Του καιρού τα γυρίσματα

Συγχαρητήρια? Και «φύγε» σε καθαρούς ουρανούς!
Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

(Όταν οι λαοί ελευθερώνονται,τα «τζάκια» παγώνουν)

Μπράβο στον Αβραμόπουλο -το γιο του απλού «χωροφύλακα»-, που πρώτος εκείνος ζήτησε να ξεβουβαθεί ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας για να εκλέξει η «βάση» τον Αρχηγό. Και εύγε, βεβαίως, στο χαμογελαστό παλικάρι, τον Αντώνη το Σαμαρά -το τρισεγγόνι του «σαμαρά»-, που ανέβηκε επαξίως στον επίζηλο θώκο…
Έτυχε να γνωρίσω τον Αντώνη το Σαμαρά τότε που ήταν παιδί, κατά τη δεκαετία του 1960.
Θυμάμαι ότι…
Η ενδιαφέρουσα ιστορία έχει ως εξής:
Σε μια λαϊκή -σχεδόν- γωνιά του Κολωνακίου πάνω από τη Δεξαμενή και ακριβώς στην οδό Ξενοκράτους, στην οποία λειτουργούσε Λαϊκή Αγορά, σε μια κοινότατη αστική πολυκατοικία έμενε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο φιλόσοφος και πολιτικός. Ο Π. Κανελλόπουλος πέραν των πολλών υπουργικών θέσεών του εχρημάτισε αντιπρόεδρος των Κυβερνήσεων Καραμανλή, αρχηγός της «ΕΡΕ» (με «δαχτυλίδι») και ακολούθως Πρωθυπουργός της χώρας έως το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967, τότε που, κλωτσώντας με βαναυσότητα την πόρτα του διαμερίσματός του ένας λοχαγός, των συνέλαβε απροσδοκήτως η Χούντα.
Στην πολυκατοικία αυτή ο υποφαινόμενος ήταν φρουρός του Κανελλόπουλου -εκ περιτροπής- επί πολλά χρόνια, από το 1959 έως και το 1967.
Όμως στην ίδια πολυκατοικία έμενε τότε και η οικογένεια του Κωνσταντίνου Σαμαρά -του γιατρού-, με το μικρότερο γιο του, τον Αντωνάκη, να ξεχωρίζει ιδιαίτερα σ’ αυτό το σπίτι, με τη ζωηρότητα, την ευφυΐα και το σαγηνευτικό του χαμόγελο. Ήταν το αγαπημένο παιδί της πολυκατοικίας, των θυρωρών Μαρίας και Βασίλη, καθώς και ημών των εναλλασσομένων φρουρών του Κανελλόπουλου.
Θυμάμαι ότι του ζητούσα να μου κατεβάζει από το σπίτι του στο ισόγειο της φρουράς σταυρόλεξα, να τα λύνω για να περνάω την ώρα μου. Άρεσε επίσης στον Αντωνάκη -έτσι τον λέγαμε τότε- να βλέπει ερευνητικά τα περίστροφα που είχαμε στη ζώνη μας, γιατί μας έβλεπε -μικρό παιδί καθώς ήταν- ως «καουμπόϋδες», κατά τη μόδα της εποχής.
…Και έτσι καθώς ήταν ζωηρό και αρρενωπό αγοράκι (13-15 χρονώ) τον είχε ερωτευθεί μυστικά μια κοπελίτσα που έμενε σε διπλανή μονοκατοικία, Μαιρούλα ήταν τ’ όνομά της. Κάθε πρωί λοιπόν που ο Αντωνάκης έφευγε για το σχολείο του, η Μαιρούλα εκείνη (9-11 χρονώ θα ήταν) παραφύλαγε από δίπλα να τον δει, έστω για λίγο.
Πολλές φορές που δεν κατάφερνε να τον δει -γιατί έφευγε ενωρίτερα-, ρωτούσε εμένα: «Έφυγε ο Αντωνάκης;». Και αυτοστιγμεί φευγαλέα θλίψη εσκίαζε το γλυκό προσωπάκι της Μαιρούλας εκείνης, της ερωτευμένης με το Σαμαρά.
Ο Αντωνάκης δεν ήξευρε τίποτα.
Το έμαθε όταν -πριν από λίγα χρόνια- το διάβασε στο «Λακωνικό Τύπο», που το είχα και πάλι δημοσιεύσει. Το φύλλο εκείνο της εφημερίδας μας το έδειξε στον Αντώνη ένας εκλεκτός Λάκων, ο οποίος υπηρετούσε εις τις Βρυξέλλες…
Αυτά τα χαριτωμένα θυμάμαι -μεταξύ πολλών άλλων- από τα χρόνια εκείνα.
Κύριε Πρόεδρε της «Νέας Δημοκρατίας»…
Κύριε Πρόεδρε της «Νέας Δημοκρατίας», ο λαός τον οποίο ΑΛΗΘΙΝΑ συμπαθείς και σε αγαπά σε προορίζει -όταν έλθει ο καιρός- για Πρωθυπουργό. Ο κόσμος και όχι το Κολωνάκι σε ανεβάζουν στους υψηλούς θώκους ευθύνης.
Θα τολμούσα λοιπόν να σου ειπώ ν’ αφήσεις το Κολωνάκι -ό,τι δηλαδή αυτό συμβολίζει- και να εγκατασταθείς ως Πρόεδρος του λαϊκού κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» σε καθαρότερους Ουρανούς αυτής της χώρας. Πάρε μαζί σου -με σεβασμό- τα κάδρα των υψηλών και διακεκριμένων προγόνων σου, Πηνελόπης Δέλτα, Ζάννα, Μπενάκηδων και λοιπών, βάλε δίπλα τους τη φωτογραφία του μακρινού λαϊκού προγόνου σου και καλού μάστορα, του «σαμαρά». Και δώσε στη «Νέα Δημοκρατία» νέα πνοή. Και αυτό να το κάμεις με τη «βάση», με τον κόσμο δηλαδή που σε ψήφισε. Που σε αγκάλιασε και ελπίζει… Που περιμένει από σένα και τους συνεργάτες σου εθνική περηφάνεια, δικαιοσύνη και ανθρωπιά.
Η πνοή του κόσμου σε ανέβασε στο πλατύσκαλο. Η ίδια η πνοή του λαού θα Σας ανεβάσει στην κορυφή.
Αυτή είναι η λαμπρότητα της Δημοκρατίας.
                                                                                                                          Μηνάς Αναστασάκης 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος