Μειώθηκαν οι Γαλάζιες σημαίες που έλαβε φέτος η Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Εννέα το 2018 έναντι δώδεκα πέρυσι, όμως ο νομός διατήρησε την πρωτιά στην Πελοπόννησο - Εκτός των βραβεύσεων η πλειοψηφία των παραλιών της Αν. Μάνης

Πέμπτη, 10 Μάιος 2018 12:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μειώθηκαν οι Γαλάζιες σημαίες που έλαβε φέτος η Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Με 519 βραβευμένες ακτές που έλαβαν Γαλάζια σημαία, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Μάλιστα, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του προγράμματος «Γαλάζια σημαία», έλαβε χώρα την Τετάρτη 10/5 στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μείον τρείς οι Γαλάζιες
σημαίες στη Λακωνία
Στη Λακωνία, οι Γαλάζιες σημαίες είναι μειωμένες κατά τρείς (9 έναντι 12), καθώς συγκριτικά με πέρυσι δεν βραβεύτηκαν τέσσερις παραλίες του Δήμου Αν. Μάνης και συγκεκριμένα: Σκουτάρι, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2, Γύθειο 2/Σελινίτσα. Αντίθετα, στη σχετικά λίστα προστέθηκε η Μεγάλη Παραλία Σίμου/Σαρακίνικο, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι επτά ακτές του Δ. Μονεμβασίας που κατέκτησαν Γαλάζια σημαία.

Παρ’ όλα αυτά, η Λακωνία παραμένει πρωταθλήτρια στην Πελοπόννησο, καθώς εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερες Γαλάζιες σημαίες συγκριτικά με τους άλλους νομούς. Ειδικότερα, στην Κορινθία απονεμήθηκαν επτά σημαίες, στη Μεσσηνία έξι, στην Αρκαδία τέσσερις και στην Αργολίδα τρείς.

Αναλυτικά, οι Γαλάζιες σημαίες για τη Λακωνία το 2018 είναι οι εξής:

Δήμος Μονεμβασιάς
Αρχάγγελος
Μεγάλη Άμμος/Κυπαρίσσι
Μονεμβάσια
Νεάπολη
Πλύτρα-Παχιάμμος
Πορί
Τηγάνια

Δήμος Ανατολικής Μάνης
Βαθύ/Belle Helene Hotel

Δήμος Ελαφονήσου
Μεγάλη Παραλία Σίμου-Σαρακίνικο

Δείτε εδώ όλες τις Γαλάζιες σημαίες της Ελλάδας


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα