Πώς να απαλλαγείτε από τις κηλίδες και τις πανάδες

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 24 Αύγουστος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πώς να απαλλαγείτε από τις κηλίδες και τις πανάδες
Καφετί πανάδες, μαύρα στίγματα, κηλίδες φωτοευιασθησίας και φακίδες; Υπάρχει τρόπος να τις μειώσετε ή και να τι εξαφανίσετε και να αποκτήσετε ένα λευκό και καθαρό πρόσωπο.
Η αιτία είναι η μελανίνη
Αν αναζητάτε ευθύνες για τις δυσχρωμίες ρίξτε τες στη μελανίνη. Πρόκειται για μια χρωστική πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα που ενεργοποιούνται με την ηλιακή ακτινοβολία χαρίζοντας στο δέρμα σκουρότερη απόχρωση προκειμένου να το προστατέψουν από το έγκαυμα.
Όταν όμως η παραγωγή της μελανίνης δεν είναι ισόρροπη, αυτή συσσωρεύεται στην επιδερμίδα κατά τόπους με τη μορφή δερματικών κηλίδων, κάτι που συμβαίνει είτε έχετε προνοήσει για την αντηλιακή σας προστασία είτε όχι.
Γιατί συγκεντρώνεται η μελανίνη σε συγκεκριμένα σημεία;
Η υπερέκκριση των οιστρογόνων, η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά, η κακή διατροφή  και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, η έλλειψη βιταμινών αλλά και τα καλλυντικά προϊόντα με οινόπνευμα, τα ηρεμιστικά χάπια, τα αντιβιοτικά καθώς και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν συνδυαστικά με την έκθεση στην αντηλιακή ακτινοβολία ραγδαία αύξηση κάθε είδους χρωματικής ανομοιομορφίας στην επιδερμίδα.
Πώς θα βελτιώσετε την κατάσταση;
- Με λευκαντικές κρέμες. Οι κρέμες αυτές, ενεργούν προληπτικά κατά της δημιουργίας των πανάδων και των λεκέδων.
- Με χημικά peelings. Όσο βαθύτερες είναι οι πανάδες τόσο πιο επίμονη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους. Έτσι, αν οι δυσχρωμίες είναι επιφανειακές αντιμετωπίζονται χημικά peelings.
- Με απόξεση με μικροκρυστάλλους. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν τα μηχανήματα που κάνουν απόξεση του δέρματος.
- Με Laser. Ενδείκνυται για τις ηλιακές (γεροντικές) κηλίδες που εμφανίζονται σε πρόσωπο και ράχη χεριών κυρίως. Μετά τη θεραπεία η βλάβη γίνεται πιο σκούρα λόγω της απορρόφησης από τα κύτταρα ενέργειας που οδηγεί στην καταστροφή τους. Αυτό διαρκεί 5-7 ημέρες και δίνει τη θέση του σε μια ελαφρά ερυθρή εικόνα που σιγά-σιγά σβήνει. Απαιτούνται 1-3 θεραπείες για να εξαφανίσετε πλήρως τις πανάδες. Έχετε απλώς υπόψη ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση των κηλίδων, των δυσχρωμιών και των πανάδων δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων σε κάθε περίπτωση.
Τι συστατικά να προτιμήσετε στα προϊόντα;
- Το εκχύλισμα σταριού, μειώνει την ένταση και το μέγεθος των ήδη εγκαταστημένων πανάδων ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την επιδερμίδα από την φωτογήρανση.
- Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στις φράουλες, στα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αποχρωματιστική δράση.
- Το εκχύλισμα λευκού τσαγιού, παρεμποδίζει τη μελανογένεση ενώ παράλληλα με την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλογιστική δράση του βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και καταπολεμά τους παράγοντες που δημιουργούν θαμπή και ανομοιογενή επιδερμίδα.
Και τέλος ένα μυστικό
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως η ρετινόλη), τουλάχιστον το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες σε πρόσωπο και σώμα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος