Αιολικά πάρκα στη Μάνη: Οφέλη για τους κατοίκους;

Ανάλυση της Ελένης Τζανετάκου στον «Λακωνικό Τύπο»

Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2018 08:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αιολικά πάρκα στη Μάνη: Οφέλη για τους κατοίκους;

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας –του ανώτερου δικαστικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας που απέρριψε την προσφυγή των διαφωνούντων στην επένδυση αυτή, ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2018 η κατασκευή των δυο Αιολικών Πάρκων, που προβλέπει σ’αυτή τη φάση την τοποθέτηση 24  ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,2MW, στον όρο «Σαγγιάς».

Από την ανατολική πλευρά του βουνού έγινε και συνεχίζετε να γίνεται νέα διάνοιξη δρόμου που έφτασε στις πλαγιές των κορυφών του «Σαγγιά» και στον κάμπο του Βαχού κατασκευάζεται από την εταιρεία υποσταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας που όταν τελειώσει θα περάσει δωρεάν, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο στην κυριότητα του ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι το τμήμα που αποκόπηκε από τη ΔΕΗ και έχει στην κυριότητά του όλες τις γραμμές μεταφοράς του Ηλεκτρικού Δικαίου της Χώρας.

Στο δρόμο Πύρριχος –Αρεόπολη-Βαχός –Γύθειο –Σκάλα εκτελούνται έργα τοποθέτησης υπογείως των καλωδίων μεταφοράς της ενέργειας από τα Αιολικά Πάρκα, διαπλατύνοντας παράλληλα το οδόστρωμα. Οι εργασίες κατασκευής ελέγχονται συνεχώς από τις υπηρεσίες του Ελλ. Κράτους. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Δημοτική Αρχή, Αστυνομία, Δασαρχείο, Υπουργείο Περιβάλλοντος, ΑΔΜΗΕ, ΙΚΑ επισκέπτονται τακτικά το εργοτάξιο, χωρίς μέχρι σήμερα από την έρευνα που κάναμε να έχουν σημειωθεί παρανομίες από την κατασκευαστική εταιρεία.

Σήμερα Δεκέμβριος 2018 που γράφεται αυτό το άρθρο, απασχολούνται στην κατασκευή του έργου περίπου 200 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και έχουν εμπλακεί με υπεργολαβίες οι έχοντες χωματουργικά μηχανήματα από την περιοχή μας και οι έχοντες εγκαταστάσεις για έτοιμο μπετόν.

Με δεδομένη δε, την πολύ κακή χρονιά για τις ελιές που έχουμε η απασχόληση στην κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών συμπατριωτών μας, προσέφερε μια οικονομική διέξοδο σε πολλούς συμπολίτες μας.

Μέχρι εδώ καλά μάς τα λέτε, θα μπορούσε εύλογα να ρωτήσει ο καχύποπτος πολίτης, αλλά ποιο το όφελος για εμάς τους μόνιμους κατοίκους από όλη αυτή την επένδυση;

Από την έρευνα μας και από τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προκύπτουν τα εξής:

Με βάση το νόμο της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 3% (τρία) των εσόδων του Αιολικού Πάρκου παρατηρείται από τον ΑΔΜΗΕ και αποδίδεται στους κατοίκους της περιοχής με τον εξής τρόπο:

Το 1,5% από το 3%  πηγαίνει απευθείας σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου για να το χρησιμοποιήσει για έργα ανάπτυξης και προόδου.

Το 1% από το 3% πηγαίνει και πιστώνεται στα ρολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων που βρίσκονται τα Αιολικά Πάρκα, και το 0,5 του 3% αποδίδεται στους Δήμους από όπου περνάνε τα υπόγεια καλώδια σύνδεσης αναλογικά με το μήκος της διαδρομής σε κάθε Δήμο.

Παράδειγμα. Υποθέτουμε –με βάσιμα στοιχεία όμως –ότι μια Ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια αξίας 600.000-700.000 ευρώ ανά έτος.

Το 3% αυτού του ποσού ανέρχεται από 18.000 έως 21.000 ευρώ.

Ας κάνουμε τον λογαριασμό με 20.000 ευρώ ανά ανεμογεννήτρια, για περισσότερη ευκολία.

Από τα 20.000 τα 10.000 ευρώ πηγαίνουν στον Δήμο.

Τα 6.660 ευρώ πηγαίνουν στους λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων.

Τα 3.340 ευρώ κατανέμονται στον Δήμο Αν. Μάνης σε ποσοστό περίπου 60% δηλ. 2.004 ευρώ και στον Δήμο Ευρώτα το υπόλοιπο δηλ. 1.336 ευρώ.

Τα ποσά αυτά λοιπόν για 24 ανεμογεννήτριες είναι αντίστοιχα:
24x10.000=240.000 ευρώ Δήμος Αν. Μάνης
24x6.660=159.840 ευρώ για τους κατοίκους
24x2.004=48.096 ευρώ για τον Δήμο Αν. Μάνης
24x1.336=32.064 ευρώ για τον Δήμο Ευρώτα.

Στις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αν. Μάνης μιλούσαμε για περίπου 35-37 ανεμογεννήτριες συνολικά.

Εύκολα λοιπόν μπορεί ο καθένας που ενδιαφέρεται, με βάση τα στοιχεία που παραθέσουμε, να κάνει τους υπολογισμούς για την πιθανή συνέχεια.

Και πότε θα δούμε αυτό το όφελος που μάς περιγράψατε, θα μπορούσε να ρωτήσει με το δίκιο του ο καχύποπτος πολίτης;

Από την έρευνα που κάναμε κυρίως από το διαδίκτυο προκύπτουν τα εξής:

Οι 15 ανεμογεννήτριες έχει προγραμματιστεί να λειτουργούν παραγωγικά από τον Ιανουάριο του 2020.

Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τιμολογούν τον ΑΔΜΗΕ κάθε μήνα και πληρώνονται 6 μήνες μετά.

Λογικά λοιπόν οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2020 και τότε εκτιμούμε ότι θα πιστωθούν για πρώτη φορά και οι λογαριασμοί ΔΕΗ των κατοίκων. Στην συνέχεια θα πιστώνονται πιθανόν κάθε μήνα. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες περιοχές που έχουν γίνει Αιολικά Πάρκα.

Επειδή η έρευνά μας συνεχίζεται, γρήγορα θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία.


Έρευνα-ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου, δημοσιογράφος – δημοτική συμβούλου του Δήμου Αν. Μάνης


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος