Υποτονική η εμπορική κίνηση στη Σπάρτη κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Αποκαλυπτικά στοιχεία βάσει έρευνας της ΕΣΕΕ - Διαφορετική η εικόνα σε Τρίπολη και Καλαμάτα

Πέμπτη, 11 Ιανουάριος 2018 17:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υποτονική η εμπορική κίνηση στη Σπάρτη κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας –(ΕΣΕΕ). Το σύνολο των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκε στα ίδια και οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Αναλυτικότερα, για το 55% των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες ενώ για το  42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι για το 42% των επιχειρηματιών, ποσοστό  αισθητά μειωμένο, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2016 (76%).

Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, Σπάρτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ, οι πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα της πόλης παρουσίασαν πτώση που κυμάνθηκε από -1 έως -10%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παρά τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου χωριού και την αυξημένη κίνηση στο κέντρο της πόλης, το άνοιγμα των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του χρόνου, τη διενέργεια προσφορών από τα εμπορικά, αλλά και τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το μεγαλύτερο διάστημα των εορτών, φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν έβαλαν το χέρι στην… τσέπη.

Οι  χαμηλές «πτήσεις» στην αγορά της Σπάρτης μπορεί να οφείλονταν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που παρουσιάζονται στα τέλη του έτους (πχ τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ασφάλιση οχημάτων, εορταστικό τραπέζι κ.α.) και ενδεχομένως λειτούργησαν  αποτρεπτικά για «περιττά» έξοδα. Τα καθιερωμένα δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς φαίνεται ότι δεν συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς, ενώ για τις προσωπικές τους αγορές, ενδέχεται οι καταναλωτές να τις ανέβαλαν για την χειμερινή περίοδο εκπτώσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα 8/1.

Την ίδια στιγμή, όμως, στη γειτονική Τρίπολη, τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση της εμπορικής κίνησης που άγγιξε ακόμα και το 20%  (+11-20%), ενώ στην Καλαμάτα οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2016. Στο σύνολο της χώρας, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών παρουσίασαν σταθερότητα. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα επίπεδα από  -2% έως +5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2016. Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, εμφανίζεται ανοδική τάση σε αρκετές περιοχές της χώρας σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Σύνοψη αποτελεσμάτων
- Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα εμφανίζεται υψηλότερο σε σύγκριση με προηγούμενες εποχικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.
- Η  καλύτερη περίοδος  των εορτών από άποψη αγοραστικής κίνησης,  σύμφωνα με τη γνώμη των επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (46%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (29%), η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
- Σχεδόν οι 6 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματα τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό  διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι.
- Η επιπλέον Κυριακή της 17ης  Δεκεμβρίου που  λειτούργησαν  τα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή  εορταστική περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, δεν φαίνεται να επηρέασε το ήμισυ του επιχειρηματικού κόσμου.
  Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων, για το 55% των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες ενώ για το  42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις  ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς,  σε μία στις τρεις  παρέμεινε σταθερός και μία στις πέντε πραγματοποίησε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι.

Από τις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σύγκριση με την περυσινή χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, μία στις δέκα είχε πτώση πωλήσεων έως και 10%, μία στις τρεις ανέφερε ότι η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 10% με 20%, μία στις τέσσερις μεταξύ 20% με 30% .

Η καλύτερη περίοδος των εορτών σύμφωνα με τη γνώμη του εμπορικού κόσμου ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα σε ποσοστό 46%, ενώ το 29% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς υπήρχε εντονότερη αγοραστική κίνηση. Τέλος, ένα στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν διέκρινε κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά την αγοραστική κίνησης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σαφώς πιο ρεαλιστικός  φάνηκε φέτος ο εμπορικός κόσμος όσον αφορά τις προσδοκίες που είχε για την χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο. Το 7% των ερωτώμενων ανέμενε υψηλή αγοραστική κίνηση, ποσοστό πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό που είχε διαμορφωθεί στο 26%. Ένας στους δύο εκτιμούσε ότι η αγορά θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα και ένας στους πέντε σε χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό που δεν μπορούσε να προβεί σε κάποια εκτίμηση για την πορεία της αγοράς αυξήθηκε από 3% πέρυσι σε 21% φέτος.

Σχεδόν διπλάσιο βρέθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν προσφορές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σε σύγκριση με την περυσινή έρευνα. Συγκεκριμένα το 57% των επιχειρήσεων διέθεσαν κάποια από τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Το ύψος των προσφορών για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, κυμάνθηκε είτε μεταξύ 10% έως 20%, είτε μεταξύ 20% έως 40%.

Τέλος, η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων αποφάσισε να λειτουργήσει το κατάστημά τους και τις τρεις Κυριακές κατά τη διάρκεια των εορτών. Ένας στους τρεις άνοιξε την επιχείρησή του δύο από τις τρεις Κυριακές και ένας στους δέκα είτε άνοιξε μία Κυριακή είτε καμία. Η επιπλέον Κυριακή όπου μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε σύγκριση με πέρυσι, άφησε ανεπηρέαστο το 50% του επιχειρηματικού κόσμου.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος