Μια προληπτική «αγκαλιά» από ΚΥ Αρεόπολης-Ίδρυμα «Νιάρχος» (ΦΩΤΟ)

963 άνθρωποι εξετάστηκαν από τις κινητές ιατρικές μονάδες

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος 2019 14:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια προληπτική «αγκαλιά» από ΚΥ Αρεόπολης-Ίδρυμα «Νιάρχος» (ΦΩΤΟ)

Έχοντας πάντα ως γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υγείας που βασίζονται στην Προληπτική Ιατρική, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης υποδέχθηκε τις κινητές ιατρικές μονάδες, από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8/2, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με φορέα υλοποίησης την «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Οι ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ήταν: Καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος, παθολόγος, διαβητολόγος, γενικός χειρουργός, ακτινολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος, διαιτολόγος, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, γενικός/οικογενειακός ιατρός. Η πληθώρα των παρεχόμενων υπηρεσιών κάλυψε τις ανάγκες πολλών και διαφορετικών κατηγοριών ασθενών με στοχευμένο τρόπο, ούτως ώστε οι πολίτες να ωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

«Οι κάτοικοι της μανιάτικης γης, αλλά και των γύρω περιοχών, τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους εμάς και την πρωτοβουλία αυτή, με τον αριθμό των 963 εξετασθέντων να μαρτυρά την βαθύτατη ικανοποίηση για την επιτυχία του εγχειρήματος και της ανταπόκρισής μας στην αέναη ανάγκη για φροντίδα, αγάπη και προστασία που έχει ο πολυτιμότερος πυρήνας του τόπου αυτού: Ο άνθρωπος» αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης.

Ο ίδιος σχολιάζει: «Απόγευμα… Μια φορά κι έναν καιρό… Παγερός Χειμώνας, με αρκετά στοιχεία από Χαρωπή Άνοιξη. Ένα δειλινό που ξαποσταίνεις από την προσφορά, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον Άνθρωπο. Ταυτόχρονα, μου έρχεται στο νου η φωτιά που τρεμόφεγγε στο καπνισμένο τζάκι και αντιφέγγιζε στα πρόσωπα των Μανιατών και σκόρπιζε τη λάμψη της σε όλα τα χωριά της Μάνης.

Η Μανιάτισσα έγνεφε ναι και παρέμενε σε βαθειά περισυλλογή. Έδειχνε σαν να ατένιζε πέρα μακριά, στον αυχένα του βουνού Σαγγιά, με μάτια που έμοιαζαν να κοιτάζουν χωρίς να βλέπουν. Από εκεί βγαίνουν τα παραμύθια και η παραμυθία, βγαίνουν τραγούδια, έρωτες, εικόνες αλλά και πεποιθήσεις. Κάθε χωριό της Μάνης είναι μια προσπάθεια μνήμης, όσο και ο πυρετός του ηλιοβασιλέματος.

Δεν θα αποτυπώσω αυτή την εμπειρία με τη μορφή αφηγήματος, παρ’ όλο που είναι ταιριαστό με τις προσωπικές προτιμήσεις. Έχει σχέση με τη ζωή μας, την ανθρώπινη μοίρα που είναι τόσο σπουδαία και ταυτόχρονα τόσο αδυσώπητη, που δεν ξεθωριάζει την ακτογραμμή στον αέναο μανιάτικο βράχο, παρ’ όλο που μπορεί να υποτάσσεται στη γαλήνη που προστάζει ο Λακωνικός.

Αρεόπολη, έξι, επτά και οκτώ Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό μπορεί για κάποιους να μην έχει καμία σημασία. Για όσους όμως υπηρετούμε στη Μάνη, οι μέρες αυτές αποτελούν καταγεγραμμένες ημερομηνίες της ιατρικής και κοινωνικής μνήμης των ανθρώπων που προσέφεραν απλόχερα.

Η τιμή είναι τόσο μεγάλη, που εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς από τον τίτλο: μα είναι πραγματικότητα αυτή η προσφορά αυτό το τριήμερο στην Αρεόπολη, στη Μάνη μας. Θα μπορούσα να σταματήσω το γράψιμο μόνο με τις δύο επόμενες λέξεις: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ΜΠΡΑΒΟ, λέξεις που ήταν αποτυπωμένες στο χαμόγελο, αλλά και στις αύλακες του προσώπου κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη.

Η επιτυχία-προσφορά ανήκει σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, τους οποίους υπολήπτομαι και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο σας είμαι ευγνώμων.

Επιτυχημένες πρωτοβουλίες σαν αυτή, αναζωπυρώνουν ολοένα το πάθος μας για τη διασφάλιση του αυτονόητου, την παροχή ολιστικής φροντίδας προς όλους».

Αθλητιατρική Κινητή Μονάδα «Sports Excellence»
Παράλληλα με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ένα άλλο είδος πρόληψης, με καθοδηγητή την Αθλητιατρική Κινητή Μονάδα «Sports Excellence» και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και το Δήμο Ανατολικής Μάνης, βρέθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης για την εκγύμναση μαθητών του Δημοτικού μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη νέων μορφών άσκησης, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν ανοικτές στο κοινό ενημερωτικές ομιλίες.

Όπως σημειώνει ο Ανάργυρος Μαριόλης «από τη θέση αυτή, θα ήθελα να σας επαναλάβω το ευχαριστώ που τόσες φορές εισέπραξα. Οι λέξεις είναι πτωχές μπροστά στο θαυμάσιο έργο σας, στην προσφορά σας με όλους τους τρόπους.

Είναι όμορφο να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε ένα χωριό όλο παρόδους, με σπίτια χωρίς αριθμούς. Βραδιάζει… Και πάλι σας ευχαριστώ όλους».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti