«Ο Γιώργος ο ταλαίπωρος»

γράφει η Αννίτα Γιατράκου-Λούβη
Παρασκευή, 06 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Διάβασα στον «ΛΤ» το χρονογράφημα του κ. Β. Μητράκου σχετικά με τον άνθρωπο που έχει γίνει πια η μάρκα «depositata» μπροστά στην «Alpha Bank» της Σπάρτης.

Ο Γιώργος ο ταλαίπωρος -όπως αυτοαποκαλείται- εδώ και χρόνια, ακολουθούμενος από τη θλιβερή σύντροφό του και ένα μέρος από το νοικοκυριό που σέρνουν μαζί τους, αποτελούν τη μόνιμη εικόνα της βιτρίνας της πόλης μας που βρίσκεται στη διασταύρωση δύο κεντρικών λεωφόρων: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Λυκούργου.
Εκεί ήταν τα παλαιότερα χρόνια το καφενείο του «Πουρνού», αργότερα αντικαταστάθηκε με το πολυτελές ζαχαροπλαστείο «Φλοράλ» και τέλος αγοράστηκε το οικόπεδο από την Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και στεγάζει μόνιμα σήμερα την «Alpha Bank».
Μπροστά σ’ αυτή την τράπεζα, χρόνια τώρα βλέπουμε τη φιγούρα του Γιώργου, πότε με το κασελάκι του και πολλές φορές μετά της συντρόφου του, καθιστόν ή μισοξαπλωμένο, πάντοτε όμως κουστουμαρισμένο, φορώντας τα μαύρα τεράστια γυαλιά του, που κρύβουν τις διαστάσεις του μικρού κεφαλιού του, ενώ τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται και με ένα πούρο που καπνίζει αρειμανίως λες και θέλει να ζηλώσει την υψηλή εμπορική σχέση του με τους διευθυντάδες της «…Bank».
Αυτό το ζευγάρι του Γιωργάκη είναι συμπαθές και χρήζει βοηθείας και κατανόησης, σίγουρα όμως δεν είναι εκείνη η εικόνα που θα ’πρεπε να προβάλει η βιτρίνα μας για να υποδέχεται τον κάθε επισκέπτη της στη μικρή αλλά γνωστή παγκοσμίως πόλη μας.

Η Σπάρτη μας πολλά ωραία έχει να δείξει και άλλα τόσα, τα οποία ο καθένας μας μπορεί να θαυμάσει ή να εκτιμήσει. Δεν θα σταθώ στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Σπάρτης και του Μυστρά ούτε στη χιλιόχρονη ιστορία και τους ήρωές της.
Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η Σπάρτη έχει μια μοναδική ρυμοτομία χάρη στο βαυαρικό σχέδιο, διαθέτει επίσης ένα αποχετευτικό σύστημα που λειτουργεί σωστά και δεν πλημμυρίζουμε με την πρώτη νεροποντή όπως σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ τα σκουπίδια δεν στοιβάζονται για να βρωμάνε αζήτητα στα πεζοδρόμια και δεν σαπίζουν όπως -κακή ώρα- στο γειτονικό μας λιμάνι!...

Εδώ, αγαπητοί μου συμπολίτες, έχομε και τα λουλούδια μας και τις νησίδες μας με την πρασινάδα μας, τους φοίνικες και τις τριανταφυλλιές μας. Όσο για τους δρόμους μας, δεν είναι σκοτεινά σοκάκια για να ευνοούν τα ύπουλα και επικίνδυνα στοιχεία που παραμονεύουν να βλάψουν τον ανυποψίαστο πολίτη.
Σας ομολογώ πως όταν φεύγω από τη Σπάρτη νομίζω ότι στενεύει ο ορίζοντας, δυσκολεύεται η αναπνοή μου και δεν σκέφτομαι άλλο παρά το γυρισμό μου στον Παράδεισό της!...

Αυτή τη Σπάρτη λοιπόν ας τη φροντίσουμε με κάθε τρόπο. Το δε Γιωργάκη μας δεν θα τον κουράσουμε ούτε θα του στερήσουμε τίποτα, αν τον προστατέψουμε και του εξασφαλίσουμε μια άνετη διαβίωση με στέγη, τροφή, θέρμανση, καθαριότητα και ιατρική περίθαλψη στα τόσα ευαγή ιδρύματα που υπάρχουν στην πόλη μας.
Με αυτή τη λύση θα του έχει εξασφαλιστεί και το άνετο βολτάρισμα «στας ρύμας και τας οδούς» της πόλης μας, πράγμα που σφόδρα επιθυμεί και τον εκφράζει, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό άτομο ο Γιώργος και δεν επιτρέπεται να του στερήσουμε την ευκαιρία να δηλώνει «δημοσία» τις απόψεις του ως «περιπατητικός φιλόσοφος» που είναι.

Μακάρι λοιπόν να βρεθεί η χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν όλοι^ και ο Γιώργος και όσοι διαφωνούν με τη θέση που έχει καταλάβει.
Αυτά τα λέω για να δείξω το δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε απροστάτευτος άνθρωπος που δεν έχει τη στοιχειώδη φροντίδα διαβίωσης. Τη φροντίδα όμως αυτή μπορεί να την αποκτήσει αρκεί να το θέλει ο ίδιος!
Αρκεί να το δέχεται ο ίδιος!

Η πόλη μας και ιδιαίτερα η Εκκλησία μας προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και έχει πάντα τη ζεστή της αγκαλιά ανοιχτή σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος