Τίμησαν και φέτος τον ήρωα Μανιάτη Κυρ. Μαυρομιχάλη στην Πάργα (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Δήμου Αν. Μάνης

Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2018 14:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τίμησαν και φέτος τον ήρωα Μανιάτη Κυρ. Μαυρομιχάλη στην Πάργα (ΦΩΤΟ)

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη - Πιέρρου Μαυρομιχάλη, αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα Μανιάτη πολεμιστή.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης προσέφερε τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμμετέχοντας στις επαναστατικές εκστρατείες σε Αττική, Εύβοια και Ήπειρο. Σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1822 στη Σπλάτζα Φαναρίου, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους αποκλεισμένους Σουλιώτες, ως επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος 500 Μανιατών, αντιμετωπίζοντας 3.000 Τουρκαλβανούς.

Ο Δήμος Πάργας ανήγειρε μνημείο θυσίας προς τιμήν του στο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάτζα, εκεί όπου ο ήρωας Μανιάτης έδωσε τη ζωή του για τον απελευθερωτικό αγώνα. Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε για πρώτη φορά επιμνημόσυνη δέηση το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους στην πλατεία της Βαλανιδορράχης. Ο δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνιος Νάστας αφού καλωσόρισε τους Μανιάτες προσκεκλημένους, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο δήμους και ανακοίνωσε στη μανιάτικη αντιπροσωπεία, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -που ελήφθη έπειτα από πρόταση της ΤΚ Βαλανιδορράχης- να ονομαστεί η πλατεία της περιοχής, πλατεία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Γιώργος Δημητρίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, γόνος της πολύ  σημαντικής για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, θα ενώνει για πάντα τη Μάνη με το Φανάρι και κατ’ επέκταση τη Μάνη με την  Ήπειρο. Η Ήπειρος όμως και η Μάνη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ήρωες δεν πεθαίνουν αλλά  όταν φεύγουν από τη ζωή μένουν αθάνατοι και βαδίζουν στην αιωνιότητα».

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου Αν. Μάνης, δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Δρακουλάκου, αφού μετέφερε τους αδελφικούς χαιρετισμούς του δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου, ανέφερε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που πραγματοποιήσαμε αυτό το ταξίδι Προσκυνήματος και Τιμής στον μεγάλο Ήρωα. Ως γνήσιοι απόγονοι των Μανιατών, τιμώντας την τοπική και την εθνική μας ιστορία, ευχαριστούμε προσωπικά τον Δήμαρχο Πάργας καθώς και όλους τους κατοίκους της Βαλανιδορράχης που τιμούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Μανιάτη Οπλαρχηγό Κυριακούλη – Πιέρρου Μαυρομιχάλη. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης και την κα Κατερίνα Ντάση για το ξεκίνημα αυτής της ένωσης των δύο τόπων».

Τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μάνης κκ Χρυσοστόμου Γ’ εξέφρασε ο αρχιμανδρίτης, π. Σωφρόνιος Βόγκας, ο οποίος ήταν εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, λόγω της ηπειρώτικης καταγωγής του.

 Μέσα από έναν γλαφυρό και γεμάτο εικόνες ιστορικά εμπεριστατωμένο λόγο για τη Μάχη της Σπλάτζας, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των παριστάμενων ο κεντρικός ομιλητής κ. Παναγιώτη Νάκας, εξυμνώντας τον ηρωισμό και την ανδρεία του ήρωα Μανιάτη. Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν χορεύοντας και τραγουδώντας μανιάτικα και ηπειρώτικα τραγούδια οι σύλλογοι του Δήμου Πάργας, «ΑΧΕΡΩΝ» και «ΜΕΛΙΝΟΗ».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα