«Καμπανάκι» για πιθανή απειλή των ελαιόδεντρων της Λακωνίας

Τον κίνδυνο εισόδου βλαβερού βακτηρίου επισημαίνει η ΠΕ Λακωνίας - Έλεγχοι στον νομό και για επιβλαβείς οργανισμών των εσπεριδοειδών

Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 15:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπανάκι» για πιθανή απειλή των ελαιόδεντρων της Λακωνίας

Την επικινδυνότητα εισόδου του φυτοπαθογόνου βακτηρίου “Xylella fastidiosa” στην Λακωνία επισημαίνει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, εφόσον δεν υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή με τη λήψη προληπτικών μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους στην καλλιέργεια και εμπορία ελαιoδέντρων. Η χρήση υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού φυτικού υλικού με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή με πιστοποιητικό φυτοϋγείας μαζί με τη συνεχή παρατήρηση των ελαιοκαλλιεργειών για συμπτώματα, αποτελούν τα βασικά εργαλεία πρόληψης.

To φυτοπαθογόνο βακτήριο έχει περισσότερα από 300 είδη φυτά-ξενιστές και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας, όπως ελιές, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, οπορωφόρα δένδρα, καθώς και καλλωπιστικά. Τα αρχικά συμπτώματα από την προσβολή του βακτηρίου εκδηλώνονται ως χλώρωση, καψάλισμα των φύλλων, νέκρωση των κορυφών και των κλαδιών με τελική κατάληξη το θάνατο του φυτού.

Το βακτήριο αποτελεί για τη χώρα μας επιβλαβή οργανισμό καραντίνας και υπόκειται σε ετήσιους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, οι οποίοι υλοποιούνται  από τις κατά τόπους δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επισημαίνεται ότι, λόγω των κλιματικών συνθηκών, η χώρα μας -μαζί με την Ιταλία και την Ιβηρική Χερσόνησο- διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου.

Η μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας με σοβαρές συνέπειες στις εξαγωγές της.

Έλεγχοι για επιβλαβείς οργανισμούς
και στα εσπεριδοειδή
Επίσης, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνει ότι, στα πλαίσια των ετησίων επισκοπήσεων για την αποφυγή εισόδου και διασποράς επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στη χώρα, η υπηρεσία διεξήγαγε το τρέχον έτος τους προβλεπόμενους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για τους επιβλαβείς οργανισμούς  “Bactrocera spp.” χωρίς τη διαπίστωση της παρουσίας του σε εσπεριδοκαλλιέργειες της Λακωνίας.

Τα είδη του συμπλέγματος ειδών “Bactrocera spp.” έχουν ξενιστή τη βασική καλλιέργεια του νομού, τα εσπεριδοειδή, αλλά και άλλα είδη όπως σύκα, τομάτες, πιπεριές, ροδάκινα, βερίκοκα και αχλάδια.

Στην Ευρώπη δεν είχε διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου μέχρι την πρόσφατη ενημέρωση μας από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ για εμφάνιση του σε περιοχές της νότιας Ιταλίας (Δήμος Σαλέρνο και Νάπολι).

Τα συμπτώματα προσβολής από τα συγκεκριμένα έντομα είναι παρόμοια με εκείνα της μύγας της Μεσογείου.

Οι κύριοι οδοί μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με ταξιδιώτες, ωστόσο η μετακίνηση του είναι δυνατή και μέσω των μέσων μετακίνησης χώματος.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα