Κακοσμία στόματος τέλος

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κακοσμία στόματος τέλος
Η κακοσμία του στόματος είναι η δυσοσμία του στόματος δηλαδή η άσχημη αναπνοή. Συνήθως, δεν γίνεται αισθητή από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς η μύτη μας έχει την τάση να συνηθίζει στις οσμές, ενώ αποτελεί και θέμα taboo, ακόμα και σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, αν και δεν θα έπρεπε, καθώς η πληροφόρηση είναι και ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσουμε τον φίλο μας που πάσχει από κακοσμία.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια).
Πως μπορείς, όμως, να την μετριάσεις και να την εξαλείψεις;
Φρόντισε τα δόντια σου
Η καλύτερη άμυνα ενάντια στην κακοσμία είναι η καλή στοματική φροντίδα. Η τερηδόνα, η φθορά των δοντιών και η ουλίτιδα μπορεί να αποτελούν βαθύτερα αίτια της δυσοσμίας.
Βούρτσισε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για να απομακρύνεις την πλάκα και τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια και στις  παρυφές των ούλων. Μην παραλείπεις να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο σου δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό.
Καθάρισε και τη γλώσσα σου
Η σαρκώδης επιφάνεια της γλώσσας αποτελεί γόνιμο έδαφος για τα επιβλαβή βακτήρια και ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη δυσοσμία του στόματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως την παραμελούν  κατά το βούρτσισμα. Με μια μαλακή οδοντόβουρτσα, βούρτσισε τη γλώσσα σου από μέσα προς τα έξω μια φορά την ημέρα.
Απόφυγε τα προϊόντα με ζάχαρη
Αν καταφύγεις σε τσίχλες με γεύση μέντας ή δυόσμου, μπορεί να καλύψεις το πρόβλημα αλλά αν τα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη, θα το επιδεινώσεις. Τα βακτήρια έχουν την τάση να προκαλούν ζύμωση στη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές. Αν μειώσεις γενικότερα τη ζάχαρη στη διατροφή σου, θα απαλλαγείς σε μεγάλο βαθμό από την άσχημη αναπνοή.
Πιες νερό
Το σάλιο περιέχει ζωτικά και προστατευτικά ένζυμα που βοηθούν στην καταπολέμηση των κακών βακτηριδίων. Έτσι, ένα ξηρό στόμα μπορεί να συμβάλει στη δυσοσμία. Μένοντας ενυδατωμένη, θα βοηθήσεις στην τόνωση των σιελογόνων αδένων, ώστε να διατηρείται υγρή η στοματική κοιλότητα.
Κατανάλωσε υδατάνθρακες
Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες, μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής, σύμφωνα με μια ανάλυση από την επιτροπή των γιατρών της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης.
Πιες τσάι
Η κατανάλωση τσαγιού δεν προσφέρει μόνο ευεξία και χαλάρωση, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, αλλά μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει στη δυσοσμία του στόματος. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, έδειξε ότι οι πολυφαινόλες (τα χημικά συστατικά που βρέθηκαν σε μαύρο και πράσινο τσάι), μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, που είναι υπεύθυνα για την κακή αναπνοή.
Χρησιμοποίησε μπαχαρικά
Το κάρδαμο είναι γνωστό για τις ναντιβακτηριακές ιδιότητες του και έχει χρησιμοποιηθεί μέσα στους αιώνες ως ένα φυσικό αρωματικό στόματος. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινεόλη, ένα ισχυρό αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτηρίδια και μειώνει την κακή αναπνοή. Μάσησε λίγους σπόρους κάρδαμου αντί για τσίχλα ή δοκίμασε σπόρους μάραθου, ένα άλλο βότανο-αντίδοτο για την κακή αναπνοή.
Απευθύνσου στον ειδικό
Αν φροντίζεις καθημερινά τα δόντια σου, ακολουθείς όλα τα παραπάνω, αλλά το πρόβλημα παραμένει, πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου. Η χρόνια άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διάφορων ιατρικών θεμάτων όπως ο διαβήτης, οι σοβαρές λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων  ή προβλημάτων του ήπατος και των νεφρών.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος