Κυκλική οικονομία: Το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος παρουσιάστηκε στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Επιτυχημένη ημερίδα με γνωστούς πολιτικούς και καταξιωμένους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο - Δείτε αποκλειστικές δηλώσεις τους

Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 15:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κυκλική οικονομία: Το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος παρουσιάστηκε στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/12, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, η ημερίδα με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα». Η ημερίδα διεξήχθη με τη συνεργασία και συμμετοχή του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece).

Στο βασικό panel των ομιλητών ήταν οι:
-  Σωκράτης Φάμελλος – αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
- Ιωάννης Μανιάτης – πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
- Πέτρος Τατούλης – περιφερειάρχης Πελοποννήσου
- Βασίλης Λύκος - δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, επιστ. συνεργάτης υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε στην ημερίδα μέσω Skype, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μεταξύ άλλων, την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Χρήστος Τ. Πλειώτας και ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού κ. Αντώνης Τραυλός.

Εναρκτήριες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αν. καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής κ. Σοφία Ζυγά, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητή κ. Κώστα Γεωργιάδη και από τον πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN Greece) καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Την ημερίδα συντόνισε η επικ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαριλού Ιωακειμίδη.

Χορηγοί της ημερίδας ήταν: Εμπόριο βρώσιμων ελιών «Κάτσαρης» και «Λακωνική Τροφίμων».


Τι είναι η κυκλική οικονομία

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στα πλαίσια της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη. Έως τώρα, η οικονομία λειτουργούσε κυρίως σύμφωνα με το μοντέλο «παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω» - ένα γραμμικό μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής» του.

Πολύτιμα υλικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, την κατασκευή υποδομών και κατοικιών, την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών ή την παροχή ενέργειας. Όταν τα προϊόντα αυτά καταναλωθούν ή δεν είναι πλέον απαραίτητα, τότε απορρίπτονται. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού αλλά και του πλούτου καθιστά τη ζήτηση για σπάνιες πρώτες ύλες μεγαλύτερη από ποτέ, και οδηγεί σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα μέταλλα και τα μεταλλεύματα, τα ορυκτά καύσιμα, οι ζωοτροφές και τα τρόφιμα, αλλά και το καθαρό νερό και τα γόνιμα εδάφη έχουν ακριβύνει.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να μετατραπεί σε πρώτες ύλη.

Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στη θέση του οδηγού κατά τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Στο παρελθόν, η σύντομη διάρκεια ζωής των προϊόντων αποτελούσε βασική προσέγγιση πολλών εταιριών, οι οποίες προωθούσαν την τακτική των συχνών αναβαθμίσεων   και   «απαραίτητων»   τελευταίων τεχνολογιών. Σήμερα, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, και τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων που θα διαρκούν πολύ περισσότερο.

Ο σχεδιασμός για την κυκλικότητα είναι το σημείο έναρξης της ανάπτυξης κάθε νέου προϊόντος ή υπηρεσίας στην κυκλική οικονομία.
Αυτοκίνητα, υπολογιστές, οικιακές συσκευές, συσκευασίες και πολλά άλλα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν με γνώμονα την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακατασκευή και την ανακύκλωση. Η ενίσχυση της συνεργασίας εντός και μεταξύ εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να μειώσει τόσο τα κόστη όσο και τα απόβλητα και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι εξελίξεις στην περιβαλλοντική καινοτομία εξασφαλίζουν νέα προϊόντα, διεργασίες, τεχνολογίες και οργανωτική δομή. Κάποιες εταιρίες θα βρουν νέες αγορές μεταβαίνοντας από την πώληση προϊόντων στην πώληση υπηρεσιών, και θα αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα στη μίσθωση, τον καταμερισμό, την επισκευή, την αναβάθμιση ή την ανακύκλωση επιμέρους στοιχείων. Από αυτή τη νέα προσέγγιση θα προκύψουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Με πληροφορίες από ΥΠΕΚΑ


Δείτε στο παρακάτω video αποκλειστικές δηλώσεις στο «Λακωνικό Τύπο» των (κατά σειρά εμφάνισης):

Βασίλη Λύκου (δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, επιστ. συνεργάτης υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Πανεπιστημίου Κρήτης),
Σωκράτη Φάμελλου (αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας),
Ανδρέα Παπανδρέου (προέδρου Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών-καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών),
Μαριλού Ιωακειμίδη (επικ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου),
Γιάννη Μανιάτη (πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής),
Χρήστου Πλειώτα (αντιδημάρχου Σπάρτης)
Πέτρου Τατούλη (περιφερειάρχη Πελοποννήσου)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος