Μειώθηκαν οι φυτεύσεις εσπεριδοειδών στη Λακωνία

Κατά το διάστημα 2007-2017 - Κάθετη πτώση στις ποσότητες που χυμοποιούνται στον νομό

Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2018 07:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μειώθηκαν οι φυτεύσεις εσπεριδοειδών στη Λακωνία

Αισθητή μείωση παρουσιάζουν οι καλλιέργειες νέων εκτάσεων πορτοκαλιών στη Λακωνία κατά το διάστημα 2007 με 2017, όπως φανερώνουν επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα», η πρώτη περίοδος που λαμβάνεται υπόψη βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι η πενταετία της κρίσης (2007-2012), όπου πορτοκάλια και λεμόνια καταποντίζονται σε εκτάσεις, για διαφορετικούς λόγους. Τη δεύτερη υπό εξέταση περίοδο (σσ 2012-2017) παρατηρείται μερική ανάκαμψη στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Παρ’ όλα, αυτά συγκρίνοντας συνολικά τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, τόσο τα πορτοκάλια, όσο και τα λεμόνια, παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε φυτεύσεις (-6,6% για τα πορτοκάλια και -21,1% για τα λεμόνια).

Ειδικότερα, το διάστημα 2007-2012, η τάση μείωσης στις καλλιέργειες πορτοκαλιών ήταν μεγάλη. Πιο αναλυτικά, το 2007 οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονταν σε 324.449 στρέμματα, όμως το 2012 ο ίδιος αριθμός μειώθηκε στα 270.165 στρέμματα.

Πάντως, σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα» και παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή συνδέεται ελάχιστα με την ύφεση στην εσωτερική αγορά, αλλά αποδίδεται κυρίως στην τότε ισχύουσα ΚΑΠ. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΚΑΣΟΑ «Δαναός», Γιώργος Ντόκος, «στην Αργολίδα, κέντρο παραγωγής του πορτοκαλιού, σταδιακά υπήρξε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, η οποία εντάθηκε από την κατάργηση της ενίσχυσης που εξασφάλιζε κατώτατο κατώφλι τιμής για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση. Από εκεί και πέρα, τα τελευταία χρόνια έχουμε παραμείνει στάσιμοι εξαιτίας και της τριστέτσας, καθώς η ΔΑΟΚ δεν επιτρέπει τη φύτευση νέων υποκειμένων, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουμε πιστοποιημένα φυτώρια».

Την παραπάνω άποψη επισφραγίζει στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας: «Μετά το 2009, ξεκίνησε στην ΕΕ μια συζήτηση αποσύνδεσης της ενίσχυσης από την παραγωγή στα πορτοκάλια, που εφαρμόστηκε λίγο αργότερα στην τότε ΚΑΠ. Αν δείτε πόσα χυμοποιητήρια υπήρχαν τότε και πόσα έκλεισαν, θα αντιληφθείτε γιατί υπήρξε μια τόσο σημαντική μείωση στις εκτάσεις. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, θα έλεγα ότι μπορεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές την τελευταία δεκαετία, η παραγωγικότητα όμως των εκμεταλλεύσεων είναι σαφώς υποδεέστερη, καθώς αρκετοί διατηρούν την καλλιέργεια, αλλά δεν πραγματοποιούν τις απαιτούμενες φροντίδες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Λάκωνα προέδρου της Συμβουλευτικής Αγροτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μέλους του ΔΣ της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Σπύρου Παπαδάκου, ο οποίος αποκάλυψε ότι «ο ΑΣΕΕ Αμυκλών “Λακωνία” επεξεργαζόταν 60.000 τόνους ετησίως και αυτήν τη στιγμή χυμοποιεί περίπου 10.000 έως 12.000 τόνους…».

Μερική ανάκαμψη
χάρη στη Δυτική Ελλάδα
Διαφορετική είναι η εικόνα την περίοδο 2012-2017, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκε μερική ανάκαμψη ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 270.165 στρέμματα πορτοκαλιών που καλλιεργούνταν το 2012, αυξήθηκαν στα 287.837 στρέμματα το 2017. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αυξητική τάση διαδραματίζει η Δυτική Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου, «οι φυτεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησαν μαζικά ήδη από το 2009 και 2010, κάτι που πιθανόν να μην αποτυπώθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για διάφορους λόγους. Τα Lane Late είναι μια τέτοια περίπτωση».

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα