Πώς να επιλέγουμε τα καθημερινά μας παπούτσια

Βάσια Σταυροπούλου
Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πώς να επιλέγουμε τα καθημερινά μας παπούτσια
Ως γνωστών μία μεγάλη αδυναμία του γυναικείου φύλλου, είναι τα παπούτσια. Στις μέρες μας, είναι σύνηθες εμείς οι γυναίκες να έχουμε μεγάλη γκάμα παπουτσιών για κάθε ώρα και περίσταση της ημέρας. Επιλέγουμε όμως τα κατάλληλα παπούτσια;
Η επιλογή του κατάλληλου υποδήματος, δεν θα πρέπει να στηρίζεται μόνο στο προσωπικό μας γούστο ή στο στιλ που επιτάσσει η μόδα, ο λόγος είναι για να αποφύγουμε διαταραχές στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Ας δούμε μερικούς παράγοντες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.
- Το υλικό του υποδήματος είναι πολύ σημαντικό να είναι καλής ποιότητας, μαλακό, να επιτρέπει στα πόδια να αναπνέουν και να τα προστατεύει από το κρύο, την υγρασία ή τις ανωμαλίες του εδάφους.
- Η σόλα πρέπει να είναι εύκαμπτη ώστε να επιτρέπει την άνετη έκταση των δακτύλων κατά τη βάδιση, ταυτόχρονα όμως, να είναι ικανή να απορροφά τους κραδασμούς από το έδαφος.
- Θα πρέπει να προσέχουμε το ύψος των καθημερινών μας τακουνιών να κυμαίνεται μεταξύ 3 με 5 εκατοστών. Στα καθημερινά υποδήματα, το οποία φοράμε για πολλές ώρες της ημέρας, το μεγαλύτερο τακούνι μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα όπως τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, σχηματισμό βλαισού δακτύλου και διάφορα άλλα.
- Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα παπούτσια με στενό ψίδι (μπροστινή «μύτη»). Αυτά τα υποδήματα είναι από τα πιο επικίνδυνα, αφού αναγκάζουν τα δάχτυλα να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και να έχουμε αρθριτικές αλλοιώσεις. Αν παρόλα αυτά επιμένουμε να επιλέγουμε τέτοιου τύπου παπούτσια, θα πρέπει να προεξέχει από το μπροστινό τμήμα του ποδιού για να προλάβουμε τυχόν παρεκκλίσεις των δακτύλων.
- Το παπούτσι θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πόδι μας, να δένει μαζί του μεταξύ πτέρνας και κουντεπιέ.
- Το μέγεθος του παπουτσιού πρέπει να είναι μισό εκατοστό πιο μακρύ από τα πόδια μας, με δεδομένο ό,τι αφήνουμε ένα περιθώριο στο πόδι να μετατοπίζεται ελάχιστα στο περπάτημα. Καλό θα ήταν λοιπόν να το προβάρουμε στο μαγαζί και να κάνουμε μερικά βήματα για να δούμε πώς προσαρμόζεται στο πόδι μας και αν μας ενοχλεί κάπου.
- Τέλος δεν θα πρέπει να διστάζουμε να επιλέξουμε ένα παπούτσι που έχει λίγο μεγαλύτερη τιμή λόγω της καλύτερης ποιότητας του, αφού πρόκειται για το καλό της υγείας των ποδιών μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος