Η συχνή εφίδρωση μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σου

Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2021 18:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η συχνή εφίδρωση μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σου

Ένα από τα πιο σιχαμερά πράγματα για εμάς τις γυναίκες είναι ο ιδρώτας. Σε καμία μας δεν αρέσει να ιδρώνει, να κάνει λεκέδες η μπλούζα ή το πουκάμισό της και, βέβαια, να μυρίζει… εντελώς αντιαισθητικά. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε αποσμητικό σε καθημερινή βάση, αλλά επενδύουμε και αρκετά χρήματα στο laser αποτρίχωσης. Θέλουμε να εξαφανίσουμε τις τρίχες και για αισθητικούς και για λειτουργικούς λόγους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Γιατί ιδρώνουμε; Ιδρώνουμε για να αποβάλει το δέρμα μας και το σώμα μας τα απόβλητά του. Η εφίδρωση μάς βοηθά να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας και την επιδερμίδα μας από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα, να αυξήσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να ενεργοποιήσουμε το λεμφικό σύστημα, αλλά και να διατηρήσουμε καθαρό το δέρμα μας.

Διώχνοντας, λοιπόν, από πάνω μας όλα αυτά τα κακά απόβλητα, τα σώματά μας μπορούν να εκτελούν καλύτερα τις διάφορες λειτουργίες τους. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά πώς ο ιδρώτας μπορεί να ευεργετήσει το δέρμα, το σώμα και τη διάθεση.

Επιδερμίδα
Μήπως μέχρι τώρα πίστευες ότι η εφίδρωση στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει ακμή; Ο ιδρώτας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός καθαρού δέρματος.

Όταν ιδρώνουμε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και επιτρέπουν τη δημιουργία προστατευτικού φράγματος έναντι παθογόνων, μειώνοντας έτσι τα βακτήρια του δέρματος.

Ο ιδρώτας περιέχει, επίσης, μικροποσότητες ουρίας, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά με σκοπό την απαλότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου.

Σώμα
Όλες ξέρουμε ότι μια καλή προπόνηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία, όταν αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα μέσα στο σώμα με αποτέλεσμα το δέρμα να εκπέμπει περισσότερη λάμψη από μέσα προς τα έξω.

Επιπλέον, μια σωστή ροή αίματος επιτρέπει την κυκλοφορία περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα εσωτερικά όργανα και τον εγκέφαλο.

Από τη στιγμή που ο καρδιακός παλμός χτυπά πιο δυνατά από ό,τι συνήθως, το καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται με αποτέλεσμα μια καλύτερη υγεία συνολικά.

Διάθεση
Σίγουρα γνωρίζεις πως η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες. Και πως οι ενδορφίνες σε κάνουν χαρούμενη. Ο ιδρώτας, λοιπόν, απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, γεγονός που σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις περισσότερη ενέργεια, αλλά και πως είσαι πιο χαλαρή στη διάρκεια της ημέρας. Άσε που κοιμάσαι και πολύ καλύτερα.

Επιπλέον, η εφίδρωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να διαχειρίζεται τα υψηλά επίπεδα στρες. Για να καταλάβεις, η εφίδρωση συνήθως σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός είναι αυξημένος και η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) απελευθερώνεται. Μόλις σταματήσει να παράγεται ιδρώτας, το σώμα αρχίζει και ρυθμίζεται μόνο του, επιβραδύνοντας την αναπνοή, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας αυτά τα επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε μια ήρεμη και χαλαρή αίσθηση, αλλά επίσης βελτιώνει την ψυχική υγεία εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το άγχος (aka την υψηλή κορτιζόλη).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti