Πετρελαιοκηλίδα στα Κύθηρα απειλεί το οικοσύστημα των Βατίκων

Αιχμηρή καταγγελία πολίτη

Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2015 17:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πετρελαιοκηλίδα στα Κύθηρα απειλεί το οικοσύστημα των Βατίκων

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι πριν από λίγες ημέρες ερασιτέχνες αλιείς που ψάρευαν στην βορειοανατολική πλευρά των Κυθήρων, ανέφεραν ότι μία πετρελαιοκηλίδα απλωνόταν και προχωρούσε κατά μήκος της ΒΑ ακτής του νησιού, στον κόλπο των Βατίκων. Αυτό καταγγέλλει με κείμενό του ο κάτοικος και ενεργός πολίτης της περιοχής, κ. Αντώνης Λαμπρινίδης.

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Νεάπολης και ο λιμενάρχης προέβη στις απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες. Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να ειδοποίησε τον Δήμο Κυθήρων ότι πιθανόν να απαιτηθούν ενέργειες για τον καθαρισμό ακτών.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο κ. Λαμπρινίδης, άρχισαν να παρουσιάζονται στις ΒΑ ακτές του νησιού τα αποτελέσματα της πετρελαιοκηλίδας. Οι γνωστές «πίσσες» κατέληξαν στις αμμουδερές ακτές της Αγίας Πελαγίας-Φυρής Άμμου Πελαγίας-Κακής Λαγκάδας – Διακοφτιού, ενώ η κηλίδα ενδέχεται να επεκτάθηκε προς Αυλαίμωνα - Καλαδί – Κομπονάδα κλπ. Όπως διευκρινίζει ωστόσο ο καταγγέλλων, έγινε έλεγχος, σύμφωνα με το λιμενάρχη Νεάπολης και διαπιστώθηκε ότι το πλοίο “Wittenbergen”, που πρόσφατα είχε προσαράξει στα ανοιχτά των Κυθήρων, δεν έχει σχέση με την πετρελαιοκηλίδα.


Αδιαφορία για εθελοντικό καθαρισμό
και πλήγμα στον τουρισμό
Κατά τον κ. Λαμπρινίδη, «το Κυθηραϊκό Λιμενικό Ταμείο διαθέτει δύο εποχιακούς υπαλλήλους που μόλις πρόσφατα προσέλαβε για εισπρακτικούς βασικά σκοπούς, αλλά βέβαια και για κάποιες εργασίες στις παραλίες και λιμάνια.

Προσέτι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Δήμος προσέφυγε στην σύγχρονη αρωγή των κατά τόπους συλλόγων κατοίκων και επαγγελματιών και εθελοντική τους συμμετοχή για τυχόν καθάρισμα των ακτών. Οι ανωτέρω αρνήθηκαν την οιαδήποτε συμμετοχή τους σε θέμα καθαρισμού εμφατικά.

Ως εκ τούτου οι δύο υπάρχοντες υπάλληλοι του Δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό των ακτών. Εάν δε υπολογίσουμε το μήκος αυτών των ακτών και λαμβάνοντας υπ' όψιν την δυσκολία της απομακρύνσεως των πετρελαϊκών καταλοίπων (μικρών σφαιρών κολλώδους πίσσας), τότε με μέτριους υπολογισμούς έως τα Χριστούγεννα, πρώτα ο Θεός, ίσως έχουν προλάβει να τελειώσουν, χωρίς να υπολογίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχει λήξει η σύμβαση τους. Οπότε εκεί που θα μείνουν θα συνεχίσουν του χρόνου, όταν θα ξαναγίνουν εποχιακές προσλήψεις, οι επόμενοι, αν εν τω μεταξύ κάποιο άλλο αγκυροβολημένο πλοίο δεν ρίξει καμιά λαδιά για να πυκνώσει την κατακάθηση πίσσας στις ακτές...», υποστηρίζει ο κ. Λαμπρινίδης και προσθέτει:

«Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα οι λιγοστοί, εφέτος, τουρίστες επισκέπτες, θα ανεχθούν μετά το μπάνιο τους να καθαρίζονται με βενζίνη, χωρίς να καπνίζουν, μην πιάσουν και καμιά φωτιά...., και μετά να κάνουν ντους... Και αναρωτιέμαι άμα τα βροντήξουν και φύγουν τότε να δω πως οι "επαγγελματίες και οι κάτοχοι ενοικιαζομένων" θα σκεφθούν εάν έπρεπε να συνδράμουν στον καθαρισμό η να παραμείνουν αραχτοί, περιμένοντας δύο υπαλλήλους να βγάλουν όλο το φίδι από την τρύπα... Βέβαια δικαίωμα τους να μην συμμετάσχουν γιατί η συμμετοχή σημαίνει κόπο και μάλιστα κόπος χωρίς λεφτά για τους νεοκυθήριους είναι απαγορευμένη πραγματικότητα...», επισημαίνεται χαρακτηριστικά

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμπρινίδης κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου, ενώ στηλιτεύει τη στάση μερίδας κατοίκων και φορέων του νησιού: «Εδώ και χρόνια έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε να γράφουμε να στέλνουμε επιστολές προς όλους τους φορείς για το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων και τις επιπτώσεις από αυτό. Για πρώτη φορά εφέτος ο επίσημος Δήμος Κυθήρων ανταποκρίθηκε και συνετέλεσε ώστε και οι όμοροι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, καθώς και όλα τα σωματεία και ενώσεις των ανωτέρω Δήμων της Λακωνίας να έχουν κοινή φωνή. Αντίθετα, όπως πάντα, οι Κυθήριοι επαναπαυμένοι στην νιρβάνα τους θεώρησαν σαν γραφικούς όσους ασχολούνται με το θέμα, και όπως και στην περίπτωση των καθαρισμών, δεν θέλησαν να ανακατευτούν και να χαλάσουν την ησυχία τους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ Κυθήρων....»

Ο κ. Λαμπρινίδης δεν διστάζει να ασκήσει κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα: «Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί πίστεψαν ότι με την κυβέρνηση "Πρώτη φορά Αριστερά" και με το πολλά υποσχόμενο στο παρελθόν κ. Δρίτσα, ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ είχε δηλώσει ενάντιος με κάθε αγκυροβολία στην περιοχή, στις επισκέψεις και στους λόγους του στο νησί, το θέμα θα τελείωνε επί υπουργίας του στο αντίστοιχο υπουργείο και δεν θα είμαστε τώρα για το επόμενο διάστημα πισσοσυλλέκτες και υπόχρεοι εγκατάλειψης από τους λιγοστούς τουρίστες», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινίδης.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο ολοκληρώνεται ως εξής: «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.... Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί είμαστε στο 2015 μετά Χριστόν...»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti