Που κρύβονται τα βακτήρια στο σπίτι

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εμείς οι γυναίκες, είμαστε αυτές που ασχολούμαστε με την υγιεινή και την καθαριότητα του σπιτιού μας και όλες θέλουμε να είναι σε άριστη κατάσταση. Τα μικρόβια είναι ένας παράγοντας που θέλουμε να εξαλείψουμε για να το επιτύχουμε.
Αν καλούμασταν να μαντέψουμε τα μέρη με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι, η πιθανότερη απάντηση θα ήταν στην τουαλέτα και στον κάδο απορριμμάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως άλλα σημεία του σπιτιού μας είναι πολύ πιο ύποπτα στο να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Χρησιμοποιημένες πετσέτες
Όσο τρυφερό και αν το βρίσκετε να μοιράζεστε την πετσέτα με τον σύντροφό σας ή τα παιδιά σας είναι επικίνδυνο. Οι υγρές χρησιμοποιημένες πετσέτες είναι επίφοβο να μεταδώσουν σε όλους τους κοινούς χρήστες τους, μία μορφή σταφυλόκοκκου, επʼ ονόματι MRSA, που μπορεί να προκαλέσει ακμή. Ο καθένας λοιπόν την πετσέτα του, η οποία θα πλένεται τακτικά.
Πλυντήριο ρούχων
Είναι η συσκευή που καθαρίζει τα ρούχα μας, τι γίνεται αν σε αυτήν κατοικούν μικρόβια; Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το πλυντήριο ρούχων μπορεί ακόμα και να μολύνει τα ρούχα και τα λευκά είδη αν έχει μικρόβια. Η λύση για να το αποφύγετε είναι να πλένετε τα ρούχα, ιδιαίτερα τα εσώρουχα, σε υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιώντας όσο είναι δυνατόν απορρυπαντικά με μικρές ποσότητες χλωρίου.
Πληκτρολόγιο υπολογιστή
Πλένετε πάντα τα χέρια αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Κάνετε το ίδιο και αφού χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή; Οι ειδικοί λένε πως θα έπρεπε, αφού έχει υπολογιστεί πως το πληκτρολόγιο φιλοξενεί περίπου 200 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας. Και ο λόγος είναι ότι ποτέ κανείς δεν το καθαρίζει ή το απολυμαίνει. Μάλιστα, όσο περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το ίδιο πληκτρολόγιο, τόσο περισσότερα τα μικρόβια. Έτσι, και τον υπολογιστή σας πρέπει να καθαρίζετε και τα χέρια σας να πλένετε αφού τον χρησιμοποιήσετε.
Χαλιά και μοκέτες
Οι ειδικοί λένε πως τα χαλιά και οι μοκέτες των περισσότερων ανθρώπων φιλοξενούν περί τα 200.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάποιοι, μάλιστα, λένε πως στα περισσότερα σπίτια τα χαλιά είναι 4.000 φορές πιο βρώμικα από τις τουαλέτες των σπιτιών. Η λύση; Μία ηλεκτρική σκούπα με τεχνολογία UV-ακτινοβολίας που σκοτώνει περισσότερα βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα. Επίσης, μπορείτε να περπατάτε στο σπίτι χωρίς παπούτσια, βγάζοντάς τα στην είσοδο του σπιτιού.
Κρεβάτια    
Σκεφτείτε όλα αυτά που γίνονται πάνω σε ένα κρεβάτι όπως ύπνος, θηλασμός μωρού, ιώσεις και θα καταλάβετε γιατί αυτά αποτελούν από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού. Για να βελτιώσετε την κατάσταση, καλύψτε το στρώμα και τα μαξιλάρια με ειδικά, αντιμικροβιακά καλύμματα και πλένετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες με καυτό νερό, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Μπανιέρα
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στο 26% των μπανιερών κατοικούν επικίνδυνα βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκοι, ενώ ακόμα περισσότερα βακτήρια και μύκητες βρίσκονται στις μπανιέρες με σύστημα υδρομασάζ.
Ψυγείο
Η μεγαλύτερη παρανόηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε κρύες θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και όταν στο ίδιο ψυγείο συνυπάρχουν άπλυτα λαχανικά, παιδικά γιαούρτια και γάλατα και κρέατα που ξεπαγώνουν και από τα οποία πιθανώς «τρέχουν» νερά.
Πώς θα διορθώσετε το πρόβλημα; Καθαρίζετε εσωτερικά το ψυγείο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα είτε με αντισηπτικό σπρέι είτε με ζεστό νερό και σαπουνάδα, έχοντας βγάλει έξω όλα τα τρόφιμα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος