Αντίστροφη μέτρηση για το 39ο «Σπάρταθλον»

Την Παρασκευή το πρωί η εκκίνηση του αγώνα

Τρίτη, 21 Σεπτέμβριος 2021 19:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για το 39ο «Σπάρταθλον»

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο των υπεραποστάσεων, το 39ο «Σπάρταθλον», θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί της Παρασκευής 24/9, από τους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 μμ του Σαββάτου 25/9 στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Η διεξαγωγή του αγώνα θα διέπεται από την τήρηση αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, που οι διοργανωτές έχουν θέσει ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Δρομείς προερχόμενοι από 53 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, θα διανύσουν την απόσταση από την Αθήνα στη Σπάρτη, διερχόμενοι από αρχαιολογικούς χώρους, δρόμους και μονοπάτια της Αττικής και της Πελοποννήσου, διασχίζοντας την κορυφή του βουνού στο Αρτεμίσιο, τους κάμπους της Νεμέας και τη γέφυρα του Ευρώτα. Θα διαδώσουν το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι» μέσω της ιστορικής αυτής διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση του «Σπάρταθλον» χαρακτηρίζεται, επίσης, από την παρουσία 60 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών από τον χώρο των υπεραποστάσεων.

Ο αγώνας διεξάγεται επάνω στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, που κάλυψε το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246 χλμ., φτάνοντας στη Σπάρτη την επόμενη ημέρα. Το στάδιο της πολύμηνης προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών χαρακτηρίζεται από εντατικές πολύμηνες προπονήσεις και από ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία.

Μαζί τους, συμπαραστάτες στη δοκιμασία τους, εκατοντάδες εθελοντές, συνοδοί, γιατροί και φυσιοθεραπευτές. Πλήθος κόσμου από την εκκίνηση, τους ενδιάμεσους δήμους μέχρι και τον τερματισμό, θα τους προσφέρει αμέριστα την υλική και ψυχολογική υποστήριξη.

Μέγας δωρητής του αγώνα «Σπάρταθλον» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Τουρισμού.

Συμμετοχή
με υγειονομικά πρωτόκολλα
Με γνώμονα την τήρηση των οριζόμενων από το σχετικό πρωτόκολλο με στόχο την ασφαλή συμμετοχή και διασφάλιση της υγείας των αθλητών, καθώς και όλων των εμπλεκομένων με τη διοργάνωση (κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, υποστηρικτών), η Οργανωτική Επιτροπή προχώρησε στη σχεδίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τον Covid-19.

Οι προδιαγραφές των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν σε γενικές γραμμές είναι:
Συμμετοχή με:
– πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
– πιστοποιητικό νόσησης όχι περισσότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία του 1ου θετικού test ή
– PCR test 72 ωρών
– Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλούμενοι μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό). Σύσταση χρήσης διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς της διοργάνωσης.
– Χρήση γαντιών μιας χρήσης: Κατά την μεταφορά ιματισμού, παροχή ιατρικής βοήθειας και τροφοδοσίας. Σύσταση για συχνή απολύμανση των χεριών. Αντισηπτικά σε όλα τα σημεία ανεφοδιασμού.
  Υπογραμμίζεται πως τα self tests δεν γίνονται δεκτά.

Ο έλεγχος της εγκυρότητας των πιστοποιητικών θα γίνεται ηλεκτρονικά με την επίσημη εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας. Όσοι δεν προσκομίσουν τα παραπάνω, αποκλείονται αυτόματα από τον αγώνα και δεν δικαιούνται επιστροφή χρημάτων.

Έτοιμη να υποδεχθεί
τους δρομείς η Σπάρτη
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 21/9 ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δ. Σπάρτης Σταύρος Περγαντής, έγινε αναφορά στο σκέλος της διοργάνωσης που τίθεται στην αρμοδιότητα του δήμου μετά τον τερματισμό των αθλητών στο άγαλμα του Λεωνίδα. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των περιορισμών που υπαγορεύει, τόσο η απονομή αναμνηστικών και μεταλλίων, όσο και η συναυλία της Φιλαρμονικής του Δ. Σπάρτης με τους Σπύρο  Κουτσοβασίλη, Ειρήνη Χριστοφιλάκη και Τζίνα Βελδέκη στην κεντρική πλατεία, θα διεξαχθούν υπό την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όσοι θεατές και συνοδευτικά πρόσωπα παρευρίσκονται στο χώρο του τερματισμού θα κινούνται αποκλειστικά έξω από τα κιγκλιδώματα που θα έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά του τερματισμού, ενώ θα υπάρχουν συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού.

Ο πρόεδρος του ΑΟ Δ. Σπάρτης Στ. Περγαντής τόνισε πως ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες στην πόλη για τη φιλοξενία της διοργάνωσης-θεσμού, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας. Ακόμα, είπε πως «το Νοσοκομείο Σπάρτης δυσκολεύεται –λόγω των αναστολών εργασίας– να διαθέσει προσωπικό για τις ανάγκες του αγώνα, οπότε το υγειονομικό επίπεδο της διοργάνωσης θα αναλάβει ο Σύνδεσμος “Σπάρταθλον” κι εθελοντές ιατροί». Ακόμα, θα εγκατασταθεί αίθουσα Covid-19 όπως υποχρεωτικά προβλέπουν οι διατάξεις της φετινής διοργάνωσης. Ο ίδιος ευχήθηκε να εξελιχθεί μια επιτυχημένη διοργάνωση και από του χρόνου, το «Σπάρταθλον» να επανέλθει –κορωνοϊού επιτρέποντος– στους ρυθμούς της κανονικότητας με προγραμματισμό περισσότερων δράσεων κι εκδηλώσεων.

Ο δήμαρχος Π. Δούκας αναφέρθηκε στον μεγαλεπήβολο στόχο να καταστεί η Σπάρτη ένα Παγκόσμιο Κέντρο Αγώνων Δρόμου Υπεραντοχής, ενώ επεσήμανε πως θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του «Σπάρταθλον» για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος βρίσκεται στη διάθεση του Διεθνούς Συνδέσμου με κάθε δυνατό μέσο ώστε να επιτευχθεί βελτίωση κι αναβάθμιση της διοργάνωσης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών