«30 ημέρες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ»

της γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας
Σάββατο, 07 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης. Με σεβασμό στην εκλογική κρίση των πολιτών και στη νωπή λαϊκή εντολή, θα ήθελα να συμβάλω στο δημοκρατικό διάλογο κάνοντας τις παρακάτω διαπιστώσεις.


 1. Ενώ συμπληρώθηκε ήδη το 1/3 της πολυδιαφημισμένης διακυβέρνησης των 100 ημερών, για πρώτη φορά οι περισσότεροι υπουργοί έχουν αλληλοαναιρούμενες ή αμφισβητούμενες αρμοδιότητες, τα υπουργεία και οι Περιφέρειες δεν έχουν γενικούς γραμματείς, οι δημόσιοι οργανισμοί και τα νοσοκομεία δεν έχουν διοικήσεις, μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων δεν γνωρίζουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο και την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Συνέπεια, η αδράνεια της κρατικής μηχανής με συνεπακόλουθα αποτελέσματα στην κοινωνία και την αγορά.
 

2. Η ανακολουθία λόγων -όχι μόνο προεκλογικών- και πράξεων είναι πλέον καθημερινή επικαιρότητα. Δεσμεύονταν ότι δεν θα επιβάλουν έκτακτες εισφορές και σήμερα τις επιβάλλουν. Δεσμεύονταν ότι δεν θα επιβάλουν έμμεσους φόρους και σήμερα τους επιβάλλουν. Υπόσχονταν ότι θα χορηγήσουν επίδομα θέρμανσης 300 έως 500 ευρώ και σήμερα το ξεχνούν απροσχημάτιστα. Υπόσχονταν κλιμακωτό επίδομα έως 1.300 ευρώ για όλους όσοι είχαν οικογενειακό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και σήμερα εξαιρούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες από τους δικαιούχους, όπως ελεύθερους επαγγελματίες, άγαμους, ζευγάρια χωρίς παιδιά, νέους της γενιάς των 700 ευρώ και των stage. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαιούχοι των 1.300 ευρώ είναι μόνο 1.500 οικογένειες (με έξι παιδιά και άνω) σε ολόκληρη τη χώρα.


 3. Ενώ προαναγγέλλουν την κατάργηση του ΕΤΑΚ το 2010, επιβάλλουν έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της επιβάρυνσης των ακινήτων. Με την επαναφορά, δε, των φόρων γονικής παροχής και κληρονομιάς, επιβαρύνεται αλόγιστα η ιδιοκτησία της μέσης ελληνικής οικογένειας και δίνεται χαριστική βολή στην οικοδομική δραστηριότητα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.


 4. Έσπειραν ανέμους στο λιμάνι του Πειραιά και σήμερα η αγορά θερίζει τις θύελλες των αλόγιστων προεκλογικών δεσμεύσεων για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κινεζική εταιρεία «Cosco».


 5. Καταργούν το μέτρο της απόσυρσης, αλλά αυξάνουν τα τέλη κυκλοφορίας, επιβαρύνοντας τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων ΙΧ και κυρίως τα παλαιότερα οχήματα, τα επαγγελματικά, τα αγροτικά. Οι θιασώτες της «πράσινης ανάπτυξης» ένα περιβαλλοντικό μέτρο το μετατρέπουν σε καθαρά φοροεισπρακτικό.


 6. Την πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ ο σεβασμός των δημοκρατικών κανόνων και η τήρηση της αρχής της συνέχειας του κράτους απέκλειαν φαινόμενα ρεβανσισμού και κομματικών διώξεων. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται σήμερα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο Δημόσιο (stage) και οι συμβασιούχοι ορισμένου έργου, πέρα από τη διαφαινόμενη σκληρότητα, θυμίζει κι εποχές διαχωρισμών, που ελπίζουμε ότι δεν θα αναβιώσουν στην ελληνική κοινωνία.


 7. Ήδη έχουν εκδηλωθεί σοβαρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα λάθη, τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, αλλά και τη συμπεριφορά των υπουργών που κύριο προσόν τους ήταν ότι ανήκαν στο προεδρικό περιβάλλον. Κραυγαλέο δείγμα αυτής της συλλογικής αντίδρασης ήταν η εκλογή γραμματέα του ΠΑΣΟΚ με υπερψήφιση μόνο από το 42% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.


 8. Η αυξανόμενη εγκληματικότητα και η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζονται ούτε αφήνοντας την ΕΛΑΣ χωρίς αρχηγό για πάνω από 15 ημέρες ούτε μετατρέποντας τα αστυνομικά τμήματα σε ΚΕΠ, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός.


 9. Χαρακτηριστικό του πόσο ανέτοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η Βουλή παρέμεινε κλειστή για 2,5 εβδομάδες λόγω έλλειψης νομοσχεδίων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που της επιτρέπει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο ελληνικός λαός επένδυσε ελπίδες και προσδοκίες, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, σε ένα κόμμα που επικαλέστηκε ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ελπίζουμε τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι απλώς έλλειψη συντονισμού και όχι έλλειψη σχεδίου, λύσεων και απαντήσεων στις κρίσιμες για τον τόπο επιλογές.


                                                                                                                     Φεβρωνία Πατριανάκου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος