«Ελιάδα»: «Φακελώνουν» το DNA της λακωνικής ελιάς!

Φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου - Μετά από συνεργασία της ΕΑΣ Λακωνίας με επιστημονικούς φορείς

Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2017 16:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ελιάδα»: «Φακελώνουν» το DNA της λακωνικής ελιάς!

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ελιάδα» που έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των ποικιλιών ελιών και του λακωνικού ελαιολάδου, πρόκειται να υλοποιήσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Ειδικότερα, η ΕΑΣ Λακωνίας σε συνεργασία με το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Υποτροπικών φυτών και αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το τμήμα Γενετικής Βιοτεχνολογίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, το ΣΕΒΙΤΕΛ, τη ΓΑΙΑ Τρόφιμα και τα φυτώρια «Κωστελένος» υπέβαλαν ερευνητική πρόταση στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ» που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου, την Παρασκευή και το Σάββατο 22-23 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας κ. Πόλυς Χατζόπουλος, ο ερευνητής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, ο φυτωριούχος κ. Γεώργιος Κωστελλένος και ο γεωπόνος της ΕΑΣ Λακωνίας δρ. Γεώργιος Στρατάκος, σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Λακωνίας θα προβούν σε επισκοπήσεις υπεραιωνόβιων ελιών. Στόχος είναι ο χαρακτηρισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση των λακωνικών ποικιλιών ελιάς και μακροπρόθεσμα η παραγωγή ή η αξιοποίηση νέων ποικιλιών.

Ο στόχος αυτός δύναται να επιτευχθεί:
- με στοχευμένους εμβολιασμούς σε υποκείμενα υψηλής αντοχής σε αβιοτικές καταπονήσεις
- με επιλεκτικές διασταυρώσεις για βελτίωση ποιοτικών και αγρονομικών χαρακτηριστικών
- με καινοτόμες καλλιεργητικές τεχνικές
- με ανάδειξη των διαφοροποιημένων διατροφικών χαρακτηριστικών επιλεγμένου γενετικού υλικού
- με έρευνα αγοράς και οργανοληπτικές αναλύσεις.

Οι λακωνικές ποικιλίες ελιάς που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον και θα αξιολογηθούν είναι η Κορωνέικη, η Καλαμών, η Μαστοειδής, η Κουστουρελιά, η Ασπρολιά και η Μουρτολιά.

Οι επισκοπήσεις των ελαιόδεντρων θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς των Αγίων Αποστόλων, Μολάων-Πακίων, Μεταμόρφωσης, Γουβών, Γερακίου, Κροκεών, Ξηροκαμπίου, Παλαιοπαναγιάς, Ανωγείων, Καλυβίων Σοχάς και Βορδόνιας. Η ΕΑΣ Λακωνίας ευχαριστεί εκ των προτέρων τις διοικήσεις και τα μέλη των παραπάνω συνεταιρισμών.

Οι άξονες του προγράμματος
σε συνέντευξη Τύπου
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Λακωνίας αναπτύχθηκαν οι άξονες και οι προοπτικές της «Ελιάδας». 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το γενετικό υλικό των λακωνικών ποικιλιών και διασταυρώσεων ελιάς για να αναβαθμίσουμε τα ελαιοκομικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ιστορία περίπου ενός έτους, ενώ ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας του έργου εκτείνεται στην επόμενη δεκαετία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών. Στην Ελλάδα έπρεπε να έχουν γίνει τα αυτονόητα». Τα στάδια του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζή, είναι αρχικά η επιλογή του γενετικού υλικού της ελιάς και στη συνέχεια η διενέργεια διασταυρώσεων. Απώτερος στόχος είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι προσβάσιμα μέσα από ειδικές ψηφιακές εφαρμογές. Σχετικά με το χρονικό διάστημα στο οποίο αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, ο κ. Καλαϊτζής γνωστοποίησε ότι «θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Έχουμε θέσει έναν ορίζοντα 7-8 ετών. Βέβαια, υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας της φύσης». Επιπλέον, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου τόνισε ότι «το ελαιόλαδο είναι πολιτισμικό προϊόν, επομένως πρέπει να προσδίδεται σε αυτό η ανάλογη υψηλή τιμή».

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, κ. Πόλυς Χατζόπουλος, αφού ανέφερε ότι «στο Γεράκι Λακωνίας είχα εντυπωσιαστεί από τις ποικιλίες ελιάς που αναπτύσσονται στην περιοχή», εξήγησε ότι «το πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το DNA της ελιάς και το πως αυτή  ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε στέρεες βάσεις για τη συνέχεια. Στόχος είναι η μεταφορά της γνώσης που θα αποκομίσουμε από τη Λακωνία και σε άλλες περιοχές». Ο κ. Χατζόπουλος, επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από άλλες χώρες. Αν δεν εκσυγχρονιστούμε, θα συνεχίζουμε να δεχόμαστε επιθέσεις».

Ο φυτωριούχος, κ. Γεώργιος Κωστελλένος, επεσήμανε ότι «η “Ελιάδα” είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα που έχει καταγραφεί από το 1948», ενώ τόνισε ότι «επικρατεί λανθασμένα η εντύπωση ότι οι ποικιλίες ελιάς είναι 35 στον αριθμό. Είναι περισσότερες από 100». Πρόσθεσε δε ότι «η Λακωνία είναι ένας νομός γεμάτος από ποικιλίες. Εάν τις πολλαπλασιάσουμε, θα μπορέσουμε να πάρουμε ελαιόλαδο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά».   Σύμφωνα με τον κ. Κωσταλλένο, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην έρευνα για τη διερεύνηση της «ταυτότητας» του κλώνου της ελιάς. «Επιχειρούμε να εντοπίσουμε δένδρα που αποδίδουν καλύτερα σε διαφορετικές συνθήκες. Είναι ένας “σπινθήρας” για να καταλάβει το λακωνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΑΣ Λακωνίας για την υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Κωσταλλένος ανέφερε ότι «μετά από ένα χρόνο ζυμώσεων, υπήρξε χημεία. Υπήρχαν οι συνισταμένες και όχι η δύναμη». Ο φυτωριούχος επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική ελιά προέρχονται ακόμα και από την παραγωγή του Ιράν, ενώ συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη διαφορά στο μικροπεριβάλλον έχει δημιουργήσει πολλές παραλλαγές ποικιλιών». Τέλος, ο κ. Κωσταλλένος τόνισε ότι «οι παραγωγοί είναι τα “μάτια” μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, τόνισε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με το καλύτερο δυνατό προϊόν στον ανταγωνισμό, εφόσον δεν μπορούμε να “χτυπήσουμε” τις τιμές άλλων χωρών. Αυτή είναι η καλύτερη “άμυνα” για τον Έλληνα παραγωγό». Για να προβάλλει, μάλιστα, το μέγεθος του προβλήματος, έθεσε ως παράδειγμα ότι «είναι τρελό να έχουμε κλώνο ισπανικής κορωνέϊκης ελιάς αντί της ελληνικής κορωνέϊκης». Καταλήγοντας ο κ. Προκοβάκης δήλωσε «υπερήφανος που προέκυψε αυτή η συνεργασία και θα “τρέξουμε” αυτό το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα για τη λακωνική ελιά και το ελαιόλαδο. Θέλω να πιστεύω ότι ο επόμενος κλώνος θα είναι ελληνικός και όχι ισπανικός…»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα