Αραχωβίτης: «Μέχρι τις 26/10 η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης»

Οι εξαγγελίες του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης

Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 14:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης: «Μέχρι τις 26/10 η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης»

Συνέντευξη έδωσε την Τετάρτη 12/9 στην τηλεοπτική εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανακοινώνοντας το πλάνο των πληρωμών των αγροτών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα βασικά σημεία, που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού, είναι τα εξής:
- Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.
- Σχετικά με τη μετεξέλιξη του Οργανισμού, θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του και με αλληλέγγυο σύστημα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του.
- Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των αγροτών. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
- Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.).
- Μειώνονται κατά το 1/3 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και περνάμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των συνεταιρισμένων αγροτών και την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων.
- Οι φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών ξεκίνησαν πρώτα από τους μικρομεσαίους αγρότες με τη θέσπιση των 3 αφορολόγητων το 2016. Πλέον από το 2019 θα βοηθήσουμε στην ελάφρυνση των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά αγροτών.

«Ενίσχυση του εισοδήματος
των παραγωγών»
Επίσης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ενημέρωσε ότι από την 1/1/2019 θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13% για τους Αγρότες, ενώ απλώνεται και ανώτερα στρώματα το δίχτυ προστασίας των Αγροτών.

Παράλληλα από την 1/1/2019 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για Αγρότες που έχουν προχωρήσει σε συνεργατικά σχήματα, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης στάθηκε ιδιαίτερα στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καθετοποίηση της παραγωγής, τυποποίησης- μεταποίησης και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για Συνεργατικά Αγροτικά Σχήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουν το φως της δημοσιότητας πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, κυρίως στο ελαιόλαδο, στο γιαούρτι -ως προϊόν ΠΓΕ- σύνδεση με τον τουρισμό, προβολή πετυχημένων πρακτικών στο κομμάτι αυτό, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού.

«Συζητάμε για την αναθεώρηση
του κανονισμού του ΕΛΓΑ»
Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης τόνισε ότι συζητείται στην κυβέρνηση για αναθεώρηση του κανονισμού για τον οργανισμό, ο οποίος θα πρέπει να μείνει δημόσιος με Αλληλεγγύη, με πιο σύγχρονη οργάνωση και που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τους Αλιείς.

Για τους κτηνοτρόφους ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η Ποιμενική Ορεινή Κτηνοτροφία και η Κτηνοτροφία Μειονεκτικών περιοχών είναι στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης για στήριξη, προκειμένου να κρατηθεί ο πληθυσμός στις εκεί περιοχές.

Τέλος, δήλωσε πως με το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να επισκεφθεί όλη την ελληνική επικράτεια και για να ακούσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αλλά κυρίως για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος