Πελοπόννησος σημαίνει πρωτογενής τομέας

Ενδιαφέροντα στοιχεία σε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος - Πρώτη η Περιφέρεια στην απασχόληση σε εσπεριδοειδή, ελαιώνες, αμπελώνες, μελισσοκομία

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018 08:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πελοπόννησος σημαίνει πρωτογενής τομέας

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο στον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με ανάλυση της Κατερίνας Χαιρέτη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα υπερβαίνει αισθητά εκείνο των απασχολουμένων στο σύνολο της οικονομίας. Σε κάποιες, μάλιστα, περιφέρειες (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Στερεά Ελλάδα) το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνου που αφορά το σύνολο της οικονομίας και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα, ότι αυτές οι περιφέρειες παρουσιάζουν υψηλή ειδίκευση στους αγροτικούς κλάδους της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ανέρχονται σε 52.900 σε σύνολο 453.400 εργαζομένων στον ίδιο τομέα σε όλη τη χώρα (ποσοστό 11,7%). Η συγκεκριμένη επίδοση κατατάσσει την Περιφέρεια στην τρίτη θέση, πίσω από Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα, ενώ στα ίδια επίπεδα με την Πελοπόννησο βρίσκεται η Θεσσαλία με 52.700 απασχολούμενους.

Οι καλλιέργειες
ανά περιφέρεια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα για τις εκτάσεις όπου καλλιεργούνται τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει την πρώτη θέση στα δημητριακά, τα ζαχαρότευτλα, τον καπνό, τα φρούτα και τη δεύτερη θέση στα φρέσκα λαχανικά και το βαμβάκι. Η Πελοπόννησος κατέχει την πρώτη θέση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις εσπεριδοειδών, ελαιώνων και αμπελώνων, ενώ η Δυτική Μακεδονία (περιφέρεια, κατά τα άλλα, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αγροτική παραγωγή) κατέχει την πρώτη θέση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οσπρίων. Η Δυτική Ελλάδα κυριαρχεί στις πατάτες και τα φρέσκα λαχανικά, ενώ κατέχει την δεύτερη θέση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελώνων. Τέλος, η Κρήτη κατέχει την δεύτερη θέση στους ελαιώνες και την τρίτη θέση στους αμπελώνες.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
ανά περιφέρεια της χώρας
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται οι εκμεταλλεύσεις, όπου εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κεφαλών βοοειδών και προβάτων, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσών. Παράλληλα, η ίδια περιφέρεια κατέχει τη δεύτερη θέση στην εκτροφή αιγών, πουλερικών και την τρίτη θέση στην εκτροφή χοίρων. Η Κρήτη κυριαρχεί στην εκτροφή αιγών και κουνελιών, ενώ κατέχει την τρίτη θέση στην εκτροφή μελισσών, μετά την Πελοπόννησο. Η Θεσσαλία κυριαρχεί στην εκτροφή χοίρων, ενώ η Ήπειρος στην εκτροφή πουλερικών. Η Δυτική Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην εκτροφή αιγών. Τέλος, η Αττική, η Περιφέρεια με την λιγότερο ανεπτυγμένη αγροτική παραγωγή, κατέχει την πρώτη θέση στην εκτροφή ωοτόκων ορνίθων.

Αν εξετασθεί η κατανομή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά περιφέρεια ως προς την γεωργική ή την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα διαπιστώνεται ότι η δραστηριότητα που κυριαρχεί είναι η γεωργική. Συγκεκριμένα, η κατανομή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι πτηνοτροφικές και οι μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις) στο σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά περιφέρεια και κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους έχει ως εξής (στοιχεία του 2013 της Eurostat (3)): Ήπειρος 58,2%, Δυτική Ελλάδα 51,1%, Δυτική Μακεδονία 45,2%, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 45,0%, Θεσσαλία 43,7%, Νότιο Αιγαίο 41,4%, Ιόνια Νησιά 40,6%, Βόρειο Αιγαίο 38,9%, Κρήτη 34,3%, Πελοπόννησος 29,1%, Στερεά Ελλάδα 27,8%, Κεντρική Μακεδονία 22,4% και Αττική 12,2%. Σε επίπεδο συνόλου χώρας, το ποσοστό των κτηνοτροφικών μονάδων ως προς το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι 36,1%.

Ανάλυση της Κατερίνας Χαιρέτη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος στο ypaithros.gr

agrotikos tomeas ana perifereia1

agrotikos tomeas ana perifereia2

agrotikos tomeas ana perifereia3

 agrotikos tomeas ana perifereia4

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα