Πρόεδρος ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης: «Στη Σπάρτη μπορεί να αναπτυχθεί ανοιχτό κέντρο εμπορίου»

Πρόσβαση σε αγορά με τζίρο 4 δις ευρώ - Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του «επιχειρείν» και τα εύσημα στον Εμπορικό Σύλλογο - Η έκκληση του προέδρου του Εμπορικού Σπάρτης Π. Φλώρου

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 18:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόεδρος ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης: «Στη Σπάρτη μπορεί να αναπτυχθεί ανοιχτό κέντρο εμπορίου»

Στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, αλλά και φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Βασίλης Κορκίδης, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, επισκέφτηκε τη Σπάρτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κορκίδης συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αντάλλαξε ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τη διαμορφούμενη οικονομία και ανέδειξε τη συμβολή της Λακωνίας και της Σπάρτης,  ειδικότερα στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Στο περιθώριο των επαφών που είχε στη Σπάρτη, ο κ. Κορκίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του νέου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Παναγιώτη Φλώρου και του λακωνικής καταγωγής (από το Γεωργίτσι) προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκου Μανεσιώτη.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προτάσεις για τον κλάδο μας, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις και ισχυρές αναταράξεις την περίοδο της ύφεσης και αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις από εδώ και μπρος. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας ενώ λόγω των πολύπλευρων εκδηλώσεών του αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αρμό της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης σχέσης κέντρου και περιφέρειας. Γι’ αυτό το τελευταίο, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο οι κοινωνικοί φορείς ενέχουν σημαίνοντα ρόλο».

Περί δημιουργίας ανοιχτού
κέντρου εμπορίου στη Σπάρτη
Όπως υπογράμμισε ο Β. Κορκίδης, «εμείς, οι φορείς εκπροσώπησης του εμπορίου και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, οφείλουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την πραγματική ανάπτυξη, η οποία να είναι δίκαιη για όλους. Η ανάπτυξη αυτή προϋποθέτει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα, που θα εδράζεται σε ένα νέο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ήπια τουριστική μεγέθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, το εμπόριο και οι δραστηριότητες του θα είναι καθοριστικά. Αναμφίβολα, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα έχει στον πυρήνα του τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία είναι ιστορικά εγγεγραμμένη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το μοντέλο ανάπτυξης που τώρα θα δημιουργήσουμε θα καθορίσει την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών».

Αναφερόμενος ειδικά στην επιχειρηματικότητα της Σπάρτης και της Λακωνίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι «η Σπάρτη έχει το πιο ισχυρό brand name στην Ελλάδα, περισσότερο γνωστό και από το Greece. Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσετε σε αυτό και να το αναπτύξετε. Υπάρχει άνεση χωροταξικού χώρου για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου εμπορίου. Δηλαδή, μια εμπορική συστάδα που μπορεί να οδηγήσει σε υπεραγορά, με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, θα έχετε πρόσβαση σε μια αγορά τζίρου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η Λακωνία οφείλει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού, μέσα από αξιοποίηση της κρουαζιέρας και των μεγάλων τουριστικών μονάδων που δημιουργούνται στην περιοχή. «Έτσι θα ξεφύγετε από την επιχειρηματικότητα ανάγκης (πχ επιχειρήσεις εστίασης) και θα μεταβείτε στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας… Για φανταστείτε να λάβετε την υπεραξία του ελαιολάδου της Λακωνίας, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Αν η πόλη αυξήσει την επιχειρηματικότητα, θα αυξήσει και τον πληθυσμό της».

Εύσημα στον Εμπορικό
Σύλλογο Σπάρτης
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης: «Η πόλη της Σπάρτης, αποτελεί ιστορικό πυλώνα του ελληνικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ αποτελεί την “ψυχή” του εμπορικού κόσμου της Λακωνίας» τόνισε και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η νεότερη ιστορία της πόλης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δράση του Εμπορικού Συλλόγου δεδομένου ότι οι έμποροι της πόλης ως ομάδα πίεσης συνέβαλαν άμεσα στη διαμόρφωσή της. Γνώμονας της πολύπλευρης δράσης του ήταν να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά, επιχειρηματικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, ως ένα δυναμικός φορέας άσκησης πολιτικής, με στόχο την πρόοδο και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να αναδείξουμε το πολύτιμο ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ σας». Επίσης, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε: «Η ΕΣΕΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εμπορικών συλλόγων, υποστηρίζοντας τις ανάγκες και υποβοηθώντας στην τεκμηρίωση και τη γενικότερη δράση τους».

Π. Φλώρος: «Στηρίξτε
τις τοπικές ΜμΕ επιχειρήσεις»
Ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Φλώρος, μίλησε για τις αγωνίες του εμπορικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η φορολογία, το ασφαλιστικό και η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του νέου μουσείου Σπάρτης, αλλά και της διατήρησης του ΚΕΕΜ και των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς όπως σημείωσε, σε διαφορετική περίπτωση «ένα ποσοστό 10% των νέων θα φύγει από την πόλη».

Ο κ. Φλώρος απηύθυνε κάλεσμα στους καταναλωτές να προτιμήσουν και να εμπιστευτούν τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος που ξοδεύουμε τα χρήματά μας, “ανεβάζει” και “κατεβάζει” κυβερνήσεις. Στηρίξτε την τοπική οικονομία και τις ντόπιες επιχειρήσεις. Βοηθήστε μας, για να σας βοηθήσουμε. Κάνουμε προσπάθεια να βελτιωθούμε γιατί είμαστε στον γκρεμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Σπάρτης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της Κ. Παλαιολόγου, με αφορμή σχετική συζήτηση που είχε με το δήμαρχο Σπάρτης. «Δεν πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων ολοκληρωτικά στην Παλαιολόγου, γιατί θα αποκοπεί η “αρτηρία” στην οποία στηριζόμαστε».

Μανεσιώτης: «Το μοντέλο
ανάπτυξης αλλάζει οριστικά»
Από την πλευρά του, ο Λάκωνας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Μανεσιώτης, υποστήριξε ότι «το μοντέλο που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, αλλάζει οριστικά. Κάναμε και εμείς λάθη σαν εμπορικός κόσμος τα χρόνια της κρίσης, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αρκετές επιχειρήσεις που έμειναν “όρθιες”» παραδέχτηκε. Κάλεσε, δε, τους εμπόρους να ακολουθήσουν πολιτική που θα στηρίζεται στη διάθεση ποιοτικών προϊόντων: «Να υπάρχει επάρκεια στα ράδια και να στραφούμε σε τίμια προϊόντα και όχι σε φθηνά και φθηνιάρικα».

Τέλος, τόνισε, ότι «οι μικροί έμποροι απειλούνται από τα μεγάλα καταστήματα. Στη Σπάρτη, το open mall θα μπορούσε να αποτελέσει άμυνα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα που κάποια στιγμή θα έρθουν και στην περιοχή σας. Το open mall αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και μπορεί να μετατρέψει τη Σπάρτη σε προορισμό Σαββατοκύριακου…»
 
Η επιχειρηματικότητα και
η απασχόληση στη Λακωνία
σε αριθμούς
Από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις, ενώ οι 2.179 από αυτές είναι εμπορικές. Στο σύνολο της επιχειρηματικότητας της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας κατέχει σημαντική παρουσία ο Δήμος Σπάρτης, καθώς εκεί συγκεντρώνεται παραπάνω από το 40% των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, στο Δήμο Σπάρτης φαίνεται ότι το εμπόριο αποτελεί τον κυρίαρχο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας καθώς 3 στις 10 επιχειρήσεις είναι εμπορικές. Επίσης, με βάση το Μητρώο του 2010 το εμπόριο στο σύνολο του στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 651.655.970,24 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών. Τέλος, σε όλες τις πόλεις της Λακωνίας χωροθετούνται 1.417επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με την κατηγορία «άλλο λιανικό εμπόριο», στην οποία εμπεριέχονται οι  δραστηριότητες, όπως τα φωτογραφικά είδη, τα οπτικά και τα είδη λαϊκής τέχνης να κατέχει τη σημαντικότερη θέση κατέχει. Υψηλή συμμετοχή έχουν, επίσης, οι κλάδοι παντοπωλεία, τρόφιμα και η ένδυση.

Στο επίπεδο της απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2016, η εικόνα που εντυπώνεται είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται στο 13,1%, το οποίο αν και υψηλό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό (20,5%). Η καλή εικόνα της απασχόλησης σχετίζεται και με την κατανομή της επιχειρηματικότητας στο νομό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2010) προκύπτει πως η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις με τις 2.179 ή το 28,0% να δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Πριν την κορύφωση της κρίσης (2010), ο κύκλος εργασιών του εμπορίου είχε ανέλθει σε 651,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για σχετικά ηπιότερες πιέσεις σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

Στη Λακωνία, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (2014) και την χαρτογράφηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, χωροθετούνται1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Σε επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας, ο Νομός φιλοξενεί 166 καταλύματα που περιλαμβάνουν 8.711 κλίνες που αποτελούν το 17,1% του συνόλου των κλινών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θετικά είναι τα νέα από την τουριστική κίνηση καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στο Νομό παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 16,0% μεταξύ 2015-2016 ενώ η αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι ακόμη υψηλότερη 24,1% (από 257.631 το 2015 στις 319.891 για το 2016).

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος