14 ακίνητα της Σπάρτης εξετάζει το Υπερταμείο;

Επερώτηση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου»

Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2018 09:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
14 ακίνητα της Σπάρτης εξετάζει το Υπερταμείο;

Για το ενδεχόμενο εκχώρησης ακινήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ανάμεσα στα οποία και της Λακωνίας) στο Υπερταμείο - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ), ζητεί να ενημερωθεί η αυτοδιοικητική παράταξη «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου» με επερώτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Στρατηγάκο.

«Η εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, στο λεγόμενο Υπερταμείο,  ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» τονίζει χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου».

Όπως υποστηρίζει η περιφερειακή παράταξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα στην περιοχή της Σπάρτης είναι τα εξής: Το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην «ΦΙΞ» όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

Αντίστοιχα, στη γειτονική Μεσσηνία, τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο είναι τα εξής: Η παραλία μπροστά από το «Πανελλήνιο», η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτίριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα.

Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου» «η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠ.ΟΙΚ. 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Είναι δε αξιοσημείωτο  ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

14 ακίνητα στη Σπάρτη
  Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα όλης της χώρας, σύμφωνα με την «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου», στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν 167 (και τα μισά από αυτά στους κεντρικούς δήμους) των περιφερειακών ενοτήτων ως εξής:
- 95 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Κόρινθος 30)
- 32 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Καλαμάτα 15)
- 12 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη 12)
- 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Σπάρτη 14)
- 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (Ναύπλιο 14)

«Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου  να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο  χρέος, θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών γιατί τα  παραπάνω ακίνητα  είναι μέρος της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής  μας κληρονομιάς,  σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, πολλά από αυτά τα διεκδικούν Δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες»  υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου», που απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα στην Περιφερειακή Αρχή:
«- Γνωρίζει η Περιφερειακή Αρχή ποια είναι τα  ακίνητά της που μεταφέρονται  στο Υπερταμείο; Αν όχι, θα απαιτήσει, άμεσα, τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στην χωρική της ευθύνη από την Κυβέρνηση;  
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλίσετε την κυριότητα κτιρίων - συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς;
- Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικές Αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας;

Τέλος επειδή θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο, ζητούμε η επερώτηση μας να συζητηθεί άμεσα, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών