Έπεσαν υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου

Ικανοποιημένος ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης

Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2018 09:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έπεσαν υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου

Στη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προχώρησαν την Πέμπτη (27/9) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννης Γρηγορίου (ΕΛΠΕ).

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης «ουσιαστικά, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμφωνιών, όλων των πεδίων υδρογονανθράκων για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στο διαγωνισμό που κάναμε πέρυσι. Συνεπώς, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια».

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, σημείωσε ο υπουργός και στη συνέχεια προχωρά η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία, τόνισε: «Έχουμε ενσωματώσει 100% όλη την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Όλα τα στάδια έρευνας γίνονται με διάφανο τρόπο σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες σε κοινές επιτροπές παρακολούθησης. Υπάρχουν θεσμοθετημένες οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας καθώς και οι μηχανισμοί με τους οποίους αντιμετωπίζονται οποιαδήποτε προβλήματα, όλα έχουν ενσωματωθεί και στις συμβάσεις που κινούνται στο πλαίσιο του νόμου.»

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε, επίσης, στην ισχυροποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή: «Είναι δεδομένο ότι η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποκτά ένα στρατηγικό χαρακτήρα στην παραγωγή υδρογονανθράκων για την Ευρώπη. Έχουμε, πλέον, αποτυπωμένη τη δυναμική όλης αυτής της περιοχής, στην Κύπρο, στο Ισραήλ στην Αίγυπτο και τώρα πια και στην Ελλάδα. Συνεπώς ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η χώρα θα αποτελέσει πηγή προμήθειας υδρογονανθράκων για την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο επιβαρύνσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την αύξηση των διεθνών τιμών για τις εκπομπές CO2, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πρόκειται για έναν εξωτερικό παράγοντα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί. Πλην όμως επεσήμανε ότι τις περιόδους ανόδου των τιμών ακολουθούν, ευτυχώς, περίοδοι υποχώρησης. «Θα πρέπει να περιμένουμε να εξετάσουμε τις διακυμάνσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι «η αγορά των CO2 πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί για να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που εδράζονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις και η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη». Υπενθύμισε, δε, ότι σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει στους όρους των συμβολαίων με τους καταναλωτές την αυτόματη μετακύλιση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης. «Μην επιμένετε, δεν θα έχουμε αυξήσεις ούτε αναπροσαρμογή των τιμολογίων» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Εδραιώνεται στον ενεργειακό χάρτη
της Μεσογείου η Πελοπόννησος»

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια της Πελοποννήσου.

«Η Πελοπόννησος αποκτά ολοένα και πιο σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου» σημείωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη, όπως έγκαιρα είχε ανακοινώσει, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες, αλλά και τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της Πελοποννήσου όλες τις νέες δυνατότητες.

«Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την Πελοπόννησο» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «με τους πόρους που προβλέπονται εκ της σύμβασης να αποδίδονται, η Περιφέρεια θα αποκτήσει οικονομική αυτονομία, ώστε να αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών