Η Λακωνία λαμβάνει μέτρα για την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

Μετά την εμφάνιση εστίας της νόσου στη Βουλγαρία

Τετάρτη, 27 Ιούνιος 2018 13:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία λαμβάνει μέτρα για την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

Λόγω της εμφάνισης εστίας πανώλους των μικρών μηρυκαστικών στη γειτονική Βουλγαρία και του μεγάλου κινδύνου να εισέλθει η νόσος στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας ενημερώνει για τα εξής:
-  Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μεταδοτικό νόσημα που οφείλεται σε ιό και προσβάλει τα αιγοπρόβατα.
-  Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται από δύο έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση, είναι: Πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα, δυσκολία στην αναπνοή και διάρροια.
-  Σε μια εκτροφή μπορεί να νοσήσει μέχρι και το 100% των ζώων με ποσοστό θανάτων από 20% έως 90%.
-  Η μετάδοση του ιού γίνεται με την επαφή υγιών με ασθενή ζώα, με τον αέρα και με τις εκκρίσεις (σάλιο, δάκρυα, ρινικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα, γάλα).
-  Η είσοδος της νόσου σε μια εκμετάλλευση  γίνεται με  άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και με τη χρήση κοινών βοσκοτόπων και σημείων ποτίσματος.
-  Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση γίνεται με τη μετακίνηση ζώων που νοσούν ή ζώων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά ακόμα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.
- Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και πρέπει σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων να ενημερώνεται αμέσως η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων.

Τα μέτρα προστασίας
Οι ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ακόλουθα μέτρα για να αποφύγουν την είσοδο της νόσου  στις εκτροφές τους:

Μέτρα βιοασφάλειας σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
- Να υπάρχει απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων με τακτική ανανέωση του απολυμαντικού.
- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εκμεταλλεύσεων
- Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις
- Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και ε-ξέρχονται από την εκμετάλλευση.
- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους και προμήθεια με νόμιμες διαδικασίες.
- Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Παραμονή των νεοεισερχόμενων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.
- Απομόνωση ζώων που νοσούν σε ξεχωριστό χώρο.
- Αγορά ζώων με νόμιμες διαδικασίες: ενημέρωση κτηνιατρικών αρχών, τα ζώα να έχουν ηλεκτρονική σήμανση και να συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά.
- Καθημερινός έλεγχος των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας (2731363300-302-303) και το Αγροτικό Κτηνιατρείο Μολάων (2732022264).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σύνδεσμο: http:www.minagric.gr/index.php/el/for-rarmer-2/animal-production/sheep-and-goats/823-astheneiesaigoprobaton.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα