Το χαλάζι αφανίζει τη φετινή σοδειά στον Δ. Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Επλήγη έως και το 80% των ελαιόδεντρων και πορτοκαλιών - Μέτρα ανακούφισης απαιτεί ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας

Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 17:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το χαλάζι αφανίζει τη φετινή σοδειά στον Δ. Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Μεγάλα προβλήματα άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή  της Σπάρτης -και όχι μόνο- το απόγευμα της Τρίτης  11/9. Η καταιγίδα, εκτός από την δυνατή βροχή και τον ισχυρό άνεμο, συνοδεύτηκε και από χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού (και μεγαλύτερο σε κάποιες περιπτώσεις).

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης κ. Νίκος Φλώρος, φαίνεται ότι έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές στις περιοχές Σελλασία, Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη και Αμύκλες. Επίσης, εκτεταμένες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες περιοχών όπως οι Βουτιάνοι, ο Μυστράς, ο Άγιος Ιωάννης, το Παρόρι, η Αγ. Ειρήνη (Βάρσοβα), η Λογγάστρα, τα Ανώγεια, η Παλαιοπαναγιά, το Ξηροκάμπι, η Τραπεζοντή κ.α.

Εκτός από τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή, στα οποία παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, από τη μανία της φύσης δεν ξέφυγαν τα οπωροκηπευτικά, τα  αμπέλια και άλλες καλλιέργειες.

 Πάντως, η ακριβής καταγραφή των προβλημάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί της περιοχής μετρούν τις πληγές τους, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών είδαν τους κόπους και τη σοδειά μιας ολόκληρης χρονιάς να «εξανεμίζονται». Η απώλεια της παραγωγής μοιάζει σχεδόν ολοκληρωτική, καθώς πέρα από το ποσοστό του καρπού που αποκολλήθηκε από τα δέντρα,  ακόμα και το κομμάτι της επικείμενης σοδειάς που άντεξε, έχει «χτυπηθεί» ανεπανόρθωτα από το χαλάζι. Πλέον, οι παραγωγοί ζητούν να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης  των ζημιών, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι σχετικές αποζημιώσεις.

Η χαλαζόπτωση προξένησε αυξημένες φθορές και σε αρκετές κατοικίες και οχήματα στη Σπάρτη και τις γύρω περιοχές.

Έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν την Τρίτη και στη γειτονική Αρκαδία, ενώ πολλές είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Νικόλαος Γεωργανόπουλος, η χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών και οπωροφόρων δέντρων στις περιοχές Νεοχώρι, Στενό, Αγιωργίτικα, Λιθοβούνια, Στάδιο και Ρίζες.

Δίπλα στους πληγέντες
ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας υποστηρίζει ότι - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- η καταστροφή στις καλλιέργειες του Δ. Σπάρτης κυμαίνεται πάνω από το 80% στην ελιά (βρώσιμη και λαδοελιά) και στο πορτοκάλι.

Ο Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του, στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν για άλλη μια χρονιά ενώ καλεί «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα των άμεσων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί».

Η ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου συνεχίζεται ως εξής:

«Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Λακωνίας που ματώνουν καθημερινά από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την φοροαφαίμαξη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, από το τεράστιο κόστος καλλιέργειας που είναι αναντίστοιχο με τις χαμηλές τιμές ή ακόμα και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο μέσα από αυτήν, μπορούμε  για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει».

Τα αιτήματα
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας απαιτεί:
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.
- Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.
- Καμία κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.

Δείτε σχετικά θέματα εδώ κι εδώ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα