9 τρόποι να μειώσεις την σκόνη, για να μην ξεσκονίζεις συνέχεια

Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2019 20:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
9 τρόποι να μειώσεις την σκόνη, για να μην ξεσκονίζεις συνέχεια

Είναι φοβερό το πως μαζεύεται η σκόνη παντού, ακόμα κι αν ξεσκόνισες μόλις πριν λίγες μέρες. Πέρα από αντιαισθητική μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, αφού αποτελεί πολύ συχνή πηγή αλλεργιών. Τα αλλεργιογόνα ακάρεα, αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δυστυχώς ζουν σε όλα τα σπίτια, τρέφονται από αυτά τα σωματίδια σκόνης και μεταφέρονται εδώ κι εκεί από αυτά. Κι εσύ φτερνίζεσαι σαν να μην υπάρχει αύριο. Εάν έχεις βαρεθεί να είσαι συνέχεια με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι, διάβασε τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις σημαντικά την συχνή συσσώρευση σκόνης και να βρεις -κάπως- την υγειά σου.

1. Κράτα την σκόνη έξω από το σπίτι. Η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης έρχεται απ’ έξω, άρα η καλύτερη αντιμετώπισή της είναι να κρατήσεις το “μέσα” όσο πιο προστατευμένο γίνεται. Μην αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα. Άφηνε τα παπούτσια σου στην είσοδο και αγόρασε ένα καλής ποιότητας χαλάκι εισόδου.

2. Φρόντισε το τρίχωμα των κατοικιδίων σου. Μπορείς να χτενίζεις την γούνα τους με ειδικές βούρτσες τακτικά και μάλιστα να το κάνεις έξω στο μπαλκόνι ή σε κάποιο περιορισμένο χώρο (π.χ. το μπάνιο).

3. Άλλαζε τα σεντόνια σου συχνά. Προσπάθησε να βάζεις καθαρά σεντόνια εβδομαδιαίως, μια στο τόσο να καθαρίζεις τα μαξιλάρια και σε κάθε αλλαγή σεντονιών να περνάς με την ηλεκτρική σκούπα το στρώμα.

4. Αποθήκευσε χαρτούρα και υφάσματα. Τα πολλά υφάσματα στον χώρο (π.χ. κουβέρτες πάνω σε καναπέδες, ριχτάρια, ρούχα εκτός ντουλάπας κ.λ.π.), καθώς και τα μαζεμένα χαρτιά συμβάλλουν στην συσσώρευση σκόνης.

5. Βάλε φύλλα εφημερίδας στις ψηλές επιφάνειες. Κάποιες επιφάνεις (π.χ. το πάνω μέρος στα ντουλάπια της κουζίνας) που μαζεύουν σκόνη είναι πολύ ψηλές τόσο για το χέρι όσο και για το μάτι. Αφού δεν φτάνεις να τις ξεσκονίσεις, άπλωνε ανοιχτά φύλλα εφημερίδας ή χαρτί κουζίνας, ώστε να καθίσει εκεί η σκόνη και κάθε τόσο άλλαζέ τα.

6. Άδειασε λίγο τον χώρο σου. Όσο περισσότερα έπιπλα, αντικείμενα και υφάσματα έχεις εκτεθειμένα, τόσο περισσότερη σκόνη μαζεύεται. Μήπως δεν χρειάζεσαι τόσα μαξιλάρια στον καναπέ; Ξανασκέψου τον χώρο σου και αγκάλιασε λίγο περισσότερο τον μινιμαλισμό. Λίγο.

7. Πέρνα τακτικά τις περσίδες με μια…κάλτσα. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις τις περσίδες απ’ τα στόρια, που μαζεύουν άπειρη σκόνη, είναι να βάλεις μια παλιά κάλτσα στο χέρι σου, να την βρέξεις ελαφρώς και να περάσεις μία-μία όλες τις περσίδες με αυτήν.

8. Μην ξεχνάς το σοβατεπί. Μπορεί να καθαρίζεις τακτικά τα πατώματά σου, όμως μια στο τόσο πέρνα με βρεγμένο πανάκι το σοβατεπί σε όλο το σπίτι. Όλοι το ξεχνάμε!

9. Πέρνα με ρολό για τρίχες (αποχνουδωτή) τα αμπαζούρ και τις κουρτίνες. Ο καλύτερος τρόπος να την ξεφορτωθείς και να μην γεμίσει σκόνη το έπιπλο στο οποίο ακουμπούν τα φωτιστικά, είναι να τα περνάς κάθε τόσο με το ρολό που χρησιμοποιείς για τα ρούχα σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για τις κουρτίνες, αφού κι αυτές σκονίζονται και μεταφέρουν την σκόνη παντού.

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα