Τα αρώματα στη ζωή μας

Βάσια Σταυροπούλου
Τρίτη, 30 Οκτώβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα αρώματα που μας περιβάλλουν επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία και την διάθεσή μας. Το οσφρητικό μας σύστημα, για κάθε μυρωδιά που αντιλαμβάνεται στέλνει ένα «χημικό» μήνυμα στον εγκέφαλό μας. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, το μήνυμα αυτό καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο με την σειρά του ελέγχει τις αντιδράσεις του σώματός μας αλλά και των συναισθημάτων μας σε αυτές τις μυρωδιές.
Έτσι, έχει παρατηρηθεί πως η μυρωδιά των φρέσκων λουλουδιών μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα και δροσερά, η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού μας δημιουργεί αίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς, ενώ η μυρωδιά της θάλασσας μας γεμίζει ενέργεια.
Πώς βοηθά η αρωματοθεραπεία;
Τα αιθέρια έλαια είναι η «ψυχή του φυτού», καθώς προέρχονται από τους καρπούς, τον φλοιό, τα φύλλα, τα άνθη, τους μίσχους, ενώ λαμβάνονται με ειδικούς τρόπους εκχύλισης και απόσταξης.
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για μασάζ, σε καλλυντικά, για εισπνοές και για ψεκασμούς στο σώμα ή σε εσωτερικούς χώρους. Όταν αυτά απλώνονται στην επιδερμίδα διαπερνούν τις στοιβάδες της και φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Με τη σωστή χρήση αιθέριων ελαίων μπορούμε να επιδράσουμε στο νευρικό σύστημα ρυθμίζοντάς το. Ακόμα, τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν έντονη αντιβιοτική και βακτηριοκτόνο δράση, π.χ. το αιθέριο έλαιο του θυμαριού είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την τετρακυλίνη, στην αναστολή του κολοβακτηριδίου. Για να χορηγηθεί, όμως εσωτερικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Θέλουν προσοχή
Τα 100% αιθέρια έλαια είναι δυνατές ουσίες που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια πάνω στο δέρμα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται από αλλεργικούς, άτομα με υψηλή πίεση και επιληψία, κατά την εγκυμοσύνη και σε ανοικτές πληγές.
Πώς λειτουργούν τα αρώματα;
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, τα καθαρά αιθέρια έλαια για ιατρικούς σκοπούς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από οδηγίες ιατρών. Ωστόσο, στο εμπόριο θα βρούμε αρώματα με βάση από αιθέρια έλαια σε μορφή κεριών, αποσμητικών ή ειδικών τζελ επάλειψης για μασάζ, τα οποία χρησιμοποιώντας τα μπορούν να μας προκαλέσουν όμορφα συναισθήματα και ψυχική ευφορία.
Ενδεικτικά, όπως λένε και οι ειδικοί, το γιασεμί επιφέρει πνευματική καθαρότητα και τονώνει το νευρικό σύστημα. Ο ευκάλυπτος καθαρίζει τον ατμόσφαιρα και είναι ιδανικό κατά την διάρκεια ασθενειών. Η λεβάντα είναι ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική, ενώ το πορτοκάλι χαρίζει ψυχική ευφορία και αίσθημα χαράς.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland