Μήπως φοράς τα γάντια με τον λάθος τρόπο και δεν προστατεύεσαι;

Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2020 17:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μήπως φοράς τα γάντια με τον λάθος τρόπο και δεν προστατεύεσαι;

Η έλευση του κορονοϊού έκανε τις χειρουργικές μάσκες και τα γάντια απαραίτητα αντικείμενα για την προστασία μας. Αναφορικά με τα χειρουργικά γάντια, όμως, υπάρχει μία βασικότατη αρχή, την οποία αν δεν τηρούμε, είναι σαν να κυκλοφορούμε με ολόγυμνα χέρια. Η λάθος χρήση τους δεν προστατεύει από τον κορονοϊό, ίσα ίσα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ο πιο λάθος τρόπος να φοράς τα γάντια
Η χρήση γαντιών από μόνη της δεν είναι επαρκές μέτρο για την αποφυγή των μικροβίων. Κι είναι πολύ σημαντικό από τη στιγμή που ο κορονοϊός παραμένει στις επιφάνειες από 3 έως 24 ώρες, ανάλογα με το υλικό. Τα γάντια δεν προστατεύουν αν ακουμπήσουμε μία δυνητικά μολυσμένη επιφάνεια και κατόπιν το πρόσωπό μας. Εξίσου «άχρηστα» είναι αν τα φοράμε από το πρωί ως το βράδυ και αγγίζουμε τα πάντα με τα άπλυτα γάντια. Είναι λάθος χρήση.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο είναι να φοράς γάντια και α) είτε να τα πλένεις/απολυμαίνεις πολύ τακτικά είτε β) να τα πετάς και να φοράς καινούρια ύστερα από κάθε επαφή με δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες. Ο μόνος τρόπος να φανούν πραγματικά χρήσιμα τα γάντια είναι να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως τα γυμνά χέρια μας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία τακτικού πλυσίματος με νερό και σαπούνι και απολύμανσης όποτε είναι απαραίτητη.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της «κακής» χρήσης των γαντιών
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα γάντια μιας χρήσης είναι απολύτως απαραίτητα για όσους φροντίζουν κάποιον ασθενή με COVID-19 ή φροντίζουν τα ρούχα του ή έρχονται σ’ επαφή με τα σωματικά υγρά του. Όλοι οι υπόλοιποι, χρησιμοποιούν τα γνωστά γάντια ως μέτρο πρόληψης.

Ωστόσο, αν η χρήση τους γίνεται με τους παραπάνω λάθος τρόπους, είναι εντελώς περιττό να καταναλώνουμε γάντια, στερώντας τα παράλληλα από τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Ναι, ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της αφής, γι’ αυτό και το σωστό πλύσιμο των χεριών με ή χωρίς γάντια, με σαπούνι και η τακτική τους απολύμανση είναι το πιο απαραίτητο μέτρο. #Menoumespiti λοιπόν, πλένουμε τα χέρια μας πολύ και αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται ν’ ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα