς στο εξωτερικό» και συνέχισε: «Άρα πρέπει να είμαστε σε ένα υψηλό όριο ελαιοπαραγωγής και βέβαια να μην μειονεκτήσουμε σε σχέση με άλλες χώρες που αυξάνουν την παραγωγή τους».

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και  όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε  μέλος στην  ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος