Τι τύπο δέρματος έχεις και πώς να το φροντίσεις

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι τύπο δέρματος έχεις και πώς να το φροντίσεις
Για να μπορείς να περιποιείσαι σωστά την επιδερμίδα σου πρέπει να προσδιορίσεις σωστά τον τύπο της  για να είσαι σίγουρη ότι χρησιμοποιείς  τα σωστά προϊόντα και της παρέχεις την κατάλληλη ειδική φροντίδα.
Λιπαρή επιδερμίδα
Αυτός ο τύπος επιδερμίδας εμφανίζει αυξημένη έκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σου να γυαλίζει, να δημιουργούνται σπυράκια και μαύρα στίγματα και οι πόροι της είναι αρκετά εμφανείς , μεγάλοι και ανοιχτοί πόροι .
Η περιποίηση αυτού του τύπου δέρματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού πρώτο μέλημά μας είναι η αφαίρεση του περιττού σμήγματος που εγκλωβίζεται στους πόρους και δημιουργεί τις ατέλειες. Παρά τη δυσκολία περιποίησής του, είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος δέρματος στη δημιουργία ρυτίδων. Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός του δέρματος, με κατάλληλα γαλακτώματα καθαρισμού και απαραίτητα στη συνέχεια αφαίρεση του γαλακτώματος με ειδική λοσιόν κατά της λιπαρότητας.
Ξηρή επιδερμίδα
O τύπος αυτός παρουσιάζει ξηρότητα σε όλες τις περιοχές του προσώπου, το δέρμα «τραβάει» το νιώθουμε συχνά αφυδατωμένο, χάνει τη λάμψη του, και έχει αρκετές ρυτίδες γιατί λόγω της έλλειψης υγρασίας κάνουν την παρουσία τους πιο συχνή και φαίνονται πιο έντονα.
Η φροντίδα του είναι εύκολη και ξεκινά με τον απαιτούμενο καθαρισμό με πλούσιο γαλάκτωμα σε ενυδατικά συστατικά και τονωτική λοσιόν, ενώ η χρήση ενυδατικής κρέμας πρωί και βράδυ κρίνεται απαραίτητη. Για το βαθύ καθαρισμό της, απαιτείται ενυδατική μάσκα καθαρισμού, πλούσια σε βιταμίνες και επιπλέον peeling μια φορά την εβδομάδα.
Μικτή επιδερμίδα
Είναι ο πιο σύνηθες τύπος επιδερμίδας. Συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τους δύο πιο πάνω τύπους, ξηρής και λιπαρής επιδερμίδας. Παρουσιάζει λιπαρότητα στα σημεία μύτη πιγούνι μέτωπο και στα μάγουλα στην προέκταση της μύτης , την ζώνη «Τ» όπως τη λέμε, και είναι ξηρή στις υπόλοιπες περιοχές. Η μικτή επιδερμίδα τις περισσότερες φορές εμφανίζει ακμή στις λιπαρές περιοχές και φραγμένους πόρους λόγω της υπερπαραγωγής σμήγματος.
Η περιποίηση αυτού του τύπου δέρματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας χρησιμοποιείστε ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε μια τονωτική λοσιόν στη ζώνη «Τ». Χρησιμοποιείστε καθημερινά μια υδατική κρέμα ημέρας για κανονικές επιδερμίδες, χωρίς να την εφαρμόζετε στη ζώνη «Τ».
Ευαίσθητη επιδερμίδα
Τα χαρακτηριστικά της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι το ξεφλούδισμα, οι κοκκινίλες και πολλές φορές μικρά κόκκινα αγγεία σε διάφορες περιοχές του προσώπου, ευρυαγγείες. Όσες έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα αυτά εντείνονται από τις καιρικές συνθήκες όπως πολύ κρύο, καύσωνας, την έκθεση στον ήλιο, αλλά και από συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν στα διάφορα καλλυντικά.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των καλλυντικών προϊόντων. Χρησιμοποιείστε ειδικά υποαλλεργικά προϊόντα, κάνοντας δοκιμή και εφαρμόστε τα στην επιδερμίδα σας μετά από 48 ώρες. Φροντίστε την ατμόσφαιρα και την υγρασία του σπιτιού σας, ενώ αποφύγετε παράλληλα την έκθεση στον ήλιο.
Ταλαιπωρημένη/ ώριμη επιδερμίδα
Η πάροδος των χρόνων σε συνδυασμό με την χρόνια έκθεση στον ήλιο, την μολυσμένη ατμόσφαιρα, την έλλειψη σωστής περιποίησης, την κακή διατροφή, το κάπνισμα την κούραση και το στρες, συμβάλουν ώστε να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην ώριμη επιδερμίδα όπως, καφέ κηλίδες, ρυτίδες, θαμπάδα, και ανομοιομορφίες στο χρωματικό της τόνο.
Αφυδατωμένο επιδερμίδα
Η αφυδατωμένη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη νερού. Η έλλειψη νερού από τα κύτταρα μπορεί να οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο, στη διατροφή, αλλά και στην ελλειπή περιποίηση της επιδερμίδας.
Το μυστικό για τη φροντίδα του αφυδατωμένου δέρματος είναι η ενυδάτωση του οργανισμού από μέσα με την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και μεγάλης ποσότητας νερού. Επίσης, η χρήση ενυδατικών προϊόντων και ο καθαρισμός της επιδερμίδας με peeling μια φορά την εβδομάδα, θεωρούνται απαραίτητα. Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια και χρησιμοποιείστε κάθε βράδυ μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες. Τέλος πίνετε οπωσδήποτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος