5 τροφές που δεν πρέπει να φας ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης

Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2022 18:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
5 τροφές που δεν πρέπει να φας ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης

Μία ληγμένη φρυγανιά την έχουμε φάει όλες κι όλοι, κακά τα ψέματα. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες τροφές που είναι ρίσκο να βάλεις στο στόμα σου αφού παρέλθει ο χρόνος «ζωής» τους. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις τροφές θα προσπαθήσουν να σε προειδοποιήσουν αναδύοντας μία μυρωδιά χαλασμένης ξινίλας. Αν είναι λοιπόν αργά γι’ αυτά, πέτα τα.

Μαλακά τυριά
Ρικότα, cream cheese, ανθότυρο, κατίκι και cottage είναι τα πιο επιρρεπή τυριά στα βακτήρια και τη μούχλα, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά, όπως είναι το τσένταρ και το γκούντα που ακόμα κι αν ανοιχτούν οι συσκευασίες τους, αντέχουν πολύ. Τα μαλακά τυριά είναι από τις τροφές πρέπει να καταναλώνονται εντός μίας εβδομάδας.

Τυποποιημένες σάλτσες σε βάζα
Άλλη μια περίπτωση που απαιτεί άμεση κατανάλωση. Π.χ., η έτοιμη πέστο για μακαρόνια δεν έχει φτιαχτεί για να “παρκάρει” για καιρό στο ψυγείο γιατί γεμίζει βακτήρια. Ειδικά αν ανοιχτεί, μετράει ελάχιστες μέρες ζωής, όπως αναγράφεται πάντα και στα περίτεχνα βαζάκια.

Συσκευασμένοι χυμοί
Όταν ο χυμός είναι κλειστός μην τον φοβάσαι. Άφησέ τον στο ντουλάπι όσο σου επιτρέπει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Αν όμως τον έχεις ανοίξει- και οπωσδήποτε τον έχεις βάλει στο ψυγείο- κατανάλωσέ τον μέσα σε μία βδομάδα το πολύ. Μετά γίνεται κάτι άλλο, ένα παχύρρευστο ζουμί με επιπλέοντα κομματάκι που δεν πίνεται με τίποτα.

Το φρέσκο κρέας ανάμεσα στις τροφές που θέλουν προσοχή
Στο ψυγείο το κρέας ωμό δεν το αφήνεις πάνω από μία μέρα αυστηρά. Ο λόγος λέγεται σαλμονέλα και δεν αστειεύεται.

Αλλαντικά
Αν οι φέτες του ζαμπόν, της γαλοπούλας, του προσούτο και γενικώς όλων των αλλαντικών παραμείνουν σε μη αεροσταγή συσκευασία για πάνω από πέντε μέρες αρχίζουν και αλλοιώνονται στη γεύση, στην όψη, στη μυρωδιά. Δεν έχει «έλα μωρέ τι θα πάθω;» Ειδικά στα αλλαντικά οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti