Πως το ψυγείο σου θα δουλεύει σωστά στην καλοκαιρινή ζέστη

Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2019 20:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πως το ψυγείο σου θα δουλεύει σωστά στην καλοκαιρινή ζέστη

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι ζεστό. Πολύ ζεστό. Κύματα καύσωνα ξανά και ξανά, με μικρά διαλείμματα φυσιολογικής ζέστης (δεν είναι ότι δροσίζει κιόλας) ζεσταίνουν την πόλη, το τσιμέντο, τα σπίτια και τις κουζίνες μας. Ο ήρωας της κουζίνας σου είναι πάντα το ψυγείο. Αυτή η θαυματουργή συσκευή που, με καύσωνα ή χωρίς, φροντίζει να μη χαλάσουν οι τροφές σου, διατηρώντας τες κρύες για πολλές μέρες. Όμως ακόμα και τα πιο γερά ψυγεία, θέλουν τη βοήθειά σου για να λειτουργούν πάντα σωστά, ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν δραματικά. Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις, για να διασφαλίσεις ότι ο ήρωας της κουζίνας σου θα δουλεύει σωστά στην καλοκαιρινή ζέστη.

Κράτα το καθαρό. Ξεκινάω απ’ τα βασικά. Δεν εννοώ όμως να καθαρίσεις τα ράφια στο εσωτερικό του. Εννοώ να τραβήξεις το ψυγείο απ’ τον τοίχο (με βοήθεια κάποιου άλλου) και να καθαρίσεις τη βρωμιά και τη σκόνη που -σίγουρα- θα έχει μαζευτεί στο πίσω και κάτω μέρος.

Κράτα το λίγα εκατοστά μακριά από τον τοίχο. Το ψυγείο σου έτσι κι αλλιώς δημιουργεί θερμότητα από τη λειτουργία του, οπότε αν είναι κολλημένο στον τοίχο, θα έχει πρόβλημα. Εάν σου το επιτρέπει ο χώρος σου, απομάκρυνε το ψυγείο λίγα εκατοστά από τον τοίχο, έτσι ώστε να ανακυκλώνεται ο άερας στο πίσω μέρος του.

Γέμισέ το. Γενικά μιλώντας, όσο περισσότερα πράγματα βρίσκονται μέσα στο ψυγείο, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί. Βέβαια -ειδικά τώρα που μπορεί να φεύγεις για εκδρομές κάθε τόσο- είναι δύσκολο να το έχεις συνέχεια γεμάτο με τροφές. Η λύση είναι απλή: μπορείς να γεμίζεις μπουκάλια ή κανάτες με νερό και να τις τοποθετείς στα κενά ράφια του ψυγείου. Έτσι το ψυγείο σου θα “νιώθει” γεμάτο και θα λειτουργεί όπως πρέπει. Άσε που θα έχεις άφθονο κρύο νεράκι!

Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα. Όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο, μπαίνεις στον πειρασμό να χώνεις κάθε τόσο το κεφάλι σου στο ψυγείο ή την κατάψυξη, μπας και δροσιστείς. Όμως κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα, ανεβαίνει η θερμοκρασία και το ψυγείο πασχίζει να την ξανακατεβάσει. Άνοιγε την πόρτα μόνον όταν χρειάζεσαι κάτι και φυσικά, μην την αφήνεις ανοιχτή για να κάνεις κάτι άλλο μέσα στην κουζίνα.

Κράτα την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα. Όταν αφήνουμε ακάλυπτες τροφές ή ζαρζαβατικά στα ράφια, ανεβαίνουν τα επίπεδα υγρασίας στο ψυγείο και η ψύχρανση του αέρα γίνεται πιο δύσκολη. Βάζε τα λαχανικά και τα φρούτα στο ειδικό συρτάρι, ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά. Φύλα τις τροφές μέσα σε καλά κλεισμένα τάπερ, αεροστεγή σακουλάκια ή καλυμμένες με διάφανη μεμβράνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα