Εθνική Οδός Τρίπολης - Σπάρτης Νέο τμήμα Σελλασίας - Κλαδά

                                                                                                                     του Ελευθέριου Ψαρρού Με το παρόν μου άρθρο καταγγέλλω επισήμως στο λακωνικό λαό όλους τους αρμόδιους που προγραμματίζουν την...
Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

                                                                                                                     του Ελευθέριου Ψαρρού
Με το παρόν μου άρθρο καταγγέλλω επισήμως στο λακωνικό λαό όλους τους αρμόδιους που προγραμματίζουν την αποκατάσταση των ζημιών σε τμήμα μικρού μήκους της άνω οδού δαπανώντας το αστρονομικό ποσό των 25,9 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα σε μία περίοδο τραγικής οικονομικής κατάστασης του ελληνικού λαού και αυτό διότι όλοι αυτοί θέλουν να καλύψουν τα εδώ και χρόνια εγκληματικά τους λάθη.
 
Κύριοι αρμόδιοι, φαίνεται ότι ο νομός Λακωνίας και ειδικότερα ο λαός της πληρώνει αντί επαίνων την εκδίκηση ορισμένων αρμοδίων για τις θυσίες που έχουν κάνει οι πρόγονοί του σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, καταδικάζοντάς τον. Εδώ και πολλές δεκαετίες με τον τόσο πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ να μείνει χωρίς ένα σωστό εθνικό δίκτυο και γενικότερα χωρίς την αξιοποίηση έστω και ενός μέρους από τα πλούσια αγαθά που του χάρισε ο Δημιουργός απλόχερα.
 
Και σίγουρα, ένα είναι το βέβαιο, ότι όλοι αυτοί οι κατά καιρούς αρμόδιοι Ποτέ μα Ποτέ:
- Δεν ρώτησαν κανένα από εσάς
- Δεν υπολόγισαν κανένα από εσάς
- Δεν συμβουλεύτηκαν κανένα από εσάς
- Δεν άκουσαν κανένα από εσάς
- Δεν παραδέχθησαν κανένα από εσάς
 

Μόνο του κεφαλιού τους έκαναν. Γιατί μωρέ ‘σεις αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς σας σ’ ένα λαό που πρώτος σήκωσε το λάβαρο της ελευθερίας στις 17/3/1821 στον τούρκο δυνάστη.
 
Πέστε μας ποιό έργο σωστό φτιάξατε στην Λακωνία τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Μήπως το τμήμα 118 προς Σελλασία με τεράστια δαπάνη χωρίς ουσιαστικό κυκλοφοριακό όφελος, ενώ με μία σωστή τεχνοοικονομική μελέτη, χωρίς κατακρεούργηση της περιοχής, θα γινόταν ένα έργο τουλάχιστον διπλάσιο σε μήκος και με άριστα γεωμετρικά στοιχεία.
 
Μήπως το αποχετευτικό Γυθείου, όπου χωρίς να έχουν δημοπρατηθεί οι εγκαταστάσεις του βιολογικού προχωρήσατε στην κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία οχημάτων στην Εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης επί μήκους 4 χιλιομέτρων.
 
Μήπως στη μεγάλη παράκαμψη της Σπάρτης που πολλά τελευταία λέγονται γι’ αυτήν και που έχουν μείνει μόνο τα κόκαλά της.
 
Μήπως το κομμάτι της Μαρκυνάρας της Εθνικής οδού Ταράψης-Μονεμβασίας με τα κακότεχνα επιχώματα που αν δεν επέμβαινε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Λακωνίας με ιδία πρωτοβουλία ακόμη ο δρόμος θα έμενε στα κακά του χάλια.
 
Μήπως η παράκαμψη Κροκεών σε ένα έδαφος σχεδόν γαιώδες και ομαλό σε όλο το μήκος δεν μπορείς να προσπεράσεις προπορευόμενο όχημα λόγω της διπλής γραμμής ενώ και χωρίς ερείσματα με τις μπάρες στην άκρη της οριογραμμής της ασφάλτου.
 
Μήπως ελέγξατε ποτέ τους πόδες των πρανών επιχωμάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου στην ΧΘ από περίπου 30+500-ΧΘ 32+000, όπου έχουν ανοιχθεί τεράστιες τάφροι από τα όμβρια παράλληλα στην βάση τους με κίνδυνο κατάρρευσης.
 
Μήπως έχετε καθαρίσει σωστά εδώ και πολλά χρόνια τις τάφρους και τους οχετούς σε όλο το εθνικό δίκτυο του νομού, όπου σε πολλά σημεία οι θάμνοι έχουν γίνει δένδρα.
 
Έχω κάνει παλαιότερα τόσα δημοσιεύματα για όλα αυτά (ακόμη και στη Βουλή έχουν γίνει σχετικές επερωτήσεις) είτε στον τοπικό τύπο είτε στα τηλεοπτικά μέσα που με έχουν κουράσει πολύ. Ένα μόνο θα πω με πόνο ψυχής:
 
Δεν ανέχομαι ως ενεργός πολίτης να ακούω ότι το ΤΕΙ Σπάρτης θα σταματήσει να λειτουργεί και κινδυνεύει να κλείσει, διότι για λίγα χρήματα δεν προσλαμβάνεται διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να χαθούν τα όνειρα τόσων σπουδαστών, όπως και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη στον τόπο και εσείς, εκεί κοντά, να θέλετε να πετάξετε 25,9 εκατομμύρια ευρώ για ένα τίποτα. Ναι το τονίζω, για ένα τίποτα και θα εξηγήσω γιατί.
 
Τι είσαστε εσείς κύριοι απεσταλμένοι του ΔΝΤ ή κάποιων υπογείων δυνάμεων αποβλέποντας στον πλουτισμό ολίγων και την εξαθλίωση των πολλών.
 
Ακούστε κύριοι, -το είχα εδώ και χρόνια προβλέψει και το έχω ξαναγράψει- το τμήμα αυτό είναι η αρχή του κακού. Σιγά - σιγά τέτοια φαινόμενα θα παρουσιάζονται συνεχώς είτε σε υψηλά κυρίως ορύγματα είτε σε επιχώματα με την παρέλευση χρόνων.
 
Γι’ αυτό ακούστε την συμβουλή ενός ανθρώπου που επί μισό και πλέον αιώνα γνωρίζει την λακωνική γη από κάθε άποψη και σπιθαμή προς σπιθαμή.
  
Ο δρόμος αυτός, όπως χαράχθηκε και κατασκευάστηκε, είναι άχρηστος και λίαν επικίνδυνος λόγω μεγάλων, κυρίως κατά μήκος, κλίσεων για την κυκλοφορία φορτηγών.
 
Επίσης, ο κυκλοφοριακός φόρτος του θα μειωθεί σε ποσοστό άνω του 70% ακόμη και στα ΙΧ αυτοκίνητα, όταν δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη, άσχετα κι’ αν είναι μεγαλυτέρου μήκους. Στην ουσία θα παραμείνει ένας δρόμος κυρίως τοπικής σημασίας με άγνωστες στο μέλλον δαπάνες αποκατάστασής του, γι’ αυτό το λόγο η μόνη λύση που θα περιγράψω στην συνέχεια, κατά τη δική μου τεκμηριωμένη άποψη, για αποκατάσταση, είναι η κάτωθι.
 
Στην περιοχή της βύθισης σε μήκος περίπου 400 μέτρων μετακινήστε τον άξονα προς το πρανές ορύγματος απαλλοτριώνοντας μία λωρίδα γης μετά των δένδρων αρκετού πλάτους. Εγκαταλείποντας την αρχική ευθυγραμμία και δημιουργώντας μια παράκαμψη προς το εσωτερικό με τρεις περίπου καμπύλες μεγάλης ακτίνας. Πετάξτε όλο το άχρηστο υλικό και σε αρκετό βάθος, εξυγιαίνοντας όλη την περιοχή.
 
Διαστρώσετε βραχώδες υλικό σε όλο το εύρος του πυθμένα, το οποίο υπάρχει στους παρακάτω βραχώδεις όγκους που έχει εναποθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία και αν χρειαστεί επί πλέον ποσότητα με νέες εξορύξεις.
 
Η διάστρωση πρέπει να γίνει και στο εύρος ορύγματος και επιχώματος με καθαρό πετρώδες υλικό και σε αρκετό πάχος, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως ενιαίο στραγγιστήριο.
 
Επίσης, κατά μήκος του ορύγματος θα ανοίξετε τάφρο σε βάθος άνω των 2 μέτρων γεμίζοντάς την με πέτρες από τις εξορύξεις χωρίς επενδεδυμένους τάφρους στερεά εγκιβωτισμού κλπ.
 
Είμαι βέβαιος για την μακροχρόνια λειτουργικότητα, εφ’ όσον εκτελεστεί σωστά, αυτής της κατασκευής και φυσικά με μία προσεκτική οικονομοτεχνική μελέτη, βάσει των ανωτέρω προτάσεών μου, το ποσό που θα απαιτηθεί για την πλήρη περαίωση του όλου έργου θα είναι πολύ λιγότερο του 10% από την δαπάνη των 25,9 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Πιστεύω ότι οι νεοκλεγέντες άρχοντες του νομού αλλά και της περιφέρειας θα συμφωνήσουν μαζί μου για την αποφυγή μεγάλης και ασκόπου σπατάλης.

Ευχαριστώ
Και είμαι στην διάθεση κάθε αρμοδίου
χωρίς καμία ιδιοτέλεια

                                                                                                                    Ελευθέριος Ψαρρός
                                                                                                                Συνταξιούχος τεχνολόγος
                                                                                                                 Πολιτ. Μηχ. & Εργολ. ΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος