Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο
Θεωρητικά ο μήνας σποράς είναι ο Οκτώβρης καθώς η γη μαλακώνει από τις βροχές. Λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας όμως, η κατάλληλη περίοδος φέτος για σπορά φαίνεται να είναι ο Νοέμβριος αφού οι βροχές τώρα αρχίζουν. Αν θέλετε λοιπόν να καταναλώσετε τα δικά σας «βιολογικά προϊόντα» ο καιρός έφτασε.  Σήμερα θα δούμε τι λαχανικά μπορείτε να σπείρετε αυτήν την εποχή.
Μαρούλια
Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα. Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.
Σπέρνετε τα μαρούλια σε βάθος 0.5-1.5 εκατοστά και σε αποστάσεις 20 με 25 εκατοστά και τα ποτίζετε συχνά. Προτιμήστε χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.
Ρόκα
Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.
Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους. Όταν «σκάσουν» οι φύτρες, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12-15 εκ. Ποτίζετε συχνά έτσι ώστε να παραμένει το χώμα νωπό. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα είναι τρυφερά και έχουν ικανοποιητικό μέγεθος.
Φρέσκα κρεμμύδια
Για την παραγωγή φρέσκων κρεμμυδιών θα πρέπει να φυτέψετε κοκκάρι, σε βραγιές με απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους και σε βάθος 3-4 εκατοστά. Μέσα στην ίδια βραγιά, η απόσταση των φυτών πρέπει να είναι 10-15 εκατοστά. Το κρεμμύδι, έχει ανάγκη από ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλοδουλεμένο, για να μπορέσει να αναπτύξει συμμετρικούς βολβούς. Ακόμα, το κρεμμύδι δεν χρειάζεται λίπανση με κοπριά κατά τη σπορά γιατί δεν την αφομοιώνει εύκολα.
Προτιμότερο είναι να έχετε λιπάνει από την προηγούμενη περίοδο, έτσι ώστε η κοπριά να έχει αφομοιωθεί σχεδόν πλήρως από το χώμα. Επίσης, το περίσσευμα υγρασίας στο χώμα, ταλαιπωρεί το κρεμμύδι, εμποδίζει την ανάπτυξή του και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών, όπως την σήψη. Από την σύσταση του εδάφους, εξαρτάται η μικρότερη ή μεγαλύτερη καυστικότητα του κρεμμυδιού. Έδαφος πλούσιο σε θειάφι, παράγει καυστικά κρεμμύδια ενώ έδαφος πλούσιο σε άζωτο, τα γλυκαίνει.
Καρότα
Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ ευθείας στο έδαφος και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Πριν τη σπορά σκάψτε βαθιά το έδαφος (στα 30-40 εκ.) και προσθέστε καλά χωνεμένη κοπριά. Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια.
Τέλος αυτήν την εποχή μπορείτε να φυτέψετε και άλλα λαχανικά όπως κουκιά, αγκινάρες, αντίδια, σπανάκι, ρεβίθια, φακές, λάχανα, πράσινες σαλάτες, αρακάς, σιτάρι, κριθάρι, πράσα, ραπανάκια.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος