Συμβουλές για να έχεις ρούχα σαν καινούργια

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συμβουλές για να έχεις ρούχα σαν καινούργια
Πάνω στον πανικό σου με την ξαφνική αλλαγή του καιρού να μαζέψεις όλο αυτό το χαμό δεν περιποιείσαι τα ρούχα σου με τον σωστό τρόπο με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά αυτά να φαίνονται ταλαιπωρημένα και μη μπορούν να φορεθούν. Μην πελαγώνεις και πάρε δραστικά μέτρα. Στο σημερινό άρθρο θα σου προτείνουμε τρόπους για να συμμαζέψεις την ντουλάπα σου ενώ παράλληλα δε θα κακομεταχειριστείς κανένα κομμάτι και δε θα χάνεσαι κάθε πρωί μέσα σε μία στοίβα από άχρηστα ρούχα.
Μην γεμίζεις ασφυκτικά τα ντουλάπια
Λίγες από εμάς έχουν την δυνατότητα να έχουμε μια ντουλάπα-δωμάτιο. Θα πρέπει να αρκεστείς σε ένα έπιπλο, με λίγα ράφια, που ίσως και αυτά να τα μοιράζεσαι. Αυτό βέβαια, δεν είναι λόγος όμως να ξεχνάς τα καλά σου κομμάτια επειδή τα έχεις βάλει πίσω -πίσω ούτε να ταλαιπωρείς τα υπόλοιπα που τα έχεις στοιβάξει όλα μαζί. Γίνε, λοιπόν, δημιουργική και λίγο αδίστακτη.
Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνεις είναι να πάρεις μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών και να βάλεις μέσα όσα ρούχα δεν χρειάζεσαι, όσα δεν σου κάνουν πια και όσα έχεις να βάλεις πάνω από ένα χρόνο που αβίαστα συνειδητοποιείς ότι ποτέ τελικά δε θα τους κάνεις την χάρη. Πήγαινε τα στην πλησιέστερη εκκλησία και περίμενε το κάρμα να στο ανταποδώσει. Έτσι θα αποκτήσεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για τα υπόλοιπα ρούχα σου.
Η αποθήκευση είναι πολύ βασική
Όταν ξέρεις ότι υπάρχουν ρούχα που δεν υπάρχει απλά καμία περίπτωση να τα βάλεις μέσα στο καταχείμωνο μην τα αφήνεις να σου πιάνουν πολύτιμο χώρο και να μπλέκονται με τα υπόλοιπα που χρησιμοποιείς. Συσκεύασέ τα σε ειδικές σακούλες, ενώ τα πιο ευαίσθητα ρούχα βάλε τα σε συγκεκριμένα ντουλάπια που δεν ανοίγεις συχνά. Οι σακούλες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν άνετα κάτω από το κρεβάτι σου γεγονός που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις και άλλο χώρο.
Το λέρωσες καθάρισέ το αμέσως
Μην παραμελείς τα ρούχα σου και μην αφήνεις έναν λεκέ να εγκατασταθεί στο καλό σου φόρεμα. Όσο περισσότερο τον αφήνεις τόσο πιο δύσκολα φεύγει με κακά αποτέλεσμα για το κάθε ύφασμα. Βάλε πρόγραμμα να πλένεις τα καλά σου ρούχα μετά από κάθε έξοδό σου και να προσέχεις ιδιαίτερα αυτά που απαιτούν συγκεκριμένο τρόπο ή καθαριστήριο. Δεν πλένονται όλα τα ρούχα με τον ίδιο τρόπο γιʼ αυτό έχε όλα τα απορρυπαντικά στο ντουλάπι σου.
Πάτησέ μου το λίγο
Το σιδέρωμα είναι η πιο απαιτητική δουλειά της νοικοκυράς. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο επιρρεπής που απαιτεί μεγάλη προσοχή για να μην βγουν τα μαύρα σου ρούχα με συννεφάκια και τα συνθετικά σου «καμένα». Το κάθε ύφασμα έχει τους δικούς του κανόνες και καλό θα ήταν να τους γνωρίζεις.
Καταρχήν, μην αφήνεις ποτέ το νερό στον σίδερο. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει λίγο φρόντισε να το αδειάσεις. Όσο νερό μένει τόσο συσσωρεύονται άλατα στο σίδερο σου και μετά αυτά βγαίνουν από εκείνες τις τρυπίτσες πάνω στο καλό σου ρούχο. Συν τοις άλλοις, με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται και το σίδερο σαν συσκευή.
Έπειτα, μάθε τους κανόνες του κάθε υφάσματος και διάβασε το ταμπελάκι κάθε ρούχου. Κάποια ρούχα θέλουν πιο υψηλή θερμοκρασία, άλλα λιγότερο ατμό, μερικά σιδέρωμα από την ανάποδη και τα πουκάμισα πολύ δεξιοτεχνία. Μάθε πιο κουμπί ρυθμίζει την θερμοκρασία και ποιο βγάζει ατμό. Τα σημερινά σίδερα είναι πολύ εξελιγμένα και μπορείς να τα έχεις όλα ρυθμισμένα σωστά με δυο κινήσεις. Μην ξεχνάς ότι με το σίδερο μπορείς να απομακρύνεις μικρόβια, να βγάλεις το κερί από τα ρούχα και να σιδερώσεις το βελούδο βάζοντας από πάνω του μια πετσέτα.
Πρόσεξε τους συνδιασμούς
Μπορεί να ακουστεί λίγο ανόητο αλλά ο συνδυασμός των υφασμάτων και των ινών μπορεί να αποβεί μοιραίος για τα ρούχα. Για παράδειγμα μια τσάντα με ένα τραχύ ύφασμα μπορεί να κάνει τα λεγόμενα «κομπάκια» στο πουλόβερ με το οποίο αποφάσισες να την συνδυάσεις. Ένα χρωματιστό τζιν ίσως ξεβάψει πάνω στην άσπρη μπλούζα σου. Επίσης απέφυγε το βαρύ μακιγιάζ όταν φοράς άσπρα ρούχα, μην βάφεσαι αφότου έχεις ντυθεί και μην αφαιρείς τα ζιβάγκο σου όσο είσαι βαμμένη. Επέλεξε να φορέσεις ένα μπλουζάκι με ανοιχτό λαιμό όταν επισκέπτεσαι το κομμωτήριο για να βάψεις τα μαλλιά σου και μην κλαις στον ώμο του καλού σου αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια μάσκαρας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος