Οκτώβριος, ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οκτώβριος, ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού
Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους. Ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Πιο συγκεκριμένα, η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τον υπέρηχο  μαστού, την μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Το υπερηχογράφημα μαστού ή υπέρηχος μαστού, όπως επίσης αποκαλείται συχνά, είναι μια εξέταση των μαστών με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων. Το υπερηχογράφημα μαστού δημιουργεί επίσης μια εικόνα του εσωτερικού των μαστών, όχι με ακτίνες Χ όπως η μαστογραφία, αλλά με κύματα ήχου υψηλής συχνότητας (υπέρηχοι). Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μια συμπληρωματική εξέταση, που μπορεί να διαχωρίσει σε μεγάλο ποσοστό το είδος ενός όγκου, αν δηλαδή είναι κυστικό ή συμπαγές, και σε κάποιο βαθμό αν είναι καλοήθες ή κακοήθες.
Ευπαθείς ομάδες και συμπτώματα
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν να κάνουν τόσο με τις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας όπως απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, όσο και με κληρονομική προδιάθεση μέσω κάποιων γονιδίων. Επίσης, αυξημένη προδιάθεση έχουν γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες κ.α.
Το συχνότερα συμπτώματα είναι:
- Ογκίδιο στον μαστό
- Αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού
- Έκκριση υγρού από την θηλή
Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο του μαστού. Απαιτούν, όμως, την άμεση εξέταση από γυναικολόγο και μαστογραφία, εξέταση που ανιχνεύει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί.
Οι γιατροί συστήνουν, εφόσον δεν έχει χρειαστεί νωρίτερα, μία πρώτη μαστογραφία να γίνεται στην γυναίκα σε ηλικία μεταξύ 35-40 ετών και στην συνέχεια να πραγματοποιείται μία μαστογραφία κάθε χρόνο.
Πως γίνεται το υπερηχογράφημα μαστού;
Το υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση του μηχανήματος υπερήχων, με κεφαλή κατάλληλη για τους μαστούς. Η εξεταζόμενη γυναίκα ξαπλώνει σε ύπτιαθέση και τοποθετεί τα χέρια πίσω από το κεφάλι για μεγαλύτερη έκταση των μαστών και λεμφαδένων. Το μηχάνημα τότε αναπαράγει την ανατομική δομή του μαστού αλλά και της περιοχής της μασχάλης σε μια εικόνα ενός μόνιτορ.
Το υπερηχογράφημα επιτρέπει να φανεί ολόκληρος ο μαστός και οι γύρω περιοχές του, και μάλιστα με μια εξέταση που είναι ανώδυνη, γρήγορη και χωρίς ακτινοβολία. Ωστόσο το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνεται είτε από γυναικολόγο, είτε από ακτινολόγο που γνωρίζει καλά τη σύσταση και τις παθήσεις των μαστών.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος