Αφιέρωμα στα «Λύκαια» και την αναβίωσή τους

Από τη Φωνή της Ελλάδας

Τρίτη, 26 Ιούλιος 2022 20:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφιέρωμα στα «Λύκαια» και την αναβίωσή τους

Αφιέρωμα στη 13η αναβίωση των αρχαίων αγώνων αθλητισμού και πολιτισμού «Λύκαια» μετέδωσε το περασμένο Σάββατο η εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» του ραδιοφωνικού σταθμού Φωνή της Ελλάδας.

Οι αγώνες θα αναβιώσουν φέτος από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου στο αρχαίο στάδιο του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 1.300 μέτρα. Η ιερή κορυφή του βουνού των Αρκάδων, που θεωρείται ο τόπος γέννησης του Δία, αποτελεί την κορυφή ενός αρχαιολογικού τριγώνου, του οποίου οι άλλες δύο κορυφές είναι οι αρχαιότητες της Λυκόσουρας και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες. Τη Λυκόσουρα, στους πρόποδες του Λυκαίου, σύμφωνα με τον Παυσανία «Πρώτην είδε ο ήλιος!».

Τα αρχαία «Λύκαια» ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του αρκαδικού λαού αφιερωμένοι στον Λύκαιο Δία και τον Πάνα. Τα σύγχρονα «Λύκαια» έτυχαν της αναβίωσής τους το 1973.

Τα σημερινά «Λύκαια» είναι οι μοναδικοί ίσως αθλητικοί, μουσικοί και πνευματικοί αγώνες προσηλωμένοι στα αρχαία πρότυπα και ιδανικά. Αγώνες «Στεφανίτες» και όχι «Χρηματίτες».

Παράλληλα με τους αγώνες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροδιατροφικής-πολιτιστικής κατεύθυνσης, με τη φιλοδοξία να βάλει το δικό της λιθαράκι στη μεταλιγνιτική εποχή της Αρκαδίας.

Τα «Λύκαια» και όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης, την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας «Ο Λύκαιος Δίας» και τη συνδρομή του ζεύγους των ομογενών Θεόδωρου Βάκρινου – Λένας Αμπατζή.

Για τη διοργάνωση μίλησαν στην εκπομπή η Λένα Αμπατζή Βάκρινου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας «Ο Λύκαιος Δίας»Ανδρέας Κωνσταντίνου, η υπεύθυνη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ειρήνη Αργυριάδου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεγαλόπολης Χρήστος Κουμουνδούρος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti