Η σωστή νταντά για το παιδί σου

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η σωστή νταντά για το παιδί σου
Η γονική άδεια κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της και το αγγελούδι σου πρέπει να το προσέχει κάποιος άλλος. Η καλή σου μαμά ή πεθερά δεν μπορεί για κάποιο λόγο να σε βοηθάει πλέον και υπάρχει ανάγκη να βρεις μια καλή νταντά για το μωρό σου. Καλή νταντά σημαίνει μια γυναίκα που να γνωρίζει πώς να προσέχει και να φροντίζει το μωρό σου όσο εσύ λείπεις. Στα χέρια της αφήνεις ό,τι πολυτιμότερο έχεις και αυτό είναι μια σχέση εμπιστοσύνης.
Πως όμως θα ξέρεις αν βρήκες την κατάλληλη; Και το σημαντικότερο, πως θα ξέρεις ότι η νταντά δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σου; Υπάρχουν κάποια σημάδια που αν τα δεις πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να την αντικαταστήσεις. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται συμβιβασμούς. Για να δούμε τα σημάδια λοιπόν.
Το αγγελούδι σου δεν την θέλει
Αν το παιδί σου βάζει τα κλάματα μόλις ακούει ότι έρχεται, ή αν τρομάζει ή κρύβεται κάθε φορά που αναφέρετε ακόμα και το όνομά της, ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να σεβαστείς την επιλογή του παιδιού σου.
Μια δοκιμαστική περίοδος είναι πάντα απαραίτητη στην πρόσληψη μιας γυναίκας που θα φροντίζει το παιδί σου και αν δεν αισθάνεται άνετα μαζί της, είναι μάλλον φρόνιμο να βρεις κάποια άλλη. Μην έχεις ψευδαισθήσεις, η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να γίνει εσύ, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρός δεσμός ανάμεσα σε αυτήν και στο παιδί.
Το παιδί είναι βρώμικο ή νηστικό
Αν κάθε φορά που γυρνάς βρίσκεις το παιδί ιδρωμένο ή βρώμικο ή νηστικό, αυτό μάλλον αποτελεί σημάδι ότι δεν πρόκειται για καλή νταντά. Απλές υποχρεώσεις όπως η καθαριότητα και το τάισμα του δεν είναι πράγματα υπό διαπραγμάτευση. Αν δεν μπορεί να τα τηρεί, απλά δεν κάνει γιʼ αυτή τη δουλειά.
Δεν είναι συνεπής στο ωράριο της
Μια έκτακτη καθυστέρηση είναι κατανοητό και ανθρώπινο αλλά αν αυτό γίνεται συστηματικά, με αποτέλεσμα να καθυστερείς στη δουλειά σου και εσύ, τότε μιλάμε για μη επαγγελματία και εξαιρετικά αδιάφορο άνθρωπο. Αν αδιαφορεί μήπως χάσει τη δουλειά της, πως έχεις απαίτηση να ενδιαφερθεί για το παιδί σου;
Πολλά ατυχήματα
Η ασφάλεια του παιδιού σου είναι το πιο σημαντικό απʼ όλα. Όσο ζωηρό κι αν είναι, το ότι έχει γίνει τακτικός θαμώνας των εξωτερικών ιατρείων του «Παίδων», σημαίνει ότι η γυναίκα που το φροντίζει δεν το προσέχει όπως θα έπρεπε. Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, τρέχουν πέφτουν είναι φυσιολογικό, όμως αν αυτό συμβαίνει συχνά μάλλον μιλάμε για μία γυναίκα που δεν προσέχει σωστά το παιδί σου.
Δεν ακούει τις εντολές σου και το πρόγραμμα που ακολουθεί το παιδί
Αν παραβαίνει μονίμως τους κανόνες που έχει επιβάλει και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού ή την επιθυμία σου να κοιμάται όταν πρέπει, να τρώει συγκεκριμένες ώρες και να μην τρώει διαρκώς λιχουδιές,  αυτό σημαίνει ότι εκπέμπετε σε διαφορετικά μήκη κύματος. Η ανατροφή του παιδιού απαιτεί συνεργασία και οι κανόνες είναι κανόνες που θέτεις εσύ και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.
Πως όμως είναι η σωστή νταντά;
Η τέλεια γυναίκα που θα φροντίζει το παιδί σου όσο θα λείπεις, θα έχει την ικανότητα να το κάνει να χαμογελά και να περνάει όμορφα τις ώρες μακριά σου. Θα πρέπει  να το βρίσκεις με πεντακάθαρα ρούχα και χέρια. Θα το πηγαίνει με άνεση και ασφάλεια στην παιδική χαρά και θα του φτιάχνει θρεπτικά και νόστιμα φαγητά, ενώ παράλληλα εσύ θα είσαι ήσυχη, πως έχεις αφήσει στο πόδι σου σε καλά χέρια που το προσέχουν. Θα πρέπει να αγαπά το παιδί σου και σέβεται εσένα, τις υποχρεώσεις και τις αρχές σου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος