«Οδοιπορώντας μεταξύ ουρανού και γης στον Καβο-Μαλιά»

Έπειτα από μια μικρή ξεκούραση, στο χώρο αυτό, αναχωρούμε για το ναό του Αγίου Γεωργίου του «εν Μαλεώ ασκήσαντος», που...
Πέμπτη, 11 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Έπειτα από μια μικρή ξεκούραση, στο χώρο αυτό, αναχωρούμε για το ναό του Αγίου Γεωργίου του «εν Μαλεώ ασκήσαντος», που βρίσκεται σε ικανή απόσταση, ανατολικά από τη μονή της Αγίας Ειρήνης. Το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτόν είναι πολύ κατηφορικό και απότομο. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, αισθάνεσαι δέος, βλέποντας το χάος που ανοίγεται κάτω απ’ τα πόδια σου. Ο μικρός τρουλλωτός ναός του Αγίου Γεωργίου, με τις υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες, που χτίστηκε πριν από το 16ο αιώνα, είναι χτισμένος σ’ ένα βραχώδη εξώστη, που βλέπει προς το Μυρτώο Πέλαγος. Στο μέρος αυτό υπάρχουν ίχνη από ένα μοναστηριακό οικοδομικό συγκρότημα, που χτίστηκε μάλλον σε δυο φάσεις και περιλάμβανε και άλλους δύο ναούς: της Αγίας Ειρήνης και των Αγίων Τεσσαράκοντα. Ανάβουμε κερί και συλλογιζόμαστε πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της πίστης, η οποία υπερνικά όλες τις φυσικές δυσκολίες και τα εμπόδια προς δόξα του Τριαδικού μας Θεού!
Στην επιστροφή για τη μονή της Αγίας Ειρήνης ο π. Παναγιώτης μας προτείνει να κατέβουμε προς την απόκρημνη ακτή, για να δούμε τη λεγόμενη «κοκκαλιάρα». Και πράγματι μετά από μια δύσκολη κατάβαση βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα βραχώδες σπήλαιο γεμάτο από ανθρώπινα οστά! Πρόκειται για διαλυμένους σκελετούς ενήλικων ατόμων, από τους οποίους απουσιάζουν τελείως τα κρανία! Είναι ένα από τα μυστήρια του Καβο-Μαλιά! Ιστορικές μαρτυρίες δεν υπάρχουν, ούτε έχει γίνει κάποια επιστημονική έρευνα! Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, που διασώζονται, τα οστά αυτά ανήκαν σε ανθρώπους που σφαγιάστηκαν σε κάποια πειρατική επιδρομή κι ενταφιάστηκαν ομαδικά σ’ αυτή τη σπηλιά, αφού το χώμα εδώ πέρα είναι δυσεύρετο. Όσον αφορά τα κρανία που λείπουν λέγεται πως, πριν από χρόνια, ήλθε κάποιο άγνωστο καράβι και το πλήρωμά του τα συνέλεξε δήθεν για μελέτη! Έκτοτε αγνοούνται!
Φτάνουμε στην Αγία Ειρήνη και καθόμαστε για πρόχειρο κι ελαφρύ φαγητό. Ο π. Παναγιώτης έχει φροντίσει να φέρει νηστίσιμα παραδοσιακά σκαλτσουνάκια, λουκούμια και φυσικούς χυμούς για όλους. Ξεκουραζόμαστε απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου και συζητώντας τις εντυπώσεις μας από τη μέχρι τώρα πορεία μας στον Καβο-Μαλιά. Κατόπιν μια μεγάλη ομάδα ακολουθεί τον π. Παναγιώτη με σκοπό να επισκεφτεί το ασκητήριο του Οσίου Θωμά. Παρά τις διαβεβαιώσεις των οδηγών μας, πως είναι σε κοντινή απόσταση και προσβάσιμο, διαπιστώνουμε στην πράξη πως πρόκειται για ένα δύσβατο, ανηφορικό, γεμάτο επικίνδυνα σημεία μονοπάτι, που καταλήγει σ’ ένα μεγάλο βράχο. Στη ρίζα αυτού του βράχου είναι χτισμένη μια μικρή καμάρα, χωρίς καμιά ανθρώπινη άνεση, στην οποία έζησε επί πολλά έτη ο άγιος αυτός «ως όρνις εν αβάτοις τόποις ασκητεύων»!
Εκτός απ’ το ασκητήριο τούτο υπάρχει κι ένα δεύτερο, το οποίο είναι απρόσιτο και μόνο καλά εκπαιδευμένοι ορειβάτες-αναρριχητές μπορούν να το επισκεφτούν. Είναι μια σπηλιά σ’ έναν κατακόρυφο βράχο, πολύ πάνω από το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, η οποία είναι φραγμένη με ένα χειροποίητο πέτρινο τοίχο. Λέγεται πως σ’ αυτήν, πριν από πολλά χρόνια, κατόρθωσε να εισέλθει ένας τολμηρός τσοπάνης της περιοχής και το μόνο που βρήκε ήταν κάποια σαπισμένα σανίδια, ίσως από ασκητικό κρεβάτι του Οσίου Θωμά.
Μόλις κατεβήκαμε, στο χώρο της μονής, το απόγευμα είχε προχωρήσει. Ο π. Παναγιώτης μας κάλεσε όλους στο μικρό καθολικό, για να παρακολουθήσουμε τον εσπερινό. Όσοι δεν χωρέσαμε καθόμαστε έξω στον μικρό εξώστη, αγναντεύοντας το πέλαγος, ενώ ο γιατρός με το δάσκαλο Παναγιώτη Λιβανό διαβάζουν τον εξάψαλμο και ψέλνουν τα κατανυκτικά εσπερινά τροπάρια, δοξάζοντας το Θεό, «ελθόντες επί την ηλίου δύσιν»!
Φτάνει η ώρα της επιστροφής. Βγάζουμε ομαδικές αναμνηστικές φωτογραφίες και ο πατήρ Παναγιώτης μας ευχαριστεί για την ανταπόκρισή μας στην πρόσκλησή του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλοι μας, εκ βάθους καρδίας, το γιατρό κ. Μιχαλέτο για την ολοπρόθυμη προσφορά του στην πορεία αυτή. Ύστερα παίρνουμε και πάλι το μονοπάτι, αντίστροφα τώρα. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή η ανηφορική κλίση του ήταν μεγάλη και μας δυσκόλεψε αρκούντως, αλλά με τη βοήθεια του Θεού και των αγίων του Καβο-Μαλιά, τα καταφέραμε. Έτσι, πριν ακόμα ο ήλιος βασιλέψει, είχαμε φτάσει στο τέρμα του μονοπατιού. Μια μέρα γεμάτη αξέχαστες εικόνες, στιγμές κι εμπειρίες έφτανε στο τέλος της, χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό πρόβλημα.
Αποχαιρετούμε τους φίλους και συνοδοιπόρους μας, δίνοντας την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σε μια ανάλογη πεζοπορία και κατεβαίνουμε με τα πόδια προς την κοντινή παραλία, στην οποία υπάρχει το λεγόμενο «απολιθωμένο δάσος». Ο τόπος είναι εξωπραγματικός, λες και βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη! Κοντά στη θάλασσα προβάλλουν συμπλέγματα, κοφτερών αμμουδερών βράχων, που είναι γεμάτοι από όστρακα! Απ’ αυτά καταλαβαίνουμε πως κάποτε εδώ ήταν ο βυθός της αρχέγονης θάλασσας. Κι ανάμεσά τους όρθιες στήλες κορμών (;) και στο απολιθωμένο έδαφος στρογγυλές τρύπες, που δείχνουν την παλιότερη ύπαρξη ανάλογων σχηματισμών. Λίγο πιο πάνω έχουν τοποθετηθεί επεξηγηματικοί πίνακες, που δίνουν πληροφορίες για την γεωμορφολογική κατάσταση αυτού του τόπου, την παλαιοντολογική του χλωρίδα και τους θαλάσσιους οργανισμούς που ζούσαν στο βυθό της θάλασσας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Όπως είναι γνωστό κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν ότι αυτοί οι απολιθωμένοι οργανισμοί είναι δέντρα και διατείνονται πως πρόκειται για κάποια πλάσματα των βυθών που δημιούργησαν αυτά τα ασβεστώδη περιβλήματα, τα οποία μοιάζουν με κορμούς. Άσχετα με το ποια πλευρά έχει δίκιο η αλήθεια είναι πως αξίζει κανείς να επισκεφτεί αυτό το καταπληκτικό μέρος, που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο!
                                                                                                                              (συνεχίζεται)
                                                                                                                          Γιάννης Μητράκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα