Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της μελέτης για το νέο μουσείο Σπάρτης (VIDEO)

Ανοίγει ο δρόμος για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό - Τζανετέα: «Υλοποιούμε βήμα προς βήμα την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού»

Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2018 17:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της μελέτης για το νέο μουσείο Σπάρτης (VIDEO)

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη Λακωνία και τη Σπάρτη, καθώς από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και οι όροι της διακήρυξης της μελέτης για την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης». Τάδε έφη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (1/11) στο Διοικητήριο Λακωνίας, αναφορικά με τις διαδικασίες για το πολύκροτο θέμα του μουσείου. Η κ. Τζανετέα πρόσθεσε ότι «ήταν μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη, αλλά είχαμε θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε γιατί συνεργαστήκαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δ. Σπάρτης».

Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη ότι «το νέο μουσείο μπαίνει σε μία τροχιά υλοποίησης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Επειδή το κόστος μελέτης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 2.400.000 ευρώ, χρειάζεται να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε στο επόμενο διάστημα να οριστεί η Επιτροπή Αξιολόγησης με στόχο -αν όλα πάνε καλά στο διαγωνισμό- στα τέλη Ιανουαρίου του 2019, να έχουν υποβάλλει όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις προτάσεις τους για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό». Η κ. Τζανετέα υπενθύμισε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προβλέπει τρία βραβεία (1ο, 2ο και 3ο), όπως αυτό θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Ακολούθως, σε εκείνον που θα κατακτήσει το 1ο βραβείο,  θα ανατεθεί η ολοκλήρωση όλων των μελετών.

«Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια, κινητοποιήσαμε τις υπηρεσίες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας» σημείωσε η κ. Τζανετέα και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούμε μέρα-νύχτα την πορεία του διαγωνισμού, γιατί με μία μελέτη στο χέρι, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ένα δυνατό “χαρτί” για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε και σε ιδιώτες, προκειμένου να  υλοποιηθεί το όνειρο όλων μας και η απαίτηση της ιστορίας που είναι το νέο μουσείο Σπάρτης».

Κλείνοντας η αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Δεν καυχιόμαστε ότι κάναμε κάτι μεγάλο, κάναμε όμως το αυτονόητο και αυτό που για πολλά  χρόνια δεν είχε γίνει. Θεωρούμε ότι η μελέτη και η εκτίμηση που θα κάνουμε -θα το δείξει η πορεία του διαγωνισμού- θα σχετιστεί κυρίως με τη συμμετοχή, καθώς είναι διαφορετικά αν έχουμε μεγάλη συμμετοχή ως προς το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των μελετών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς υλοποιούμε βήμα προς βήμα την προγραμματική σύμβαση που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, τηρώντας και τους ανάλογους χρόνους».

Δείτε το video

Μοντάζ: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα