Χρονογράφημα Προς Υποψηφίους Άρχοντας, λόγος συμβουλευτικός

Αγαπητοί φίλοι,   Ξέρω ότι τις ημέρες αυτές και μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη, έχετε αγώνα δύσκολο. Πρέπει να πείσετε...
Πέμπτη, 04 Νοέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αγαπητοί φίλοι,
 
Ξέρω ότι τις ημέρες αυτές και μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη, έχετε αγώνα δύσκολο. Πρέπει να πείσετε τον κυρίαρχο λαό να σας ψηφίσει… Να τον πείσετε ότι ο καθένας σας είναι ο πιο καλός, ο πιο κατάλληλος, ο πιο χρήσιμος. Όμως, ο λαός δεν πείθεται εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας, μαθαίνοντας από ειδικούς τα τερτίπια της δουλειάς. Ακούστε έναν απ’ αυτούς τους ειδικούς. Είναι πολύ παλιός, το 64 πΧ έζησε, όμως δεν πάλιωσε. Όσα μας άφησε αποτελούν το διαχρονικό ευαγγέλιο της πολιτικής απάτης. Τον ακούμε:
 
«Κόιντος Τύλλιος Κικέρων, Πραίτωρ, Διοικητής της Επαρχίας της Ασίας,
 
Προς τον αδελφό μου Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα, Υποψήφιο Ύπατο.
 
Αδελφέ, χαίρε.
Ξέρω, περνάς δύσκολες ώρες. Κάθε προεκλογική περίοδος είναι δοκιμασία. Διότι πρέπει να κατεβείς πολύ χαμηλά, μέχρι το φτωχολαό, την πλέμπα, αν θέλεις να γίνεις Ύπατος. Αληθινή δοκιμασία επαναλαμβάνω.
 
Γι’ αυτό σου γράφω σήμερα, για να σου υπενθυμίσω κάποιες βασικές αρχές και αλήθειες, που πρέπει να τις έχεις προ οφθαλμών σε κάθε σου επαφή με το λαό.
 
Στον προεκλογικό σου αγώνα δεν έχουν καμιά θέση οι ενδοιασμοί, οι ηθικολογίες και οι αμφιταλαντεύσεις. Μπορείς κατά την προεκλογική εκστρατεία να κάνεις χωρίς ντροπή ό,τι δε θα έκανες ποτέ στην καθημερινή ζωή, να επιδιώκεις τη φιλία ανθρώπων που άλλοτε θα το θεωρούσες αναξιοπρέπεια.
 
Μη λησμονήσεις ποτέ ότι σε προεκλογική περίοδο όλα επιτρέπονται. Αν δεν έχεις πάρε - δώσε με κάθε λογής ανθρώπους, είσαι υποψήφιος για κλάματα, ένα τίποτα.
 
Πρέπει να επιλέγεις σε κάθε περιοχή τους κατάλληλους πράκτορες - διαφημιστές. Να τους μιλήσεις προσωπικά, να τους δέσεις με την υπόθεση σου, έτσι που να αγωνιστούν για σένα, σαν να είναι δική τους υπόθεση. Να τους υπενθυμίζεις συνέχεια ότι από την επιτυχία σου έχουν κι εκείνοι λαμβάνειν.
 
Να προσέχεις τις δημόσιες εμφανίσεις σου. Να συνοδεύεσαι πάντοτε από ανθρώπους όλων των τάξεων, αξιωμάτων και ηλικιών. Και το σπίτι σου ανοιχτό μέρα - νύχτα. Να κουβεντιάζεις φιλικά με όλους, να δείχνεις ενδιαφέρον για καθένα χωριστά, έτσι που να νιώθουν πως τους προσέχεις και τους ξεχωρίζεις.
 
Πίεσε τον εαυτό σου να δείχνεις ευγένεια και ευπροσηγορία προς τους ψηφοφόρους. Αλλά δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται και κολακεία. Στην καθημερινή ζωή μπορεί αυτό να φαίνεται άθλιο και εξευτελιστικό, αλλά για τον υποψήφιο είναι απαραίτητο. Πρέπει να μεταμορφώνεσαι ανάλογα με τις περιστάσεις. Μπορείς να λες και να ξελές, χωρίς να κοκκινίζεις. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να σε ελέγχει, αυτό θα είναι παρακμή. Να προσαρμόζεις το ύφος, τη φυσιογνωμία, τα λόγια σου στη σκέψη και τα αισθήματα των γύρω σου.
 
Οι δημόσιες εμφανίσεις σου πρέπει να είναι επιβλητικές και πομπώδεις, να έχουν λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και λαϊκό χρώμα. Κι ας μη λησμονείς ότι βρίσκεσαι στη Ρώμη, πόλη γεμάτη παγίδες, όπου βασιλεύει η απάτη και η κάθε λογής αχρειότητα, όπου πρέπει να αντιμετωπίσεις την αυθάδεια, την προσβλητική αλαζονεία, την κακοήθεια, την καταφρόνηση και την ενοχλητική συμπεριφορά τόσων ανθρώπων.
 
«Ξέρω πως αυτά που σε συμβουλεύω είναι δύσκολα. Ξέρω τα αισθήματα που τρέφεις για την πλέμπα. Όμως, να σε παρηγορεί η σκέψη ότι σε λίγο, μόλις τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας και κατασταθείς στο υπούργημά σου, θα πάρεις εκδίκηση. Θα περνάς και αυτοί θα σε χειροκροτούν, θα σε φοβούνται, θα σκύβουν το κεφάλι κι εσύ θα περνάς νικητής και τροπαιούχος, ξεχνώντας όσα έπαθες, βιάζοντας τη συνείδηση σου.
 
Όμως, η ημέρα αυτή αργεί. Γι’ αυτό πρόσεξε μην αδρανήσεις. Μάθε το πρόγραμμα του αντιπάλου και υποσχέσου πολύ περισσότερα. Αλλά πρόσεξε, γιατί και ο αγράμματος λαός έχει κάποιο μέτρο. Μην το ξεπεράσεις και αποδειχτείς ψεύτης και απατεών. Απατεών και ψεύτης θα είσαι εκ των πραγμάτων, αλλά να μην αποκαλυφτείς.
 
Όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημέρα της εκλογής, μην ησυχάζεις καθόλου. Κατέβα στην αγορά, μίλησε με τους εμπόρους, βεβαίωσε τους Τραπεζίτες ότι επιτελούν θεάρεστο έργο, παίνεψε τους γεωργούς, όμως προσοχή μη σε ακούσουν οι έμποροι, σε όλους να τάξεις κάτι, να καταλάβουν ότι ο καθένας χωριστά είναι το αντικείμενο των σκέψεων σου.
 
Αδελφέ.
Άφησα τελευταία την πιο σπουδαία μου συμβουλή. Η ψήφος αγοράζεται. Παζάρεψε την. Τάξε θέσεις και αξιώματα. Πλήρωσε ακριβά και μη φοβάσαι Όλα θα πληρωθούν από το Δημόσιο κορβανά. Δε θέλω να σου υποδείξω τα αυτονόητα.
 
Εύχομαι να επιτύχεις.
Σε ασπάζομαι
Ο αδελφός σου
Κόιντος».

Αγαπητέ υποψήφιε,
Αυτός ο αμαρτωλός Κόιντος μας έκανε ζημιά. Και σε σένα τον υποψήφιο Άρχοντα, που ζητάς την ψήφο μου, και σε μένα, την πλέμπα, που ήθελα να ζητήσω κάτι να μπαλωθώ ο καημένος. Αλλά δεν πάει να λέει ό,τι θέλει. Εμείς δεν του μοιάζουμε.
Καλή επιτυχία.
                                                                                                                             Διογένης Μαλτέζος
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος