Πρώτη η Πελοπόννησος σε απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα

Μειώθηκε κατά 4,6% το εργατικό δυναμικό

Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2015 15:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρώτη η Πελοπόννησος σε απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα

Διαρκώς μειούμενο βαίνει το εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παρότι ο αγροτικός κλάδος θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, η εν λόγω στατιστική αποτυπώνει μια δυσοίωνη πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μειώθηκε κατά 4,6% για το γ’ τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τη μερίδα του λέοντος σε ποσοστό απασχολουμένων έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 30% επί του συνόλου, και ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 29%.

«Ουραγοί» είναι οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (6,5%) και Ιονίων Νήσων (6.9%), αφού εκεί ο τουρισμός έχει τα πρωτεία, και φυσικά το λεκανοπέδιο της Αττικής με 1,1%. Αξιοσημείωτα ποσοστά απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα σημειώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 25,3%, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 24,6% και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 22,8%

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα είναι πλέον στο 12,6%, δίχως να διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης. Αντίθετα, τόσο στο δευτερογενή όσο και στον τριτογενή τομέα, καταγράφηκε αύξηση των απασχολουμένων (3,4% και στους δύο τομείς).

Ο τριτογενής τομέας παραμένει ο πιο ελκυστικός για τους εν Ελλάδι απασχολούμενους, και μάλιστα σε υπερβολικά υψηλό ποσοστό (72,4%).

Ο δευτερογενής τομέας παραμένει σχετικά κοντά στον πρωτογενή, με ποσοστό 15%. «Μεταφράζοντας» το ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς, στον πρωτογενή τομέα καταγράφεται συνεχής μείωση των απασχολουμένων, καθώς από τους 483.600 στο γ΄ τρίμηνο του 2014, έφτασαν στους 461.300 στο φετινό γ΄ τρίμηνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος