Στα χέρια της κοινωνίας η παρακαταθήκη του Σπαρτιατικού Γ.Σ.

Παρουσιάστηκε το ιστορικό λεύκωμα σε εκδήλωση στο ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2021 19:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα χέρια της κοινωνίας η παρακαταθήκη του Σπαρτιατικού Γ.Σ.

Τιμώντας τα 125 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου στα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο σύλλογος εξέδωσε και κυκλοφόρησε το πρώτο ιστορικό λεύκωμά του, το οποίο παρουσίασε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 190 σελίδων, που ο Σπαρτιατικός ΓΣ, με ιδιαίτερη χαρά, παρέδωσε ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, με την ευχή, στο μέλλον, να προστεθούν πολλές ακόμα φωτεινές σελίδες.

Η παρουσίαση, στην οποία παραβρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών και Έρευνας στο Μυστρά, με την υποστήριξη του Δήμου Σπάρτης.

Την παρουσίαση του λευκώματος έκαναν η φιλόλογος και συγγραφέας κ. Μεταξια Παπαποστόλου και ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, διακεκριμένος αθλητικός δημοσιογράφος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας η εκδότρια του «Λακωνικού Τύπου» και μέλος του ΣΓΣ κ. Χριστιάνα Χιώτη.

Αρχικά ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου κ.  Παναγιώτη Πριστούρη, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα κυριότερα ορόσημα του συλλόγου από την ίδρυσή του. «Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, χιλιάδες είναι οι αθλητές που έχουν αγωνιστεί στα αθλητικά τμήματα και έχουν αναδειχθεί πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες, έχουν γαλουχηθεί με το πνεύμα του αθλητισμού», σημείωσε ο κ. Πριστούρης. 

«Μετά από τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας και εθελοντικής εργασίας καταφέραμε να αποτυπώσουμε τα σπουδαιότερα αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα του συλλόγου, ενώ η προσφορά παλαιότερων μελών και ανθρώπων του αθλητισμού σε αρχειακό υλικό ήταν ενθουσιώδης και άκρως ικανοποιητική», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου. Ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του κ. Πριστούρη προς το μέλος του ΔΣ κ. Δήμητρα Μαυρόγιαννη, η οποία «συνέβαλε τα μέγιστα στην έκδοση του λευκώματος, μας ενέπνευσε, μας καθοδήγησε, κατέθεσε προσωπικό χρόνο και ψυχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και προς τη διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Πέπη Γαβαλά και τον κ. Βασίλη Γεωργιάδη, χωρίς τη βοήθεια των οποίων η ολοκλήρωση του λευκώματος θα ήταν ανέφικτη.

Και συνέχισε: «Διακρίνω σήμερα ανάμεσά μας πρόσωπα, που έχουν διαγράψει σημαντική ιστορία στο σύλλογο. Μνήμες και συναισθήματα του παρελθόντος. Με την έκδοση του λευκώματος, πράξαμε το καθήκον μας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», υπογράμμισε ο κ. Πριστούρης, ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμο Σπάρτης και τον Αθλητικό Οργανισμό για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος αλλά και για τη διαχρονική στήριξη στον Σπαρτιατικό ΓΣ.

Επόμενος μεγάλος στόχος του συλλόγου -όπως δήλωσε ο πρόεδρος- είναι η δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου του Σπαρτιατικού σε ιδιόκτητο οικόπεδο, που κληροδοτήθηκε στο σύλλογο από τον αείμνηστο Σπαρτιάτη Λεωνίδα Μανουσκάκη. «Η δημοτική αρχή αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρότασή μας και μάλιστα αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η σύμβαση με το Δήμο Σπάρτης για την παραχώρηση του οικοπέδου, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων για την ανέγερση του γυμναστηρίου».

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Αρχών:
«Η έκδοση του λευκώματος ενός σωματείου που έχει να κάνει με το περίφημο σπαρτιατικό ιδεώδες δείχνει ότι αυτό το λεύκωμα αποτυπώνει μέσα του την ψυχή και τη ζωή της πόλης», ανέφερε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. Υπογράμμισε δε, πως «έφτασε η ώρα, η βούληση του Σπαρτιάτη Λεωνίδα Μανουσάκη, να γίνει πραγματικότητα και να κατασκευαστεί το νέο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο του Συλλόγου». «Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τους εμπνευστές της δημιουργίας του λευκώματος συνεχάρη με τη σειρά του ο βουλευτής κ. Νεοκλής Κρητικος και εξέφρασε ευχαριστίες για το ιδιαίτερο αφιέρωμα που γίνεται στο πρόσωπό του μέσα από αυτό, καθώς υπήρξε πρωταθλητής στίβου, ανεβάζοντας την φανέλα του Σπαρτιατικού στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. «Θα είμαι πάντα δίπλα στον ΣΓΣ με όλες μου τις δυνάμεις και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιήσει τους στόχους του», ανέφερε ο κ. Κρητικός. 

Την προσφορά του συλλόγου στις νέες και τους νέους της πόλης εξήρε ο βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης, δηλώνοντας πως «η διέξοδος που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια στη νεολαία του τόπου μας είναι ανεκτίμητης αξίας».
«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου γιατί αυτή τη στιγμή σας μιλώ ως παλιός πρωταθλητής του Σπαρτιατικού και έχω μπροστά μου τον προπονητή μου κ. Γιάννη Χιώτη», ανέφερε ο θεματικός αντιπεριφερειάρης κ. Νίκωνας Τζινιέρης στον χαιρετισμό του. Ευχαριστώντας, ως μέλος του ΣΓΣ, τους παρευρισκόμενους, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο του συλλόγου για την έκδοση του λευκώματος, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορική αθλητική διαδρομή της οικογένειάς του, καθώς τη δεκαετία του 1940 υπήρξε πρωταθλητής του συλλόγου ο πατέρας του, ο αείμνηστος Σπύρος Τζινιέρης, ενώ τη δεκαετία του 1970 ο ίδιος και η αδερφή του Ελένη.

«Ο Σπαρτιατικός είναι ένας πραγματικός αθλητικός κόμβος, όχι μόνο για την πόλη της Σπάρτης αλλά και για ολόκληρη τη Λακωνία», σημείωσε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας. Αναφερόμενος στην επικείμενη δημιουργία του νέου αθλητικού κέντρου, τόνισε πως «έχουμε βάλει σκοπό να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται και να προχωρήσουμε στην ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου που θα κοσμεί την πόλη μας». Στόχος του Δήμου Σπάρτης -όπως δήλωσε ο κ. Δούκας- είναι η μετατροπή της λακωνικής πρωτεύουσας σε παγκόσμιο κέντρο υπαίθριου αθλητισμού και αυτό θα επιτευχθεί και με την συνεργασία των αθλητικών συλλόγων του τόπου μας. «Είμαστε δίπλα στον Σπαρτιατικό για ό,τι χρειαστεί», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης. 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης κ. Σταύρος Περγαντής, αποδίδοντας μνεία στην πολυετή παρουσία και δραστηριότητα του ΣΓΣ, δήλωσε πως ο σύλλογος έχει υπάρξει «φυτώριο υγιών αθλητών και δυναμικών προσωπικοτήτων». «Πολύτιμο ντοκουμέντο, με όχημα την ιστορική έρευνα που διασώζει και διατρέχει σε ολόκληρο το ιστορικό φάσμα του συλλόγου», χαρακτήρισε ο κ. Περγαντής το λεύκωμα, ενώ συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για να βρει το δρόμο του προς τους αναγνώστες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης, κ. Σπύρος Καπράλος, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την παρουσία του στην Σπάρτη. «Αντιλαμβανόμενος ότι ο Σπαρτιατικός ΓΣ είναι ένα από τα πέντε αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της χώρας, θεώρησα χρέος και τιμή μου να παρευρεθώ στην παρουσίαση του ιστορικού αυτού λευκώματος», είπε.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Καπράλος, προέτρεψε τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών σε μια αγαστή συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο όραμα του συλλόγου για τη δημιουργία Κλειστού Αθλητικού Κέντρου. «Όλοι μαζί θα κάνετε αυτό που πρέπει, ώστε να μπορέσει αυτό το έργο να γίνει γρήγορα πραγματικότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, ευχόμενος ο σύλλογος να γιορτάσει και τα επόμενα 125 χρόνια δραστηριότητάς του.

Το συγκινητικό ταξίδι στο χρόνο για να γνωρίσει το κοινό τις σπουδαίες προσωπικότητες που αγκάλιασαν το σύλλογο από τη στιγμή της γέννησης της ιδέας του και όλους εκείνους που υπήρξαν η αφορμή να ιδρυθεί και να μεσουρανήσει, έκανε η φιλόλογος και συγγραφέας κ. Μεταξία Παπαποστόλου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ιστορία της σύγχρονης Σπάρτης διαπερνάται μέσα από την ιστορία του Σπαρτιατικού. Παρακολουθώντας κανείς την ιστορία του συλλόγου μπορεί να βιώσει την ιστορία της πόλης για πολλά χρόνια». 

Παρουσιάζοντας τη λαμπερή πορεία του ΣΓΣ, όχι μόνο την αθλητική αλλά και την πολιτιστική, μέσα από αγώνες, μετάλλια, αθλητικές νίκες και προκρίσεις αλλά και μουσικές εκδηλώσεις, η κ. Παπαποστόλου ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους, ενώ αποκάλυψε ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που οι νεότεροι αγνοούν. 

Ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερα συγκινητική της παρουσίαση, ευχαρίστησε θερμά το ΔΣ του Σπαρτιατικού για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό της, να συμμετέχει στην έρευνα και στη συγγραφή του λευκώματος. «Ήταν ένα σχολείο για μένα. Το λεύκωμα το χρωστάμε σε εκείνους που έχουν φύγει όσο και στα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Έπειτα, το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αθλητικός δημοσιογράφος και  πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, που χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά» τη συμμετοχή του στην παρουσίαση του ιδιαίτερου και ιστορικού αυτού λευκώματος. 

«Θέλω να σας πω, ότι όταν ο κ. Πριστούρης μου παρέδωσε το λεύκωμα και όταν το ξεφύλλισα ειλικρινά εντυπωσιάστηκα με την ιστορία και τη δραστηριότητα του συλλόγου. Το γεγονός ότι ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος, δεν έχει προβληθεί όπως του πρέπει είναι ευθύνη όλων μας», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος. 

Στη συνέχεια τόνισε πως έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος ακούγοντας όλους τους ομιλητές να αισθάνονται το σύλλογο «κομμάτι δικό τους», ενώ έκανε αναφορά και στους ανθρώπους που λάτρεψαν και αφιέρωσαν στον Σπαρτιατικό τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, όπως τον αείμνηστο Ανδρέα Χιώτη που υπήρξε πρόεδρός του επί 40 χρόνια. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών πλακετών στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, τον αθλητικό δημοσιογράφο κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης κ. Σταύρο Περγαντή, από το δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Μοιράγια και τον πρόεδρο του Σπαρτιατικού κ. Παναγιώτη Πριστούρη αντίστοιχα.

Φωτογραφίες: Νίκος Κεχαγιάς, Κων/νος Κουτσουράκης

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti