Προωθούνται και αξιοποιούνται οι καινοτόμες ιδέες των Πελοποννησίων

Τα πρώτα του βήματα κάνει το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας - Βαρύτητα δίνεται στον Πρωτογενή Τομέα

Τετάρτη, 01 Αύγουστος 2018 07:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προωθούνται και αξιοποιούνται οι καινοτόμες ιδέες των Πελοποννησίων

Τα παρθενικά του βήματα πραγματοποιεί το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου, που έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν βασικό μηχανισμό εφαρμογής της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και να λειτουργήσει ως πύλη επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.

Το νεοσύστατο κέντρο  διοργάνωσε την πρώτη του ημερίδα με θέμα «Εφαρμογές Υψηλής Τεχνολογίας στον Πρωτογενή Τομέα». Στην έναρξη της ημερίδας, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην Τρίπολη, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΤΕΚ - Π , κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε ότι το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου «είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δίνει μεγάλες δυνατότητες, έτσι ώστε να γίνει ένας δυνατός “παίχτης” της επιχειρηματικότητας, αλλά και ο διαμεσολαβητής νέων ιδεών που ήδη υπάρχουν αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί».

Στην τοποθέτηση της η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης -και συντονίστρια της ημερίδας- κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, επικεντρώθηκε στην δυνατότητα του κέντρου, τονίζοντας με την σειρά της ότι «το ΚΕΤΕΚ είναι ένα νέο εργαλείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους πολίτες και κυρίως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Πελοποννήσου. Μέσα από τις δράσεις του κέντρου, θα υπάρξει η δυνατότητα να ενημερωθούν οι πολίτες για πολύ κρίσιμους παραγωγικούς τομείς όπως είναι και ο Πρωτογενής Τομέας».

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου, κ. Νικόλαος Κουτσόγιωργας, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου είναι ένα δημιούργημα του Πέτρου Τατούλη και έχει ως στόχο να αξιοποιήσει νέες ιδέες, όπως τις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, ώστε να γίνει αρωγός που θα  οδηγήσει τους πολίτες στην δυνατότητα να στοχεύσουν σε  συγκεκριμένες επενδύσεις». Το ΚΕΤΕΚ – Π, τέλος, όπως ανέφερε, «στοχεύει σε κάποιες καινοτόμες δράσεις στον Πρωτογενή Τομέα, όπως τα προηγμένα μηχανήματα».

Σημαντικές ήταν επίσης και οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν για τις εφαρμογές της αποτελεσματικότητας στον Πρωτογενή Τομέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν:
Ο εκπρόσωπος της «Πήγασος Αγροδιατροφή - 7 Grapes» κ. Μάρκος Λέγγας, ο οποίος αναφέρθηκε στις έξυπνες τεχνικές του επιτραπέζιου σταφυλιού και τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, ο κ. Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Πελοποννήσου, που ανέπτυξε τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην επεξεργασία τροφίμων και η κ. Ειρήνη Μαχαιρά, εκπρόσωπος της εταιρείας «Φάρμα Μητσόπουλος ΑΕ», η οποία ανέλυσε τον κύκλο των «5» και τον μέλλον της κτηνοτροφίας μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία. Επίσης, εισηγητές ήταν ο  γραμματέας του ΔΣ «Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας» κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο οποίος ανέλυσε τη γεωργία ακριβείας και την καταγραφή και παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών διακίνησης από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή, ενώ μια σημαντική παρέμβαση έκανε ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσιάζοντας τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία που έχουν εφαρμοστεί  στην περιοχή της Τριφυλίας.

Οι στόχοι του Κέντρου
Σκοπός του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου είναι η προώθηση της καινοτομίας διαδικασιών, υπηρεσιών και προϊόντων στην επιχειρηματικότητα και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομία.

Ειδικότερα, σκοπός είναι η προώθηση της καινοτομίας διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών στο τοπικό επιχειρηματικό κύκλωμα μέσα από δράσεις:
- Ενίσχυσης της διεπιχειρησιακής συνεργασίας
- Διασύνδεσης των τοπικών επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα
- Στρατηγική: Ο μετασχηματισμός ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών σχεδίων ή/και της βελτίωσης υφιστάμενων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος