Στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης μνημείων-ακινήτων στο Υπερταμείο ο Δ. Σπάρτης

Δημοτική Αρχή: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι» - Η προσφυγή μαζί με αρχαιολόγους και άλλες δημοτικές Αρχές - Οι χώροι που φέρονται να περνούν στον έλεγχο της ΕΤΑΔ

Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2018 16:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης μνημείων-ακινήτων στο Υπερταμείο ο Δ. Σπάρτης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη μεταβίβαση ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον δήμαρχο Σπάρτης, Ευάγγελο Βαλιώτη, αλλά και τους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ιωαννιτών.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι «ανεπίτρεπτες μεταβιβάσεις κυριότητας και νομής των προστατευόμενων πολιτιστικών αγαθών, δεν είναι συνταγματικά ανεκτές, καθώς παραβιάζεται η ρητή επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος που επιβάλλει στο κράτος την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, μεταξύ άλλων, τα μνημεία της Σπάρτης που πρόκειται να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ είναι: Ο τάφος του Λεωνίδα, η Ακρόπολη της Αρχ. Σπάρτης και το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.

Επίσης, οι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ιωαννιτών, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Πατρέων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω συλλόγου, υποστηρίζουν ότι «είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (18.6.2018) και του υπουργού Οικονομικών (19.6.2018) με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο υπερταμείο, (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τμ».

Ειδικότερα, τονίζουν ότι «οι μεταβιβάσεις είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 24 του Συντάγματος οι οποίες προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομία, τις αρχαιότητες (αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λπ.), το φυσικό και περιβαλλοντικό περιβάλλον, ενώ οι ίδιες συνταγματικές διατάξεις δεσμεύουν το κράτος για την προστασία όλων αυτών.

Παραβιάζουν όμως και την υπερνομοθετικής ισχύος σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 2039/1992, όπως παραβιάζεται και ελληνική νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ».

«Κάθετα αντίθετος» ο Δ. Σπάρτης
υψώνει «ασπίδα»
Σε σχετική ανακοίνωση ο Δ. Σπάρτης «βάλλει» κατά των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού, υποστηρίζοντας ότι παρά τις δεσμεύσεις για τροποποίηση του σχεδιασμού παραχώρησης μνημείων, δεν έχει γίνει καμία σχετική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής: «Σχεδόν δύο μήνες μετά από την πρώτη ταυτοποίηση των ακινήτων του καταλόγου και την αποκάλυψη, ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτήρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, και παρά τις διαβεβαιώσεις για “εξαίρεση” αυτών των ακινήτων, καμία θεσμική ενέργεια, δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Δήμο μας, στον κατάλογο αυτό εντάσσονται μεταξύ άλλων: Το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην “ΦΙΞ” όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

Δεν είναι δυνατό, να εκχωρείται η δημοσία περιουσία και με διαδικασίες εξπρές να μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο, η περιούσια του Δήμου, η περιούσια του ελληνικού λαού.

Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα πρόσφορα μέσα να παλεύουμε για να:

1. Ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης για μεταβίβαση ακινήτων στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ".
2. Να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των υπηρεσιών του Δημοσίου (Αρχαιολογία κ.λπ.) και
3. Να αποδοθούν στο δήμο οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, ώστε να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις για κοινωφελείς σκοπούς, όπως πολιτική προστασία, πράσινα σημεία, δημοτικά πάρκα κλπ.

Στα πλαίσια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στηρίξαμε, μετά από σχετικό αίτημα, την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που μεταβιβάζει και αρχαιολογικούς χώρους στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ".

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς οι χώροι, που μεταβιβάζονται είναι μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χώροι που ανήκουν στην τοπική κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση του Δ. Σπάρτης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα